ΣΩΜΑ

Σαλικυλικό Οξύ: Γιατί να το εντάξεις στη ρουτίνα περιποίησης του σώματός σου;

Pexels

Η επιδερμίδα είναι το μεγαλύτερο και βαρύτερο όργανο του σώματός μας. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχει σ’ όλα τα σημεία τα ίδια χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, η επιδερμίδα στο σώμα μας έχει αρκετές διαφορές σε σχέση με αυτή στο πρόσωπό μας. Είναι λιγότερο λεπτή στο σύνολό της, παράγει λιγότερη λιπαρότητα, έχει πιο αργό ρυθμό ανανέωσης των κυττάρων του δέρματος, επομένως είναι πιο επιρρεπής στο να αφυδατωθεί και να γίνει τραχιά και θαμπή. Παράλληλα, μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει θέματα με τις τρίχες που μεγαλώνουν προς τα μέσα, την ακμή (κυρίως στην πλάτη) αλλά και τη θυλακική υπερκεράτωση.

Να πούμε αρχικά, πως το σαλικυλικό οξύ είναι ένα βήτα υδροξυοξύ (BHA), το οποίο είναι περισσότερο γνωστό για τις κερατολυτικές του ιδιότητες (την ικανότητα να διασπά τα εξωτερικά στρώματα του δέρματος) και τις δυνάμεις καταπολέμησης των βακτηρίων. Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και δραστικό συστατικό και γι’ αυτό είναι αρκετά δημοφιλές σε ό,τι έχει να κάνει με την περιποίηση της επιδερμίδας.

Τι προσφέρει το σαλικυλικό οξύ στην επιδερμίδα του σώματός μας;

Σε ότι έχει να κάνει με την επιδερμίδα του σώματός μας, εκτός από την ενυδάτωση και την προστασία της, η απολέπιση είναι εξίσου σημαντική προκειμένου να παραμείνει λαμπερή. Είναι το βήμα για να απομακρυνθούν τα νεκρά κύτταρα και να έρθουν στην επιφάνεια τα νέα, να απελευθερωθούν οι φραγμένοι πόροι και να αναπνεύσει, ανακτώντας τη λεία και απαλή όψη του.

Το σαλικυλικό οξύ, λοιπόν, μπορεί να συμβάλλει στην απολέπιση της επιδερμίδας. Χάρη στην κερατολυτική του δράση, ενθαρρύνει τον κυτταρικό κύκλο και βοηθά στη γρήγορη απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος, των ρύπων, των υπολειμμάτων μακιγιάζ και προϊόντων τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να βελτιώσουν τη θαμπάδα και την υφή του δέρματος. Plus, η απολέπιση επιτρέπει στα επόμενα skincare προϊόντα που θα εφαρμοστούν, να διεισδύσουν βαθύτερα στην επιδερμίδα.

Ακόμη, μπορεί να καταπολεμήσει τα σπυράκια και την ακμή σε διάφορα σημεία του σώματος όπως η πλάτη, οι ώμοι κλπ. Δρα βαθύτερα στην επιδερμίδα, συμβάλλοντας στο βαθύ καθαρισμό των πόρων, απελευθερώνοντας το σμήγμα. Λόγω των ιδιοτήτων του, εξισορροπεί τη λιπαρότητα, βελτιώνοντας την υφή  και τον τόνο της επιδερμίδας.

Παράλληλα, το σαλικυλικό οξύ έχει αντιφλεγμονώδη δράση που μειώνει τους ερεθισμούς, τις κοκκινίλες και τα σημάδια που σχετίζονται με την ακμή. Κάπως έτσι, δρα καταπραϋντικά και ηρεμεί την όψη της επιδερμίδας που αντιμετωπίζει επίμονα ξεσπάσματα ακμής, καθώς μειώνει τις κηλίδες και δυσχρωμίες που μπορεί να προκαλέσουν.

Ιδανικό για όσους έχουν επιδερμίδα στο σώμα με τάση ακμής, πιο λιπαρή, με φραγμένους πόρους και τρίχες που γυρίζουν προς τα μέσα.