ΠΡΟΣΩΠΟ

Πρέπει να βάζω ρετινόλη πριν ή μετά την ενυδατική κρέμα;

Pexels

Η ρετινόλη είναι η βασίλισσα της αντιγήρανσης και αγαπημένο, αντιγηραντικό συστατικό των δερματολόγων. Μειώνει τη βαθιές ρυτίδες και λεπτές γραμμές, βελτιώνει την υφή της επιδερμίδας κάνοντάς την πιο λεία και σφριγηλή, δρα βαθιά στο δέρμα, ενισχύει την παραγωγή των κυττάρων και διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, υαλουρονικού οξέος και ελαστίνης. Πόσο σωστά τη χρησιμοποιείς όμως; Παρακάτω, λύνουμε μία από τις #Instabeauty απορίες που και αυτή την εβδομάδα μας θέσατε στο Instagram.

Και τα οφέλη της ρετινόλης δεν σταματούν εδώ, αν ξέρει κανείς να τη χρησιμοποιεί σωστά στη skincare ρουτίνα του, πράγμα που μπορεί να εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Για να καταλάβεις αν την έχεις εντάξεις σωστά στην καθημερινή σου beauty ρουτίνα, δεν έχεις παρά να συνεχίσεις να διαβάζεις.

Είναι καλύτερο να απλώνω τη ρετινόλη πριν ή μετά την ενυδατική κρέμα;

Αρχικά, πρέπει να πούμε πως δεν υπάρχει κάποιος «αυστηρός» κανόνας σχετικά με τη χρήση ρετινόλης πριν/ μετά την ενυδατική κρέμα. Η σειρά με την οποία εφαρμόζεις το προϊόν που περιέχει ρετινόλη εξαρτάται στην πραγματικότητα από το είδος του προϊόντος αυτό καθαυτό. Πλέον, κανείς μπορεί να βρει τη ρετινόλη σε  διαφορετικές συνθέσεις, όπως σε κρέμες, ορούς, face oils που την περιέχουν. Κάπως έτσι, διαφοροποιείται και ο τρόπος/ σειρά με την οποία την εντάσσεις στην skincare ρουτίνα σου.

Ένας γενικότερος, εμπειρικός κανόνας, λοιπόν, είναι να εφαρμόζει κανείς το προϊόν ρετινόλης με τον ίδιο τρόπο που θα έκανε με οποιοδήποτε άλλο προϊόν περιποίησης δέρματος ίδιας κατηγορίας, ακολουθώντας τον κανόνα του σωστού layering: Από την πιο λεπτή υφή έως την πιο παχύρρευστη. Γι αυτόν τον λόγο, δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε μία γενικευμένη απάντηση σχετικά με το αν πρέπει πάντα να απλώνει κανείς τη ρετινόλη πριν ή μετά την ενυδατική κρέμα. Αυτό που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε σε κάθε περίπτωση, είναι να εξετάζουμε πότε πρέπει να εφαρμόζουμε ρετινόλη, με βάση τον τύπο του προϊόντος που την περιέχει στη σύνθεσή του.

Μερικά χρήσιμα παραδείγματα

Αν για παράδειγμα, το καθαριστικό προσώπου σου περιέχει στη σύνθεσή του ρετινόλη, δεν έχεις παρά να το χρησιμοποιήσεις στον καθαρισμό, δηλαδή το πρώτο step οποιασδήποτε ρουτίνας περιποίησης του δέρματος.

Αν πάλι, χρησιμοποιείς ένα serum/ ορό με ρετινόλη, άπλωσε μερικές σταγόνες σε καθαρό, στεγνό δέρμα, μετά τον καθαρισμό και πριν την ενυδατική κρέμα, όπως θα έκανες συνήθως. Κι αυτό γιατί, ο ορός έχει πιο λεπτόρρευστη υφή σε σχέση την ενυδατική κρέμα, κάτι που καθορίζει τη σειρά εφαρμογής. Εάν τώρα, η ρουτίνα σου αποτελείται από περισσότερους από έναν ορούς, και πάλι, εφάρμοσε από τον πιο λεπτόρρευστο στον πιο παχύρρευστο. Για παράδειγμα, μπορείς να απλώσεις πρώτα τον ορό υαλουρονικού οξέος για να διασφαλίσεις ότι το δέρμα σου είναι ενυδατωμένο και έπειτα, τον ορό ρετινόλης.

Τέλος, αν χρησιμοποιείς μια ενυδατική κρέμα με σύνθεση ρετινόλης, η εφαρμογή θα είναι παρόμοια με την κανονική σου ενυδατική κρέμα: Σε καθαρή επιδερμίδα, μετά τον ορό. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις extra ενυδατική κρέμα.