ΠΡΟΣΩΠΟ

Πανάδες: Τι είναι, πού οφείλονται, πώς θα απαλλαγείς; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις από τη δερματολόγο

Unsplash

Μέχρι και το 1/3 των γυναικών κινδυνεύουν να εμφανίσουν μέλασμα κάποια στιγμή της ζωής τους, με τις ηλιακές φακές ή αλλιώς πανάδες να είναι οι πιο συνηθισμένες. Η υπερμελάγχρωση του δέρματος είτε με την μορφή καφέ κηλίδων, πανάδων, είτε κηλίδων γήρατος, μελάσματος, σημαδιών ακμής, μετατραυματικών κηλίδων (μετά από κάποιο τραύμα) είναι ένα σύνηθες δερματικό πρόβλημα που μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο ακόμη και στην ψυχική ευεξία των ανθρώπων (σύμφωνα με μελέτες*, το 65% των ανθρώπων με μέλασμα αναφέρουν ότι αισθάνονται αμηχανία και απόγνωση).

Τι ακριβώς όμως είναι οι πανάδες aka η υπερμελάγχρωση, πού οφείλονται, πώς θα απαλλαγεί κανείς και γιατί η Νιασιναμίδη θεωρείται ένα από τα hero ενεργά συστατικά στη μάχη κατά των κηλίδων; Η Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος Μαριτίνα Ρόππα δίνει τις απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματά μας.

Τι είναι οι πανάδες- υπερμελάγχρωση;

Η υπερμελάγχρωση οφείλεται στην υπερπαραγωγή μελανίνης, η οποία μεταναστεύει στις ανώτερες στιβάδες του δέρματος: Όταν δηλαδή, τα σημεία ή περιοχές του δέρματος αποκτούν πιο σκούρο τόνο από τον φυσικό σου, λόγω της υπερβολικής παραγωγής μελανίνης– μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε τύπο δέρματος, σε οποιαδήποτε ηλικία. Τα αίτια εμφάνισή της ποικίλλουν, όμως, είτε αντιμετωπίζεις μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση, είτε μέλασμα (δυσχρωμίες που συγκεντρώνονται στο άνω χείλος, το μέτωπο και τα μάγουλα), είτε κηλίδες γήρανσης, τα αποτελέσματά της στο δέρμα μπορεί να είναι επίμονα.

Πού οφείλεται η υπερμελάγχρωση;

Ομολογουμένως, δεν υπάρχει μία μόνο απλή απάντηση στο ερώτημα, αφού διαφορετικοί τύποι υπερμελάγχρωσης μπορεί να προκληθούν από διάφορους ενδογενείς ή εξωτερικούς παράγοντες. Οι υπερμελαγχρώσεις αφορούν κυρίως άτομα με σκούρο χρώμα δέρματος, ασθενείς που λαμβάνουν κάποια ορμονοθεραπεία (κυρίως γυναίκες) και πυροδοτούνται με την έκθεση στην UV ακτινοβολία , χωρίς την κατάλληλη αντηλιακή προστασία.

Οφείλεται στον πολύ χρόνο που περνάς στον ήλιο χωρίς αντιηλιακό; Σχετίζεται με κάποια δερματοπάθεια, όπως το έκζεμα ή τις επαναλαμβανόμενες εξάρσεις ακμής; Μήπως οι ορμονικές διακυμάνσεις ή κάποια νέα φαρμακευτική αγωγή σου έχουν προκαλέσει φωτοευαισθησία; Μήπως οι κηλίδες είναι κληρονομικές, ειδικά μετά από μια ηλικία; Σε κάθε περίπτωση, ο δερματολόγος είναι ο σύμμαχός σου στην μάχη κατά των δυσχρωμιών μιας και εκείνος θα σε βοηθήσει να  αποκωδικοποιήσεις αρχικά τα αίτια της υπερμελάγχρωσής σου και έπειτα, θα σου προτείνει ποια θεραπευτική προσέγγιση θα ήταν καλύτερη επιλογή για εσένα.

 

Πώς θα απαλλαγεί κανείς;

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της υπερμελάγχρωσης, οι δερματολόγοι συμφωνούν ότι η υιοθέτηση τριπλής προσέγγισης είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να απαλλαγεί κανείς από κηλίδες και δυσχρωμίες. Τι πρέπει να κάνεις;

Αφού λοιπόν, διερευνηθούν τα αίτιά της ο στόχος είναι ο εξής:
-η αντιμετώπιση της φλεγμονής, αν  υπάρχει. Σ’ αυτή την περίπτωση, ενεργά συστατικά όπως η Νιασιναμίδη βοηθούν στον περιορισμό της φλεγμονής

-η ρύθμιση της παραγωγή μελανίνης . Δεδομένου ότι η μελανίνη είναι ο βασικός ένοχος πίσω από τον σχηματισμό κηλίδων, η πρώτη γραμμή άμυνάς σου θα πρέπει να είναι προϊόντα ικανά να μειώσουν την περίσσεια μελανίνης και, έτσι, να καταπολεμήσουν την υπερμελάγχρωση στη ρίζα της.

