ΜΑΛΛΙΑ

Σαλικυλικό οξύ: Γιατί να το εντάξεις στη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών σου

Pexels

Εκτός από «ήρωας» στη skincare ρουτίνα μας (στην επιδερμίδα του προσώπου και του σώματός μας), το σαλικυλικό οξύ, το πιο γνωστό ΒΗΑ (βήτα- υδροξυοξύ), έχει εξαιρετικές- αλλά λιγότερο γνωστές- ιδιότητες και στα μαλλιά μας και πιο συγκεκριμένα στο τριχωτό της κεφαλής μας.

 

Τι προσφέρει το σαλικυλικό οξύ στα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής μας; Γιατί κανείς να το εντάξεις στη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών του;

Τα οφέλη του σαλικυλικού οξέος στα μαλλιά μας:

Καθαρίζει το τριχωτό της κεφαλής σε βάθος

Το σαλικυλικό οξύ εκτός από το γεγονός πως αφαιρεί την εξωτερική στοιβάδα του δέρματος, μπορεί να διεισδύσει στο τριχωτό της κεφαλής και να το καθαρίσει σε βάθος.  Κάπως έτσι, δεδομένου ότι βελτιώνει την υγεία του τριχωτού της κεφαλής, συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη των μαλλιών.

Συμβάλλει στη μείωση της πιτυρίδας

Ως κερατολυτικός παράγοντας, το σαλικυλικό οξύ απολεπίζει και αφαιρεί αποτελεσματικά το φολιδωτό, «νεκρό» δέρμα (aka νεκρά κύτταρα) αντιμετωπίζοντας την εμφάνιση πιτυρίδας.

Ανακουφίζει από τον ερεθισμό και τον κνησμό στο τριχωτό της κεφαλής

Η υπερβολική συσσώρευση νεκρών κυττάρων στο τριχωτό της κεφαλής, μπορεί να κάνει εντονότερη τη φαγούρα. Το σαλικυλικό οξύ βοηθώντας στην απομάκρυνση του νεκρού δέρματος, ανακουφίζει από τον κνησμό και τον ερεθισμό στο τριχωτό της κεφαλής.

Βοηθάει στην εξισορρόπηση του σμήγματος και της λιπαρότητας 

Μέσω της απολέπισης του τριχωτού κι έχοντας σχεδόν τον ίδιο ρόλο με την περιποίηση της επιδερμίδας, το σαλικυλικό οξύ βοηθάει στην εξισορρόπηση των επιπέδων της παραγωγής λιπαρότητας.

Αφαιρεί τα συσσωρευμένα προϊόντα

Παράλληλα, εκτός από το σμήγμα, τα νεκρά κύτταρα και τη λιπαρότητα, απομακρύνει τη συσσώρευση προϊόντων που χρησιμοποιούνται κατά καιρούς στο styling και «μένουν» στο τριχωτό της κεφαλής.

Plus: Αν και δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες που να συνδέουν το σαλικυλικό οξύ με τη μείωση της τριχόπτωσης, πολλοί experts πιστεύουν ότι μπορεί δυνητικά να βοηθήσει, μιας και συμβάλλει στην απομάκρυνση της περίσσειας σμήγματος που περιέχει διυδροτεστοστερόνη (DHT) aka μια βασική ορμόνη υπεύθυνη για την τριχόπτωση στους άνδρες. Η χρήση σαλικυλικού οξέος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ποσότητας DHT, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει λιγότερη τριχόπτωση και περισσότερη τριχοφυΐα.

Με λίγα λόγια, οι περισσότεροι τύποι μαλλιών- και όχι μόνο οι λιπαροί- μπορούν να επωφεληθούν χρησιμοποιώντας/ εντάσσοντας στη ρουτίνα περιποίησής τους ένα προϊόν με βάση το σαλικυλικό οξύ.