BEAUTY NEWS

Ο κήπος με τα 2000 είδη καμέλιας του οίκου Chanel στη Νότια Γαλλία

Στη φάρμα με τις καμέλιες της Chanel στο Gaujacq

Στο Gaujacq στη νοτιοδυτική Γαλλία, κρύβεται ένα πρωτοποριακά μεγαλειώδες project της Chanel, αφιερωμένο στο εμβληματικό λουλούδι του οίκου, αλλά και στις skincare φόρμουλές της, όπως η νέα της αντιγηραντική, βιώσιμη σειρά Νο.1.

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για το πώς η Gabrielle Chanel ερωτεύτηκε για πάντα τις καμέλιες και τις έκανε εξίσου χαρακτηριστικές για τον οίκο της με το tweed, τις πέρλες και το iconic διπλό C. Το σίγουρο είναι ότι η σχέση της μαζί τους διήρκεσε όλη της τη ζωή και είναι ακόμα σύμβολό του.

Japonica Alba Plena Η αγαπημένη της Gabrielle Chanel, Japonica Alba Plena
Η αγαπημένη της Gabrielle Chanel, Japonica Alba Plena

Και δεν είναι μόνο σύμβολό του, αλλά και το επίκεντρο ενός εκπληκτικού project που ο οίκος Chanel τρέχει σε ένα μικρό χωριό της νοτιοδυτικής Γαλλίας, μόλις μιάμιση ώρα από το κοσμοπολίτικο Biarritz, το Gaujacq.

chanel farm gaujacq H Chanel φάρμα στο Gaujacq
H Chanel φάρμα στο Gaujacq

H σχέση της Mademoiselle Chanel με τη Βάσκικη Ακτή χρονολογείται κάπου στο 1915, όταν το Biarritz ανακαλύφθηκε από πολλά μέλη της γαλλικής αριστοκρατίας και έγινε επίσημα θέρετρο με θρυλικά πάρτι την εποχή της Belle Epoque. H Gabrielle Chanel αγάπησε τη σοφιστικέ και κομψή ατμόσφαιρα του Biarritz και εκεί αποφάσισε να ανοίξει και τον πρώτο couture οίκο της (μετά την πρώτη της μπουτίκ στο Deauville).

biarritz H παραλία του Biarritz
H παραλία του Biarritz

Προσγειωθήκαμε εκεί, ερωτευτήκαμε τη βοή του ωκεανού και τους chic μποέμ κατοίκους του, αναπνεύσαμε το παρελθόν στο μεγαλειώδες Hotel du Palais και την επόμενη μέρα ξεκινήσαμε για Gaujacq.

Αφού φορέσαμε τις υπέροχες Chanel γαλότσες μας μέσα σε ένα chateau 100 ετών, περάσαμε μια σιδερένια πόρτα και ξεναγηθήκαμε στον ολάνθιστο, βοτανικό κήπο (μάλλον βοτανικό θαύμα σωστότερα) με 2000 ποικιλίες καμέλιας.

Fun fact: οι καμέλιες -με εξαίρεση μία μόνο ποικιλία- δεν μυρίζουν καθόλου.

Japonica Alba Plena H Japonica Alba Plena
H Japonica Alba Plena

Ξεναγός μας, ο international camellia expert, Jean Thoby, ο άνθρωπος που και γονιδιακά ακόμα (αφού και οι γονείς και οι πρόγονοί του ήταν αφοσιωμένοι στο ιδιαίτερο αυτό λουλούδι, αλλά και πέντε γενιές πίσω η οικογένειά του ασχολούνταν με τη βοτανολογία) είναι προγραμματισμένος να παθιάζεται με τις καμέλιες.

Jean Thoby O international camellia expert, Jean Thoby
O international camellia expert, Jean Thoby

Η συνεργασία του με τη Chanel ξεκίνησε το μακρινό 1998. Δειγματοληψίες, καλλιέργειες, δοκιμές και πειράματα γύρω από το μοναδικό αυτό άνθος, όλα, λειτούργησαν σαν αφετηρία του μαγικού κήπου (που ο ίδιος ξεκίνησε στα 80s) με τα χιλιάδες σήμερα είδη καμέλιας.

camellias Μία από τις 2000 ποικιλίες καμέλιας που βρίσκονται στο Gaujacq
Μία από τις 2000 ποικιλίες καμέλιας που βρίσκονται στο Gaujacq

Όταν ο οίκος Chanel ανακάλυψε τις καλλυντικές ιδιότητες της Japonica Alba Plena (της περίφημης λευκής καμέλιας), ο Thoby ανέλαβε και την καλλιέργειά της, αλλά και την εξειδίκευση των skincare ειδικών της Chanel στην καμέλια αυτή. Και μετά από πολλές προσπάθειες και συνεργασία με ειδικούς, το 2009 κατάφεραν να την καλλιεργήσουν στο Gaujacq και να τη σώσουν και από εξαφάνιση (από αυτή προέρχεται το ενεργό συστατικό της ενυδατικής σειράς Hydra Beauty της Chanel).

