BEAUTY EXPERT

Ρένος Πολίτης: Ο Έλληνας hairstylist που βρέθηκε στο backstage στην Εβδομάδα Μόδας στο Μιλάνο μιλά αποκλειστικά στο Ladylike

Η μόδα ήταν πάντα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας. Μία αμφίδρομη σχέση, όπου η παρουσία της πανδημίας ήταν αναπόφευκτο να μην την επηρεάσει. Και δεν είναι μόνο οι αλλαγές στον τρόπο που ντυνόμαστε που επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το πώς αντιμετωπίζει ο καθένας μας την καθαυτού έννοια της πανδημίας και γενικότερα του social distancing, αλλά και τα νέα δεδομένα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι οίκοι μόδας σε όλο τον κόσμο: Από τα εργοστάσια παραγωγής υφασμάτων μέχρι και την παρουσίαση των συλλογών στο πλαίσιο των Εβδομάδων Μόδας σε όλο τον κόσμο.

 

Η Εβδομάδα Μόδας στο Μιλάνο είναι ξεκάθαρα από τις αγαπημένες μας. «Παρόλο που φέτος, η Ιταλία ήταν από τις χώρες που επλήγησαν σημαντικά από τον κορονοϊό την άνοιξη, πολλοί οίκοι μόδας αποφάσισαν να παρουσιάσουν τις νέες Spring 2021 συλλογές τους, μέσω φυσικών fashion shows. Τα shows έγιναν χωρίς μεγάλο κοινό ή την παρουσία των διεθνών fashion editors και byers, αλλά οι οίκοι ήταν αποφασισμένοι να υπενθυμίσουν στο κοινό, ότι η Ιταλία είναι η Μέκκα της Μόδας. Ότι η έννοια της dolce vita ξεκινάει και σταματάει εδώ. Παρ’ όλη τη «μαυρίλα» της προηγούμενης σεζόν» σχολίασε η δική μας, Κέλλυ Νόβακ μεταφέροντας τις τάσεις που είδαμε στις πασαρέλες των Ιταλών σχεδιαστών. Αυτή τη φορά, όμως, κάνουμε focus στο backstage. Στις αλλαγές που έχει φέρει ο covid-19 στην Εβδομάδα Μόδας στο Μιλάνο σε σχέση με άλλες χρονιές, στη ζωή στα παρασκήνια, στα μέτρα που έπρεπε να τηρούνται. Πώς ήταν φέτος τα πράγματα;

Ο αγαπημένος hairstylist Ρένος Πολίτης ήταν εκεί – στο backstage πολλών fashion shows στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μόδας στο Μιλάνο να επιμελείται τα hair looks των μοντέλων – και ο καταλληλότερος άνθρωπος να απαντήσει σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα και πολλά άλλα ακόμη. Πώς βίωσε την περίοδο της καραντίνας, ζώντας τα τελευταία χρόνια μόνιμα στο Μιλάνο; Σε ποια fashion shows συμμετείχε, ποια ξεχώρισε, ποιες τάσεις στα μαλλιά προβλέπει πως θα κυριαρχήσουν την επόμενη σεζόν. Επικοινωνήσαμε μαζί του αποκλειστικά και σου μεταφέρουμε ακριβώς όσα μας είπε.

Και πριν ξεκινήσεις να διαβάζεις τις απαντήσεις του, σου θυμίζω πως ο ίδιος πέρυσι μας είχε μιλήσει αποκλειστικά για τα ανάλαφρα waves της Elle Macpherson που είχε επιμεληθεί για τη νέα καμπάνια του wellness brand της. Plus: Μπορείς να πάρεις μία γεύση από τις φανταστικές δουλειές του για editorials μόδας και διαφημιστικά projects ρίχνοντας μία ματιά στο προφίλ του στο Instagram.

Μένεις και εργάζεσαι τα τελευταία χρόνια στο Μιλάνο, πώς βίωσες την περίοδο της καραντίνας (κυρίως σε επαγγελματικό επίπεδο);

Αναμφισβήτητα ήταν μια περίοδος που δοκιμαστήκαμε όλοι, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Θεωρώ ωστόσο σημαντικό να πω, ότι  βλέποντας το από μια διαφορετική οπτική, μας βοήθησε να αναμετρηθούμε με τη σκέψη και τις δυνάμεις μας, έχοντας τον χρόνο να συνειδητοποιήσουμε πως τίποτα δεν είναι δεδομένο. Μέσα από αυτήν τη δοκιμασία, καταφέραμε να γνωρίσουμε και να εκτιμήσουμε βαθύτερα κάποιες αξίες αλλά και να προσαρμοστούμε σε μια νέα τάξη πραγμάτων. Ελπίζω σύντομα όλο αυτό να είναι απλώς μια ανάμνηση.

