ΠΡΟΣΩΠΟ

Ρυτίδες στο λαιμό: Οι 4 πιο συχνές αιτίες που τις προκαλούν (εκτός από τη γήρανση)

Μπορεί να τις παρατήρησες μια μέρα κοιτώντας το πρόσωπό σου στον καθρέφτη, όμως, οι λεπτές γραμμές και ρυτίδες στο λαιμό, σίγουρα δεν δημιουργήθηκαν το προηγούμενο βράδυ.

Μιας και η επιδερμίδα σ’ εκείνη την περιοχή, είναι ιδιαίτερα λεπτή σε σύγκριση με το υπόλοιπο πρόσωπο, ο λαιμός μπορεί να είναι το πρώτο σημείο που εμφανίζει κοινά σημάδια γήρανσης όπως οριζόντιες γραμμές (ρυτίδες).

Κι αυτό γιατί, καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα μας χάνει κολλαγόνο και ελαστίνη, με αποτέλεσμα την απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος και το σχηματισμό ρυτίδων. Επιπρόσθετα, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο λαιμός είναι μία περιοχή που βρίσκεται διαρκώς σε κίνηση, με αποτέλεσμα να «δοκιμάζεται» η ελαστικότητα και σφριγηλότητά του.

Εκτός όμως, από την απώλεια κολλαγόνου στο δέρμα ως αποτέλεσμα της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης στο πρόσωπο και το λαιμό, υπάρχουν μερικές ακόμη αιτίες εμφάνισης των ρυτίδων.

Ποιες 4 αιτίες προκαλούν τις ρυτίδες στο λαιμό;

-Η έκθεση στον ήλιο (πόσο μάλλον χωρίς αντηλιακό)

Οι ακτίνες UV από τον ήλιο μπορούν να βλάψουν τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης του δέρματος, επιταχύνοντας το σχηματισμό ρυτίδων στο λαιμό και την απώλεια ελαστικότητας. Ακόμη, η παράλειψη εφαρμογής αντηλιακού αποτελεί ίσως τον πιο βασικό λόγο εμφάνισής των ρυτίδων σ’ αυτή την περιοχή.

– Η κακή στάση σώματος

Η κακή στάση του σώματος γενικά ή του κεφαλιού συγκεκριμένα, η επαναλαμβανόμενη δηλαδή, πολύωρη και καθημερινή κάμψη του αυχένα και η αναδίπλωση του δέρματος στο λαιμό, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να είναι μία ακόμη αιτία εμφάνισης λεπτών γραμμών και ρυτίδων γύρω από τον λαιμό. Το γνωστό «tech -neck» ή αλλιώς οι οριζόντιες γραμμές η εμφάνιση των οποίων οφείλεται στην επίδραση της τεχνολογίας (την οθόνη του υπολογιστή, του laptop ή του κινητού) είναι φαινόμενο που βλέπουμε έντονα πια, ακόμα και σε νεαρότερες ηλικίες.

-Το κάπνισμα

Το κάπνισμα, όπως και η έκθεση στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να συμβάλει στην πρόωρη γήρανση του δέρματος (επηρεάζει την παραγωγή κολλαγόνου), συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης ελαστικότητας και της εμφάνισης ρυτίδων στο λαιμό.

-Η έλλειψη περιποίησης

Κακά τα ψέματα, αλλά, ο λαιμός είναι ένα σημείο που ξεχνάμε να περιποιηθούμε στη beauty ρουτίνα μας. Συχνά λοιπόν, παραμελούμε τη φροντίδα του στην καθημερινή μας ρουτίνα, σταματώντας την εφαρμογή των προϊόντων μέχρι το πηγούνι. Δεν πρέπει να ξεχνάς πως ο λαιμός θέλει επισταμένη φροντίδα και τη δική του ποσότητα κρέμας.