ΠΡΟΣΩΠΟ

Πώς να φροντίσεις την επιδερμίδα σου μετά τη γυμναστική

Unsplash

Ανεξάρτητα λοιπόν, από το πόσες φορές, αλλά και πότε πηγαίνεις γυμναστήριο (π.χ πρωί ή απόγευμα) ή από το είδος της γυμναστικής που επιλέγεις, η άσκηση προκαλεί εφίδρωση, η οποία σε συνδυασμό και με τα πιο εφαρμοστά ρούχα της προπόνησης (κολάν, μπουστάκια κλπ), μπορεί να δημιουργήσουν ερεθισμό, να φράξουν πόρους, οδηγώντας ακόμη και στην εμφάνιση ακμής. Ακόμη, τα βακτήρια που υπάρχουν στο περιβάλλον της προπόνησης (όργανα, πετσέτες, στρώματα κλπ) μπορούν να μεταφερθούν στο δέρμα, προκαλώντας δυνητικά λοιμώξεις. Κι αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους λόγους για τους οποίους θεωρείται αναγκαία η περιποίηση της επιδερμίδας αμέσως μετά τη γυμναστική.

 

 

 

Αυτό βέβαια που αξίζει να γνωρίζεις είναι πως η συστηματική γυμναστική δεν χαρίζει μόνο υγεία και ευεξία, αλλά και λάμψη στην επιδερμίδα, την οποία βοηθά να διατηρεί τη νεότητά της. Πώς λοιπόν, θα φροντίσεις την επιδερμίδα σου μετά την γυμναστική;

Η περιποίηση της επιδερμίδας σου μετά την γυμναστική

Ο καθαρισμός είναι το πρώτο και απαραίτητο step στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου μετά τη γυμναστική. Η ροή του αίματος στο δέρμα μετά την προπόνηση είναι αυξημένη και γι αυτό το λόγο μπορεί να είναι πιο ευαίσθητο απ’ ότι συνήθως, επομένως η χρήση ενός απαλού καθαριστικού είναι μια καλή ιδέα προκειμένου να απομακρυνθεί ο ιδρώτας και η λιπαρότητα, αλλά και υπολείμματα όποιων προϊόντων. Σ’ αυτό το σημείο, μπορεί κανείς να κάνει διπλό καθαρισμό, χρησιμοποιώντας ένα καθαριστικό με βάση το λάδι και στη συνέχεια ένα καθαριστικό με βάση το νερό.

Μετά τον καθαρισμό, συνίσταται η απολέπιση (σε πρόσωπο και σώμα), καθώς το δέρμα είναι επιρρεπές σε φραγμένους πόρους από τον ιδρώτα και τη βρωμιά που προσκολλώνται στην επιφάνειά του. Αναζήτησε ήπιες απολεπιστικές φόρμουλες με συστατικά όπως ΑΗΑs, BΗΑs, σαλικυλικό οξύ ή γλυκολικό οξύ.

Επόμενο αναγκαίο step; Η ενυδάτωση. Μετά την προπόνηση, το δέρμα μπορεί να είναι αφυδατωμένο, επομένως, είναι απαραίτητο να φροντίσεις να το ενυδατώσεις, αναπληρώνοντας τα χαμένα επίπεδα υγρασίας. Ξεκίνα ψεκάζοντας το πρόσωπό σου μ’ ένα αναζωογονητικό mist πλούσιο σε ενυδατικά και καταπραϋντικά συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ και το πράσινο τσάι και συνέχισε εφαρμόζοντας μια ελαφριά σε σύνθεση ενυδατική κρέμα για να ενισχύσεις περαιτέρω τα επίπεδα υγρασίας του δέρματος.

Φυσικά, η ρουτίνα, δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς την εφαρμογή του αντηλιακού. Σε περίπτωση που πας γυμναστήριο βράδυ, αγνόησε αυτό το βήμα. Η εφαρμογή αντηλιακού (και η τακτική επανάληψή του) για την προστασία του δέρματος από τις ακτίνες UV είναι σημαντική. Plus: Μην ξεχνάς, αν κάνεις γυμναστική σε εξωτερικό χώρο, να χρησιμοποιείς αντηλιακό πριν την άσκηση για να προστατευτείς από την επιβλαβή έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Last but not least…

Αν και η ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα με τον τύπο της αλλά και τις ανάγκες (πχ αν υπάρχουν προϋπάρχουσες δερματικές παθήσεις), τα 2 steps που πρέπει να κρατήσεις ως απολύτως απαραίτητα και πιο σημαντικά μετά τη γυμναστική, είναι ο καθαρισμός και η ενυδάτωση.