ΠΡΟΣΩΠΟ

Το #1 skincare συστατικό που καταπολεμά τα σπυράκια

iStock

Κόντρα στα γιατροσόφια και τις DIY θεραπείες για την ακμή και τα σπυράκια, στον κόσμο της ομορφιάς υπάρχει μία πληθώρα skincare συστατικών που συμβάλλουν στην καταπολέμησή τους. Αναμφισβήτητα, το σαλικυλικό οξύ είναι ίσως το πιο γνωστό και αποτελεσματικό συστατικό όσον αφορά την αντιμετώπιση της ακμής, της λιπαρότητας, της φλεγμονής, αλλά και τη βελτίωση της όψης των πόρων.

 

Αν είσαι καλά διαβασμένη στο κεφάλαιο «ακμή», έχεις εμφανίσει κάποια στιγμή ή απλά έχεις λιπαρό/μικτό τύπο δέρματος, σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που ακούς το συγκεκριμένο συστατικό. Στοιχηματίζω πως έχεις ήδη δοκιμάσει μερικά skincare προϊόντα στον καθαρισμό ή στην περιποίηση της επιδερμίδας σου που το περιείχαν (gels, toners, lotions, serums, peelings κλπ).

Σαλικυλικό οξύ, το συστατικό που καταπολεμά την ακμή

Το σαλικυλικό οξύ, ένα συστατικό που εξάγεται από τον φλοιό ιτιάς, είναι ένας τύπος χημικού απολεπιστικού που ονομάζεται βήτα-υδροξυ οξύ (γνωστό και ως BHA). Σε αντίθεση με τα χημικά απολεπιστικά που ονομάζονται άλφα-υδροξυοξέα (AHAs), τα οποία είναι υδατοδιαλυτά και ιδανικά για επιφανειακή απολέπιση, το σαλικυλικό οξύ είναι λιποδιαλυτό, δηλαδή, απολεπίζει βαθιά και καθαρίζει τους πόρους. Η κερατολιτική του δράση μαλακώνει τους επιφανειακούς ιστούς του δέρματος (την κεράτινη στιβάδα), συμβάλλοντας στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων που φράζουν τους πόρους στην επιφάνεια της επιδερμίδας.

Απολεπίζει βαθιά, βελτιώνει την εμφάνιση των διεσταλμένων πόρων και των μαύρων στιγμάτων, ενώ έχει αντιφλεγμονώδη δράση μειώνοντας τους ερεθισμούς, τις κοκκινίλες και τα σημάδια που σχετίζονται με την ακμή. Παράλληλα, μειώνει τη λιπαρότητα, ρυθμίζοντας την υπερπαραγωγή σμήγματος, αποτρέποντας την εμφάνιση ακμής στο μέλλον.

«Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στη φαγεσωρική ακμή, όταν δηλαδή έχουμε εγκλωβισμένο σμήγμα μέσα στους πόρους. Σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, ωστόσο, τα διαθέσιμα καλλυντικά προϊόντα έχουν σχετικά μικρή συγκέντρωση σαλυκιλικού οξέος, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθημερινά χωρίς προβλήματα», μας είχε πει πριν λίγο καιρό η δερματολόγος- αφροδισιολόγος Βασιλική Μουσάτου M.D, PHD.

Τα μεγάλα του πλεονεκτήματα; Αρχικά, πως είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος– ok θα το αγαπήσουν λίγο περισσότερο οι ακνεϊκές, λιπαρές επιδερμίδες και έπειτα, η άμεση δράση- αποτέλεσμα που προσφέρει στην επιδερμίδα.

Μάλιστα, χάρη στις μοναδικές απολεπιστικές και αντισηπτικές ιδιότητές του, το σαλικυλικό οξύ χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μιας σειράς δερματικών παθήσεων εκτός της ακμής, όπως η πιτυρίδα.

Extra Tip: Μην ξεχνάς πως η ακμή είναι ένα περίπλοκο θέμα και κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή- επομένως, δεν υπάρχει μια ενιαία λύση για την αντιμετώπισή της. Ο δερματολόγος είναι ο πιο κατάλληλος για να σε συμβουλεύσει και να σου υποδείξει μία πιο συγκεκριμένη ρουτίνα ομορφιάς με εξειδικευμένα προϊόντα.