ΠΡΟΣΩΠΟ

Πανάδες: Πότε έχεις περισσότερες πιθανότητες να τις εμφανίσεις;

Pexels

Πανάδες και καλοκαίρι. Γνωστές και ως μέλασμα, αυτές οι σκούρες κηλίδες συνήθως στο μέτωπο ή το άνω χείλος, είναι ξεκάθαρα μέσα στις top beauty αναζητήσεις μας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. Πριν περάσουμε όμως, στο πώς να τις αντιμετωπίσουμε (stay tuned), πάμε να δούμε πού μπορεί να οφείλονται και πότε έχεις περισσότερες πιθανότητες να τις εμφανίσεις.

Όπως τονίζουν οι δερματολόγοι, οι πανάδες και οι δυσχρωμίες οφείλονται σε γενικές γραμμές στην αθροιστική δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας, δηλαδή στην έκθεση στον ήλιο από τα παιδικά μας χρόνια χωρίς αντηλιακό, σε συνδυασμό με την κληρονομική προδιάθεση ή και με ορμονικές διαταραχές (όπως κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, της εμμηνόπαυσης, η λήψη αντισυλληπτικών ή άλλων ορμονών για αναπαραγωγή). Για παράδειγμα, είναι αρκετά πιθανό να τις εμφανίσεις μετά τα 30, αν δέκα χρόνια πριν, έβγαινες στον ήλιο χωρίς καμία αντηλιακή προστασία. Κάπως έτσι, καταλαβαίνεις γιατί είναι πιο συνηθισμένες στις γυναίκες απ΄ ό,τι στους άντρες.

Επίσης, κατά γενική ομολογία, οι ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες είναι πιο εύκολο να εμφανίσουν πανάδες που είναι «περιγεγραμμένες, μικρές συνήθως βλάβες που «σβήνουν» το χειμώνα, στη συνέχεια όμως είναι ορατές καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου. Επίσης με τη μορφή δυσχρωμιών εμφανίζονται και οι μεταφλεγμονώδεις υπερχρώσεις, δηλαδή σκούρα σημάδια σε περιοχές που προϋπήρχε ερεθισμός του δέρματος π.χ από σπυράκια ακμής  ειδικά στα μελαχρινά άτομα» μας είχε πει παλαιότερα η δερματολόγος- αφροδισιολόγος Βασιλική Μουσάτου M.D, PHD.

«Από την άλλη πλευρά, τα πιο σκούρα δέρματα είναι πιο ανθεκτικά και εμφανίζουν αργότερα κηλίδες από τον ήλιο, ωστόσο, κάποιοι τύποι δέρματος μπορεί να παρουσιάσουν μέλασμα. Μέλασμα ή χλόασμα είναι μια πιο διάχυτη διαταραχή της μελάγχρωσης που έχει και κληρονομική προδιάθεση, όμως επίσης προκαλείται από τη χρόνια ηλιακή έκθεση».

Το πιο σημαντικό σε κάθε περίπτωση, είναι η πρόληψη. Η χρήση αντηλιακού καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με τουλάχιστον SPF 30, επιβάλλεται έτσι ώστε να μην επιδεινώνονται οι ήδη υπάρχουσες δυσχρωμίες.