ΠΡΟΣΩΠΟ

Πώς να συνδυάσω δύο ορούς στη ρουτίνα μου; Οι βασικοί κανόνες που πρέπει να ξέρεις

Pexels

Νομίζω πως στο ντουλαπάκι του μπάνιου μου υπάρχει ένας ορός προσώπου για τα πάντα. Ορός με υαλουρονικό για ενυδάτωση, με βιταμίνη C για λάμψη, με νιασιναμίδη για βελτίωση του ανομοιόμορφο τόνου, με γλυκολικό οξύ για απολέπιση, με ρετινόλη για αντιγήρανη κλπ.

 

 

Πώς να συνδυάσω δύο διαφορετικούς ορούς προσώπου στην ίδια ρουτίνα ομορφιάς;

Αν πρέπει να θυμάσαι έναν μόνο βασικό κανόνα στη skincare ρουτίνα σου, αυτός είναι ο κανόνας του layering. Ξεκινάμε πάντα απλώνοντας τις πιο λεπτές, ελαφριές υφές και συνεχίζουμε προς τις πιο παχύρευστες, βαριές υφές στα προϊόντα που χρησιμοποιούμε. Σ’ αυτή τη λογική, σε πρώτη φάση, οι οροί προσώπου πρέπει να προηγούνται στην εφαρμογή τους της ενυδατικής κρέμας.

Και αυτό γιατί, όπως έχουμε ξαναπεί, οι οροί περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις σε συστατικά μικρού μοριακού βάρους που κατορθώνουν να διαπεράσουν την επιφάνεια του δέρματος και να διεισδύουν στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας, επομένως έχουν πιο λεπτή κι ανάλαφρη σύσταση, πρέπει να απλώνονται πρώτα στο δέρμα ώστε να απορροφώνται πιο εύκολα.

Τι γίνεται όμως, όταν θέλεις να προσθέσεις περισσότερους από έναν ορούς με στοχευμένη δράση στην ίδια ρουτίνα ομορφιάς, προκειμένου να επωφεληθείς από τον συνδυασμό ορισμένων συστατικών; Για παράδειγμα να συνδυάσεις έναν ορό με γλυκολικό οξύ με έναν ορό με υαλουρονικό; Ή να κάνεις το τέλειο match με νιασιναμίδη και υαλουρονικό οξύ (το απόλυτο δίδυμο για μικτές επιδερμίδες);

Να πούμε σ’ αυτό το σημείο, πως με το ”serum cocktailing”, τη χρήση διαφορετικών ορών δηλαδή, μπορείς να αντιμετωπίσεις συγκεκριμένες, διαφορετικές ανάγκες στην επιδερμίδα σου (πχ λεπτές γραμμές και ρυτίδες, ενυδάτωση, επανόρθωση, θαμπάδα, ακμή και πολλά ακόμη), μειώνοντας παράλληλα τις πιθανότητες ερεθισμού από ένα συστατικό.

Σ’ αυτή την περίπτωση, εκτός από τον κανόνα του layering (ναι, μπορεί και οι οροί να έχουν διαφορετική υφή μεταξύ τους, οπότε εφαρμόζεις πρώτα τον πιο λεπτόρρευστο), η σειρά που θα τους εφαρμόσεις στην επιδερμίδα σου έχει να κάνει και με τις ανάγκες της τη δεδομένη στιγμή. Γι αυτό, καλό είναι να ξέρεις πώς λειτουργεί κάθε ορός/ συστατικό, ώστε να κάνει τη δουλειά του στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Για παράδειγμα χρειάζεσαι περισσότερη λάμψη ή ενυδάτωση; Εφάρμοσε με αντίστοιχη σειρά τον ορό με βιταμίνη C και υαλουρονικό. Ή αντίστοιχα, φρόντισε να εφαρμόσεις ένα ορό που κάνει απολέπιση, για να απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, τη βρωμιά, τους ρύπους κλπ από την επιφάνεια του δέρματος, πρώτο στη ρουτίνα σου μετά τον καθαρισμό.

Άπλωσε τον πρώτο ορό στην επιδερμίδα σου κάνοντας μασάζ και αφού απορροφηθεί, αμέσως μετά, εφάρμοσε και τον δεύτερο. Για μέγιστη απορρόφηση, μην ξεχνάς να εφαρμόζεις τους ορούς σε καθαρή επιδερμίδα, αμέσως μετά τον καθαρισμό. Ολοκλήρωσε τη ρουτίνα σου απλώνοντας την ενυδατική και ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας που θα σφραγίσουν όλα τα δραστικά συστατικά προσφέροντας επιπλέον θρέψη .

Extra Tips:

-Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσεις στο ποιους ορούς, δηλαδή ποια συστατικά συνδυάζεις και σε ποια συγκέντρωσή τους είναι ανεκτά από το δέρμα. Φρόντισε να χρησιμοποιείς συστατικά συνεργιστικής δράσης για να βοηθήσεις το δέρμα σου να παραμείνει υγιές και λαμπερό. Για παράδειγμα, μην αναμείξεις τη ρετινόλη με άλφα υδροξυοξέα (AHAs) και βήτα υδροξυοξέα (BHAs). Επίσης η χρήση πολλών οξέων στην ίδια ρουτίνα μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία στο δέρμα και να οδηγήσει σε ερεθισμό.

-Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να συμβουλευτείς ένα skincare expert για το πώς να προσαρμόσεις το πρόγραμμα περιποίησής της επιδερμίδας σου, αλλά και να δεις πώς ανταποκρίνεται στο δέρμα σου σ’ αυτά.

-Οι περισσότεροι skincare experts συμβουλεύουν να ΜΗΝ χρησιμοποιούμε περισσότερους από δύο ορούς στην πρωινή και βραδινή ρουτίνα μιας και τα πάρα πολλά προϊόντα μπορούν να ευαισθητοποιήσουν την επιδερμίδα.