ΠΡΟΣΩΠΟ

Ποια skincare συστατικά πρέπει να αποφεύγεις όταν χρησιμοποιείς βιταμίνη C;

Pexels

Η βιταμίνη C, είναι ίσως η πιο «διάσημη» βιταμίνη στη skincare ρουτίνα μας για τις αντιοξειδωτικές αντιγηραντικές, αλλά και λευκαντικές ιδιότητες. Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους να την εντάξει κανείς στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας του, είναι να ξεκινήσει να χρησιμοποιεί έναν ορό/ serum με βιταμίνη C.

 

Πριν λίγες μέρες, λοιπόν, εξετάσαμε πώς μπορεί να ξεκινήσει να χρησιμοποιεί κανείς ορό με βιταμίνη C ανάλογα με τον τύπο του δέρματός του. Αυτή τη φορά, κάτω από το beauty μικροσκόπιό μας, μπαίνουν οι skincare συνδυασμοί που θα πρέπει να αποφύγει κανείς στη ρουτίνα ομορφιάς του, όταν χρησιμοποιεί βιταμίνη C. Ποια συστατικά πρέπει να προσέχει να μην κάνει mix; Κράτα σημειώσεις.

Τι δεν πρέπει να χρησιμοποιείς μαζί με τη βιταμίνη C

Για να αποφευχθεί οποιοσδήποτε ερεθισμός προκαλεί η βιταμίνη C, οι δερματολόγοι προτείνουν την αποφυγή χρήσης απολεπιστικών οξέων- AHAs ή BHAs- όπως το γλυκολικό, σαλικυλικό και γαλακτικό οξύ, αμέσως μετά την εφαρμογή της στην επιδερμίδα. Κι αυτό γιατί τα οξέα μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την ισορροπία του pH της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα να μειώνουν τα «μαγικά» αποτελέσματα της βιταμίνης C.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια, πως δεν μπορείς να εντάξεις και τα δύο στη beauty ρουτίνα σου. Απλά φρόντισε να μην κάνεις διαδοχικό layering μ’ αυτά (το ένα πάνω στο άλλο). Μπορείς δηλαδή, να χρησιμοποιείς τη βιταμίνη C το πρωί και τα οξέα το βράδυ.

Ακόμη, ο συνδυασμός ρετινόλης και βιταμίνης C, μπορεί να είναι υπεύθυνος για ερεθισμούς, ξεφλούδισμα και ερυθρότητα, καθώς πρόκειται για δύο πολύ ενεργά συστατικά.

Ο πιο εύκολος τρόπος να συνδυάσεις και τα δύο στη beauty ρουτίνα σου και να επωφεληθείς των ιδιοτήτων τους, είναι να απλώνεις το πρωί την βιταμίνη C στο πρόσωπό σου, ενώ το βράδυ να εντάξεις στη beauty ρουτίνα σου ένα προϊόν με ρετινόλη που θα ενεργοποιήσει και θα επιταχύνει την κυτταρική ανανέωση στην επιδερμίδα, θα συμβάλλει στη σφριγηλότητά της, στη λείανση των ρυτίδων και λεπτών γραμμών, τονώνοντας την παραγωγή κολλαγόνου, ινοβλαστών και ελαστίνης.

Τέλος, αν και μπορεί να συναντήσει κανείς τη νιασιναμίδη και τη βιταμίνη C ως συστατικά στο ίδιο serum, το layering aka η διαδοχική χρήση τους στην επιδερμίδα στο πλαίσιο της ίδιας skincare ρουτίνας, δεν θα ήταν καλή ιδέα. Κι αυτό γιατί μπορεί και τα δύο συστατικά να συμβάλλουν στη βελτίωση της ακμής και τη μείωση των ατελειών, αλλά όταν χρησιμοποιούνται μαζί, μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό, μειώνοντας το ένα τη δράση του άλλου.