ΜΑΚΙΓΙΑΖ

Πώς θα βάλεις ματ foundation αν έχεις ξηρή επιδερμίδα

Pexels

Συνήθως, όταν στην ίδια πρόταση υπάρχουν οι λέξεις ματ και μακιγιάζ/ ή skincare, το μυαλό μας πάει κατευθείαν στη λιπαρή επιδερμίδα (συμβαίνει και το αντίστροφο). Λογικό θα πεις, αν σκεφτείς τη λιπαρότητα, την περίσσεια σμήγματος, την ανεπιθύμητη γυαλάδα στο Τ του προσώπου, τους διεσταλμένους πόρους και γενικά όλα αυτά που έχει να αντιμετωπίσει μία λιπαρή επιδερμίδα. Παρόλα αυτά, και οι πιο ξηρές επιδερμίδες έχουν δικαίωμα στο ματ foundation και γενικότερα στη ματ βάση στο μακιγιάζ. 

Πώς θα βάλεις ματ foundation αν έχεις ξηρή επιδερμίδα; Τι πρέπει να προσέξεις για να μην ξεφλουδίσει το foundation σου και δημιουργηθεί αυτό το cakey εφέ στο τέλος;

-Καλά ενυδατωμένη επιδερμίδα= Η καλύτερη βάση μακιγιάζ

Η καλή προετοιμασία της επιδερμίδας– ανεξάρτητα από τον τύπο της- και πιο συγκεκριμένα, η ενυδάτωση πριν το μακιγιάζ, είναι το μυστικό πίσω από κάθε πετυχημένο makeup look. Τώρα, αν έχεις ξηρό τύπο δέρματος και σου αρέσει η επιδερμίδα σου να έχει μία soft ματ όψη, τότε, εκτός από το ενυδατικό serum και έπειτα την κρέμα σου, αρκετοί makeup artists προτείνουν να χρησιμοποιείς ένα ενυδατικό primer για ακόμη περισσότερη ενυδάτωση. Τα περισσότερα ενυδατικά primers περιέχουν υαλουρονικό οξύ, έχουν ανάλαφρη υφή που επιτρέπει στην επιδερμίδα να αναπνέει και βελτιώνουν- ενδυναμώνουν την υδρολιπιδική ασπίδα της. Αποτέλεσμα; Μία λεία βάση με φυσική λάμψη που υπόσχεται μεγάλη διάρκεια και σταθερότητα στο μακιγιάζ.

-Το σωστό foundation

Οι επιλογές πλέον στο beauty κόσμο είναι σαφώς περισσότερες- σε σχέση με μία δεκαετία πριν. Γι’ αυτόν τον λόγο αναζήτησε ένα foundation με ενυδατική, κρεμώδη ή υγρή υφή που να συγκρατεί περισσότερη υγρασία και να προσφέρει ματ αποτέλεσμα και κάλυψη, χωρίς όμως, να δημιουργεί με το πέρασμα της ώρας ένα cakey εφέ.

-Τα «κατάλληλα» εργαλεία

Όσο κι αν δεν πάει ο νους σου, ο τρόπος και πιο συγκεκριμένα τα εργαλεία που χρησιμοποιεί κανείς για να απλώσει το foundation (και να κάνει το μακιγιάζ του) παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στη δημιουργία μιας καλής ματ βάσης, πόσο μάλλον αν έχεις ξηρή επιδερμίδα. Αν λοιπόν θέλεις ένα ομοιόμορφο ματ αποτέλεσμα,  δεν έχεις παρά να χρησιμοποιήσεις αντί των πινέλων, ένα υγρό σφουγγαράκι μακιγιάζ τύπου beautyblender για να απλώσεις το foundation στο δέρμα σου. Η υγρασία που υπάρχει στο σφουγγαράκι βοηθά στο να γίνει ένα το foundation με το δέρμα, δημιουργώντας ένα second skin effect.

-Το τελευταίο βήμα

Μερικοί ψεκασμοί μ’ ένα setting spray/ ενυδατικό mist προσώπου στο τέλος του μακιγιάζ εκτός από το γεγονός πως το σταθεροποιούν, προσφέρουν λίγη ακόμη ενυδάτωση στην επιδερμίδα, αποτρέποντας το cakey τελείωμα ή τη θαμπή και άτονη όψη.