ΣΩΜΑ

Πόσο σωστά ξυρίζεσαι; Όλα τα βήματα από τους δερματολόγους

Pexels

Ξυρίζεσαι εδώ και χρόνια- εκτός κι αν έχεις κάνει ήδη laser ή είσαι φανατική της αποτρίχωσης με κερί, οπότε αυτό το άρθρο δεν σε αφορά άμεσα. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και το ξύρισμα έχει τα μυστικά του, προκειμένου να μην κοπείς, εμφανίσεις ερεθισμούς, κοκκινίλες κλπ.

 

Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα ξυραφάκι και τις πολύτιμες συμβουλές των δερματολόγων που θα σε βοηθήσουν να έχεις ένα άψογο αποτέλεσμα. Το πρώτο το έχεις ήδη ενδεχομένως στα χέρια σου. Για το δεύτερο, συνέχισε να διαβάζεις παρακάτω…

Τα βήματα για το σωστό ξύρισμα από τους δερματολόγους:

Η σωστή αρχή! Πριν ξεκινήσεις το ξύρισμα, βρέξε για μερικά λεπτά την επιδερμίδα σου με χλιαρό νερό προκειμένου να ανοίξουν οι πόροι και να μαλακώσουν οι τρίχες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ξύρισμα να γίνεται λιγότερο επώδυνο και να έχεις λιγότερες πιθανότητες να κοπείς. Γι αυτό το λόγο, η «καταλληλότερη» στιγμή για να ξυριστείς, είναι αμέσως μετά το ντους, καθώς το δέρμα είναι ακόμη απαλό και χωρίς υπερβολική λιπαρότητα.

Μπες στη μάχη με τους κατάλληλους συμμάχους! Πριν πιάσεις το ξυραφάκι στα χέρια σου, μην ξεχάσεις να απλώσεις μία γενναιόδωρη ποσότητα από έναν αφρό, κρέμα ή gel ξυρίσματος- ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας σου διάλεξε την ιδανική υφή- ο οποίος θα κάνει το ξυραφάκι να γλιστράει στο δέρμα σου, συμβάλλοντας στο καλύτερο και με διάρκεια αποτέλεσμα.

Η κατεύθυνση (που ξυρίζεσαι) μετράει. Ξεκίνα να ξυρίζεσαι προς την κατεύθυνση που αναπτύσσονται οι τρίχες. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για να αποτρέψεις τα κοψίματα, τους ερεθισμούς και τις κοκκινίλες με το ξυράφι.

-Κατά τη διάρκεια… Ξέπλενε με νερό τις λεπίδες μετά από κάθε πέρασμα του ξυραφιού. Επιπλέον, φρόντισε να αλλάζεις τις/τη λεπίδα ή να πετάς τα ξυραφάκια μιας χρήσης μετά από 5 έως 7 ξυρίσματα, προκειμένου να ελαχιστοποιήσεις τον κίνδυνο ερεθισμού.

-Δώσε προσοχή στο πού αποθηκεύεις το ξυραφάκι σου. Φρόντισε αφού το ξεπλένεις καλά, να το φυλάς σε στεγνό μέρος. Μεταξύ των ξυρισμάτων, βεβαιώσου ότι το ξυράφι σου έχει στεγνώσει εντελώς για να αποτρέψεις την ανάπτυξη βακτηρίων πάνω του. Καλό είναι να μην το αφήνεις εκτεθειμένο στο ντους ή σε βρεγμένο νιπτήρα.

Αν έχεις σπυράκια ή ακμή σε κάποιο σημείο που ξυρίζεσαι, πρόσεξε καθώς το ξύρισμα μπορεί να ερεθίσει το δέρμα, επιδεινώνοντας την ακμή. Σ’ αυτή την περίπτωση, καλό είναι να συμβουλευτείς δερματολόγο.