MFW: Φέτος, πιο διαφορετική από ποτέ. Τι αλλαγές έχει φέρει ο covid-19 στην Εβδομάδα Μόδας στο Μιλάνο σε σχέση με άλλες χρονιές; Πώς ήταν η ζωή στα παρασκήνια; Ποια τα μέτρα που έπρεπε να τηρούνται;

Φέτος ήταν όντως μια διαφορετική Εβδομάδα Μόδας. Όλα λειτούργησαν με απόλυτη προσοχή, με σεβασμό στην παρούσα κατάσταση, αλλά με πραγματικά υψηλά standards, όπως αρμόζει σε έναν θεσμό όπως η Milan Fashion Week. Υπήρχε η απαραίτητη προστασία τόσο από την κάθε διοργάνωση, όσο και από τον κάθε άνθρωπο- συντελεστή προσωπικά, που συμμετείχε, έτσι ώστε να διεξαχθεί το κάθε show με τις καλύτερες συνθήκες. Οφείλω να τονίσω, ότι παρ’ όλες τις αλλαγές και τους περιορισμούς στην όλη διαδικασία, εκτίμησα απεριόριστα το ότι εν μέσω μιας τέτοιας κατάστασης και τηρουμένων όλων των μέτρων ασφαλείας, βρέθηκα ξανά σε πεδία γνώριμα, δημιουργικά, με υπέροχους επαγγελματίες, με συνεργασίες που μόνο υπερήφανος θα μπορούσα να αισθάνομαι. Ευχαριστώ θερμά το πρακτορείο μου, Etoile Management, που για μια ακόμα σεζόν, δημιουργήσαμε τόσο όμορφα πράγματα. Ήταν για ακόμα μια φορά, μια υπέροχη εμπειρία.

[email protected]
[email protected]

Υπάρχει η αίσθηση ότι οι Ιταλοί με την Εβδομάδα Μόδας είχαν την ανάγκη να υπενθυμίσουν ότι η ιταλική μόδα είναι ξανά «full of life». Αισθάνθηκες το ίδιο feeling, την ανάγκη να ξανανιώσεις στο ίδιο πλαίσιο, ιδιαίτερα μετά από μία «πικρή άνοιξη»;

Η ιταλική μόδα απέδειξε για ακόμα μια φορά, πως διαθέτει έναν ισχυρό μηχανισμό, ώστε να αντεπεξέλθει σε κάθε δυσκολία, διατηρώντας το επίπεδο υψηλό, το όραμα για δημιουργία και δημιουργικότητα ανέπαφο από κάθε δυσκολία και την αίσθηση ότι όλα συνεχίζουν όταν υπάρχει αγάπη και πάθος σε αυτό που κάνεις. Αυτή η αίσθηση με βοήθησε να συνεχίσω να προσφέρω σε αυτό που ονειρεύομαι, με πίστη, με όραμα και με την ελπίδα πως είναι θέμα χρόνου να γίνουν όλα ξανά όπως πριν.

[email protected]

Σε ποια fashion shows συμμετείχες φέτος και ποια στοιχεία ξεχώρισες;

Ήταν τιμή μου να συνεργαστώ σε αυτήν την Εβδομάδα Μόδας για τη σεζόν spring- summer 21 με τόσο σπουδαίους οίκους. Max Mara, Alberta Ferretti, SportMax, Etro. Όπως και με συνεργάτες όπως η Carine Roitfield, η Diane Kendal, o Duffy και σχεδόν όλα τα διάσημα international models.

Ξεχώρισα διαφορετικά στοιχεία σε κάθε οίκο που συνεργάστηκα, διαφορετικά αλλά μοναδικά trends που θα δείτε τόσο σε φωτογραφικό υλικό, όσο και άμεσα στα trends που θα κυκλοφορήσουν. Η Etro θα πω ότι δημιούργησε μια συλλογή, με άρωμα ιταλικού καλοκαιριού, με φινέτσα, με χρώματα μοναδικά, και διάθεση γεμάτη ενέργεια και συναισθήματα. Τα μαλλιά και το make up ήταν απλά, χωρίς κανένα στοιχείο υπερβολής, σε φυσικές υφές, που θα είναι και το στοιχείο που θα επικρατήσει για το καλοκαίρι του 2021.

Ακόμα πιο ανεπιτήδευτα looks, δημιουργημένα πάνω στη φυσική υφή των μαλλιών, με προϊόντα όπως μια soft curly cream και ένα ξηρό λάδι για τα μαλλιά με μπούκλες, ένα leave in balm για τα ίσια μακριά μαλλιά, και για τα σπαστά μαλλιά, ένα sea salt texture spray και ένα soft spray wax, για να τονιστούν κάποιες λεπτομέρειες γύρω από το πρόσωπο. Η συμβουλή μου για φέτος είναι – εκτός από την σωστή ενυδάτωση των μαλλιών- προϊόντα απαλά σε υφές, χωρίς υψηλό δείκτη κρατήματος, και ασφαλώς ανέμελα hairstyles, όπως αυτά που παρουσιάσαμε στον οίκο Etro, ιδιαίτερα wet updos όπως αυτά στην επίδειξη της Max Mara, ή όμορφα ανεπιτήδευτα wet bohemian όπως αυτά που θα δείτε στον οίκο SportMax.

Ποια κουρέματα και χτενίσματα θα δούμε να πρωταγωνιστούν;

Τα μήκη για φέτος κυριαρχούν, όποτε αφήστε τα μαλλιά σας μακριά, με clean cuts χωρίς ιδιαίτερες αποστάσεις, τονίστε με color painting λεπτομέρειες γύρω από το πρόσωπο ώστε να δίνουν την φυσική λάμψη του ξανοίγματος των διακοπών και επενδύστε στα προϊόντα περιποίησης και φροντίδας.

[email protected]

Ποια προϊόντα για τα μαλλιά  προτείνεις να έχει κάθε γυναίκα στο μπάνιο της;

Ένα kit από ένα ενυδατικό shampoo, μια μάσκα εξειδικευμένη για την κατηγορία των μαλλιών σας, ένα ξηρό λάδι για προστασία και λάμψη, και ένα προϊόν απαλό για τα μαλλιά που φριζάρουν, είναι ήδη αρκετά για να έχετε ένα λαμπερό και σωστό αποτέλεσμα.