ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζεις το ξυραφάκι σου;

Η εποχή μας έχει λίγο ''ξεπεράσει'' το ξύρισμα αφού η αποτρίχωση με κερί, με laser, η χαλάουα, οι κρέμες και η αποτριχωτικές μηχανές έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Μη μου πεις όμως ότι δεν υπάρχει ξυραφάκι στου μπάνιο σου;

Εγώ τουλάχιστον που παλεύω από την εφηβεία να ξεφορτωθώ την τριχοφυΐα -αρχικά από τη μέση και κάτω- και που έχω δοκιμάσει σχεδόν κάθε μέθοδο, επίπονη ή μη, κατέληξα στο laser. Ωστόσο, πάντα υπάρχει στο μπάνιο μου ένα ξυραφάκι για τις δύσκολες ώρες για τη ”λείανση σημείων” της τελευταίας στιγμής και για τις μασχάλες που δύσκολα οι τρίχες σταματούν να εμφανίζονται.

Σαντ τη δική μου περίπτωση υπάρχουν ακόμα πολλές και μιλάω με γνώση, όπως υπάρχουν άλλες τόσες που δεν έχουν ασχοληθεί με αποτριχωτικές μεθόδους αφού άπαξ και ξυριστούν το ξεχνούν για πολύ καιρό μετά. Αυτές, οι τυχερές κυρίες που δεν φυτρώνει πάνω τους αυτή η μαύρη τρίχα με τη βαθιά ρίζα, δεν έχουν λόγο να μην χρησιμοποιούν ξυραφάκι.

Τα πράγματα όμως ούτε με το ξυραφάκι είναι απλά. Δεν υπάρχει πουθενά εγχειρίδιο σωστής χρήσης και κανείς δεν μπορεί να αποφανθεί με σιγουριά για τη διάρκεια ζωής του. Αν και υπάρχουν εταιρίες που ισχυρίζονται ότι ένα ξυραφάκι μπορεί να χρησιμοποιηθεί 5-10 φορές, η πραγματικότητα είναι πολύ πιθανό να το διαψεύσει.

 

Υπάρχουν τόσοι παράγοντες που επηρεάζουν τη στιγμή που το ξυραφάκι σου θα πρέπει να πεταχτεί. Η συχνότητα που ξυρίζεσαι, το πόσο μεγάλη είναι η περιοχή που το χρησιμοποιείς καθώς και η ποιότητα της τρίχας είναι οι καθοριστικοί παράγοντες. Εγώ θα προσθέσω και την αποθήκευση, η οποία δεν έχει να κάνει τόσο με την αποτελεσματικότητα της λεπίδας αλλά καθαρά με την υγιεινή.

Για παράδειγμα, εγώ χρησιμοποιώ σχεδόν καθημερινά το ξυραφάκι για τις μασχάλες μου. Μία περιοχή που μπορεί να έχει δυνατή τρίχα αλλά είναι πολύ μικρή κι έτσι δεν χρειάζεται να το αλλάζω μετά από 5 χρήσεις. Αν όμως εσύ ξυρίζεις τις γάμπες σου μέρα παρά μέρα τότε μάλλον πρέπει να φροντίσεις να το αντικαταστήσεις νωρίτερα.

Η σωστή περίοδος αλλαγής για το ξυραφάκι δεν μπορεί να οριστεί με αριθμούς, ούτε κατά προσέγγιση. Είναι καθαρά στην κρίση σου και θα το καταλάβεις από την πρώτη κιόλας κίνηση στο ξύρισμα ότι πρέπει να πεταχτεί. Δεν θα ξυρίζει καλά τις τρίχες και το δέρμα σου δεν θα είναι απαλό.

Extra tip: Αν είσαι από το είδος που βγήκε με χνούδι αντί για τρίχα και το ξύρισμα είναι σπανιότερο από μία μάσκα προσώπου τότε καλό είναι να αλλάζεις το ξυραφάκι που έχεις στο μπάνιο σου ακόμα κι αν δεν μετρά πολλές χρήσεις. Η υγρασία από το ντους δεν κάνει καθόλου καλό στις λεπίδες, στις οποίες συχνά διατηρούν βακτήρια.