SKINCARE

Σαλικυλικό vs γλυκολικό οξύ: Ποιο να χρησιμοποιήσεις στη skincare ρουτίνα σου ανάλογα με την επιδερμίδα σου

Pexels

Το σαλικυλικό και το γλυκολικό οξύ είναι δύο από τα πιο γνωστά skincare συστατικά και πιο συγκεκριμένα, απολεπιστικά οξέα στον beauty κόσμο, που μπορούν να κάνουν θαύματα στο δέρμα μας.

 

Αρχικά, το σαλικυλικό οξύ είναι ένα βήτα-υδροξυοξύ (BHA) που συμβάλλει στη χημική απολέπιση του δέρματος. Βοηθά στο βαθύ καθαρισμό των πόρων, στη ρύθμιση της παραγωγής λιπαρότητας και στην εξισορρόπηση του τόνου και της υφής. Από την άλλη πλευρά, το γλυκολικό οξύ είναι ένας τύπος άλφα υδροξυοξέος (AHA), που δρα συνήθως στην επιφάνεια του δέρματος, αφαιρώντας τα νεκρά κύτταρα και συμβάλλοντας στη μείωση των λεπτών γραμμών και κηλίδων.

Παράλληλα, εξομαλύνει και φωτίζει τον ανομοιόμορφο τόνο, ενισχύοντας τη φωτεινότητα της επιδερμίδας. Ποιο από τα δύο να χρησιμοποιήσει κανείς στη skincare ρουτίνα του;

Σαλικυλικό vs γλυκολικό οξύ: Ποιο να επιλέξεις στη skincare ρουτίνα σου με βάση τον τύπο επιδερμίδας σου

Tο σαλικυλικό οξύ είναι σε γενικές γραμμές ασφαλές για όλους τους τύπους δέρματος, αλλά τείνει να λειτουργεί καλύτερα σ’ όσους έχουν λιπαρό δέρμα ή με τάση ακμής.  Αυτό οφείλεται στην ικανότητά του να καθαρίζει σε βάθος τους πόρους, να εξισορροπεί την παραγωγή σμήγματος και να μειώνει τα σπυράκια.

Μερικές φορές βέβαια, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό σε άτομα με εξαιρετικά ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα ή που είναι επιρρεπή σε έκζεμα, ροδόχρου ακμή ή ψωρίαση, όπως κάθε άλλο προϊόν απολέπισης. Σ’ αυτή την περίπτωση, μπορεί κανείς να το εντάξει στη ρουτίνα του σταδιακά, ξεκινώντας με προϊόντα με χαμηλό ποσοστό συγκέντρωσης.

Έπειτα, το γλυκολικό οξύ είναι μια καλή επιλογή για άτομα με κανονικό, μεικτό και λιπαρό τύπο δέρματος. Είναι γενικά ανεκτό, αλλά, τα άτομα με ψωρίαση, έκζεμα, ροδόχρου ακμή ή ευαίσθητο τύπο δέρματος μπορεί να βρουν το γλυκολικό οξύ πολύ ερεθιστικό. Όταν ξεκινήσει να το χρησιμοποιεί κανείς για πρώτη φορά, είναι φυσιολογικό να αισθανθεί λίγο κνησμό ή ερεθισμό.

Ένας γενικός κανόνας που συνιστούν οι δερματολόγοι, πριν δοκιμάσει κανείς και εντάξει στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας του ένα νέο συστατικό ή προϊόν περιποίησης δέρματος είναι το patch-testing.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια δοκιμή για 24 ώρες σ’ ένα μικρό σημείο του σώματος (πχ στον έσω αγκώνα ή καρπό) ή του προσώπου (πχ στο λαιμό) που «τσεκάρει» αν τα συστατικά ενός προϊόντος μπορούν να προκαλέσουν κάποιου είδους δερματική αντίδραση στην επιδερμίδα ενός ατόμου.