ΣΩΜΑ

Ο μεγαλύτερος μύθος για το ξύρισμα, μόλις καταρρίφθηκε

Pexels

Δεν γίνεται να ξυρίζεσαι και να μην έχεις ακούσει ποτέ στη ζωή σου πως οι τρίχες σου θα βγουν ακόμη πιο πυκνές και σκούρες μετά το ξύρισμα. Πριν αφήσεις κάτω με φόβο και τρόμο το ξυραφάκι, διάβασε για το κατά πόσο αυτό που έχεις ακούσει είναι αλήθεια ή απλά ένας ακόμη «αστικός μύθος ομορφιάς».

Ευγενική υπενθύμιση: Το τι θα κάνεις με τις τρίχες σου (αν θέλεις να ξυριστείς ή όχι σε κάθε περίπτωση είναι αποκλειστικά και μόνο δική σου επιλογή).

Τα καλά νέα είναι πως κλινικές μελέτες ήδη από το 1928 έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ξύρισμα δεν είχε καμία επίδραση στην ανάπτυξη των μαλλιών, ενώ πιο πρόσφατες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι το ξύρισμα δεν επηρεάζει το πάχος ή τον ρυθμό της αναγέννησης των μαλλιών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ξύρισμα των τριχών του προσώπου ή του σώματος δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση το πάχος/ ποιότητά τους, μιας και το ξυραφάκι κόβει στην ουσία το κομμάτι της τρίχας που βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια της επιδερμίδας, χωρίς να επηρεάζει τους θύλακες/ ρίζες της τρίχας, όπου αρχίσουν να αναπτύσσονται οι τρίχες.

Μετά το ξύρισμα, οι θύλακες των τριχών συνεχίζουν να αναπτύσσονται κανονικά κάτω από το δέρμα, χωρίς να έχει επηρεαστεί ο ρυθμός ανάπτυξής τους. Το λανθασμένο ξύρισμα ή το κόψιμο με το ξυράφι είναι αυτά που μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό, φαγούρα ή κοκκινίλες.

Το ίδιο ισχύει για το χρώμα αλλά και την πυκνότητα των τριχών πριν και μετά το ξύρισμα. Καθώς οι τρίχες αρχίζουν να ξαναβγαίνουν (μετά το ξύρισμα), μπορεί να δείχνουν/ να τις αισθάνεσαι πιο πυκνές, σκούρες ή χοντρές, αλλά δεν είναι. Αυτή είναι μία αίσθηση που έχει κανείς στην αρχή τουλάχιστον, επειδή είναι ακόμη πολύ κοντές και δεν έχει υπάρξει έκθεση στον ήλιο (που ενδεχομένως τις κάνει πιο ανοιχτόχρωμες). Μόλις μακρύνουν αρκετά, θα φαίνονται ακριβώς όπως πριν από το ξύρισμα.

ΥΓ. Κι αν το καλοσκεφτείς, αν το ξύρισμα έκανε όντως να βγαίνουν οι τρίχες μας πιο σκούρες και πυκνές, δεν θα υπήρχαν φαλακροί άντρες και αραιά/ λεπτά μαλλιά!