-η διαδικασία μεταφοράς μελανίνης από τα μελανινοκύτταρα

Το hero συστατικό, η Νιασιναμίδη

Μολονότι δεν υπάρχουν μαγικά φίλτρα που να εξαφανίζουν τις κηλίδες μέσα σε μια νύχτα, μέσα στα ενεργά συστατικά που μπορούν να θεωρηθούν πανίσχυροι σύμμαχοι με δράση ενάντια στις δυσχρωμίες, είναι ξεκάθαρα και η Νιασιναμίδη. Γνωστή και ως Νικοτιναμίδιο, μια μορφή Βιταμίνης Β3, η Νιασιναμίδη είναι ένα κορυφαίο ενεργό συστατικό με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που συμβάλλει στη διόρθωση των υπερμελαγχρώσεων, απαλύνει τις κηλίδες, και αφήνει την επιδερμίδα πιο φωτεινή, πιο ομοιόμορφη και πιο λαμπερή μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες.

Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες της La Roche – Posay, η Νιασιναμίδη εκτός από το γεγονός ότι μειώνει την υπερμελάγχρωση αποτρέποντας τη μεταφορά μελανίνης στην επιφάνεια της επιδερμίδας, συμβάλλει στον περιορισμό της μικροφλεγμονής και τη μείωση της υπερμελάγχρωσης, βελτιώνοντας παράλληλα, τη λειτουργία του επιδερμιδικού φραγμού, με τη μείωση της απώλειας νερού, και την αύξηση των επιπέδων υγρασίας στο ξηρό δέρμα.

Ο νέος σύμμαχος από τη La Roche – Posay

Κάπως έτσι, ακόμη μία φορά, η La Roche – Posay, η #1 μάρκα φροντίδας του δέρματος που συνιστούν οι δερματολόγοι παγκοσμίως, καινοτομεί θέτοντας στο στόχαστρο την υπερμελάγχρωση, με το Pure Niacinamide 10 Serum: τον πρώτο ορό του brand με 10% Καθαρή Νιασιναμίδη, που καταπολεμά τις σκούρες κηλίδες.

Στην πραγματικότητα, το Pure Niacinamide 10 Serum έχει μια πανίσχυρη σύνθεση που μειώνει την υπερπαραγωγή μελανίνης, διορθώνει τις κηλίδες και την υπερμελάγχρωση, και προλαμβάνει την επανεμφάνισή τους σε βάθος χρόνου.

Πρωταγωνιστικό ενεργό συστατικό της σύνθεσης είναι η Καθαρή Νιασιναμίδη σε συγκέντρωση 10%, η οποία σπάει τον φαύλο κύκλο της υπερμελάγχρωσης με υψηλή ανοχή ακόμα και για το ευαίσθητο δέρμα, ενώ περιέχει τρία ακόμα ενεργά συστατικά αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας: Το Phe-Resorcinol, ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό συστατικό κατά της υπερμελάγχρωσης, το 5% Hepes προσφέρει ήπια απολέπιση για απομάκρυνση των κερατινοκυττάρων και Υαλουρονικό Οξύ που επανορθώνει τον επιδερμιδικό φραγμό, αφήνοντας το δέρμα ενυδατωμένο, λαμπερό και φωτεινό.

Ο ορός, ο οποίος είναι διαθέσιμος σε μωβ φιαλίδιο που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τη σύνθεση, έχει δοκιμαστεί σε κάθε τόνο και τύπο δέρματος, προκειμένου να εξασφαλίζει αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα ενάντια στους κύριους τύπους μελαγχρωματικών διαταραχών παρέχοντας ορατή διόρθωση και πιο ομοιόμορφο και φωτεινό τόνο από την πρώτη κιόλας εβδομάδα.

Είναι υποαλλεργικός, δεν προκαλεί ατέλειες, και κατάλληλος για πρόσωπο, λαιμό & χέρια. Αμέσως, το δέρμα ενυδατώνεται και έχει αίσθηση μεγαλύτερης άνεσης, ενώ, μετά από μία εβδομάδα, τα πρώτα αποτελέσματα ενάντια στις σκούρες κηλίδες είναι ορατά και το δέρμα φαίνεται ήδη πιο λαμπερό και πιο φωτεινό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί πρωί και βράδυ.

Last but not least, μην ξεχνάς, όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίσεις την υπερμελάγχρωση, τόσο το καλύτερο, καθώς η μελανίνη μπορεί να μετακινηθεί βαθύτερα στο δέρμα με την πάροδο του χρόνου. Πάντα να συμβουλεύεσαι τον δερματολόγο σου πριν ξεκινήσεις μια νέα θεραπεία, ενώ για αποτελέσματα μακράς διάρκειας, μην ξεχνάς να εφαρμόζεις καθημερινά αρκετό αντιηλιακό με τουλάχιστον SPF30 για να μην αφήσεις τις βλαβερές ακτίνες UV να εκτοξεύσουν ξανά στα ύψη την παραγωγή μελανίνης!

 

 

 

*KAGHA K., ET AL. MELASMA’S IMPACT ON QUALIT Y OF LIFE. JDD. 2020. ;19( 2):184-187