hydra beauty chanel H σειρά Hydra Beauty της Chanel έχει βάση το εκχύλισμα της λευκής καμέλιας Japonica Alba Plena
H σειρά Hydra Beauty της Chanel έχει βάση το εκχύλισμα της λευκής καμέλιας Japonica Alba Plena

Η καμέλια σταρ που ήρθαμε να γνωρίσουμε εμείς είναι η κόκκινη, η Czar. Με ισχυρή συμπύκνωση αντιοξειδωτικών συστατικών, έχει την ικανότητα να καθυστερεί τη γήρανση και ενισχύει την αναπλαστική ικανότητα των κυττάρων της επιδερμίδας.

czar camellia H κόκκινη καμέλια Czar, βάση της νέας σειράς της Chanel, No. 1
H κόκκινη καμέλια Czar, βάση της νέας σειράς της Chanel, No. 1

Άλλωστε μια από τις ιδιότητες όλων των καμελιών είναι να μην επηρεάζονται από το κρύο ή τη βροχή (τα πέταλα και τα φύλλα τους είναι εξαιρετικά ανθεκτικά και γίνονται ακόμα πιο δυνατά όσο περνάει ο καιρός και το φυτό μεγαλώνει).

Η Czar, το εκχύλισμά της, είναι η βάση της νέας, ολιστικής, βιώσιμης σειράς No. 1 με προϊόντα μακιγιάζ και skincare (το Revitalising Serum της είναι υπεραγαπημένο μου).

εκχυλίσμα καμέλιας Εκχύλισμα καμελιών στο open sky lab της Chanel
Εκχύλισμα καμελιών στο open sky lab της Chanel

Η απορία μας ήταν λογική. Γιατί στο Gaujacq; Γιατί οι καμέλιες που κατάγονται από Κίνα και Ιαπωνία ευδοκιμούν σε αυτή την κουκκίδα γης στη νοτιοδυτική Γαλλία; Όπως μας εξήγησε ο Jean Thoby, «οι συνθήκες εδώ είναι ιδανικές, γιατί έχουμε ισορροπημένες θερμοκρασίες χειμώνα και καλοκαίρι, δεν έχει ισχυρούς ανέμους, οι βροχές είναι επίσης ισορροπημένες όλες τις εποχές και το έδαφος ιδιαίτερα εύφορο».

Ο κήπος με 2000 είδη καμέλιας του οίκου Chanel στη Νότια Γαλλία Μάζεμα καμέλιας στο Gaujacq
Μάζεμα καμέλιας στο Gaujacq

Όμως ο βοτανικός κήπος δεν είναι το μόνο μικρό θαύμα του Gaujacq. Το open sky lab της Chanel, η φάρμα δηλαδή, αλλά και το μικρό εργαστήριο μέσα στη φάρμα είναι ένα υπόδειγμα διαλόγου φύσης και επιστήμης.

Ο κήπος με 2000 είδη καμέλιας του οίκου Chanel στη Νότια Γαλλία O operations director της φάρμας της Chanel, Philippe Gandry
O operations director της φάρμας της Chanel, Philippe Gandry

Οι εγκαταστάσεις, η φιλοσοφία, οι πρακτικές αειφόρου ανάπτυξης και οι αγρο-οικολογικές τεχνικές, μαζί με την επιστημονική καινοτομία και τη συνεργασία με πανεπιστημιακές σχολές, διεθνείς οργανισμούς και ειδικούς φορείς, είναι η απόδειξη ότι γίνεται όχι μόνο να μην επιβαρύνεις τον πλανήτη, αλλά να λειτουργείς υπέρ του.

Dr. Nicola Fuzzati O Dr. Nicola Fuzzati, επικεφαλής του lab της Chanel
O Dr. Nicola Fuzzati, επικεφαλής του lab της Chanel

Και ο Jean Thoby δεν είναι ο μόνος παθιασμένος με αυτό το μικρό συμβιωτικό οικοσύστημα που η Chanel έχει στήσει στο Gaujacq (επανεμφανίστηκε στη φάρμα ένα είδος πεταλούδας που είχε εκλείψει).

Ο κήπος με 2000 είδη καμέλιας του οίκου Chanel στη Νότια Γαλλία To pavillion στη φάρμα της Chanel στο Gaujacq
To pavillion στη φάρμα της Chanel στο Gaujacq

Εκπληκτικοί επιστήμονες όπως ο operations director της φάρμας, Philippe Gandry (ξέρει σε τι χρησιμεύει το παραμικρό αγριόχορτο και ζουζούνι) και ο χημικός Dr. Nicola Fuzzati (έχει σπουδάσει και φαρμακογνωσία και γυρίζει τον κόσμο μελετώντας τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών), δεν δουλεύουν απλώς στο open sky lab της Chanel, το ζουν και το αναπνέουν.

No. 1 Chanel H Creme Riche της σειράς No. 1 της Chanel με εκχύλισμα κόκκινης καμέλιας
H Creme Riche της σειράς No. 1 της Chanel με εκχύλισμα κόκκινης καμέλιας

Η κρέμα της σειράς Νο. 1 της Chanel δεν θα μου ξαναφανεί ποτέ ξανά μια αντιγηραντική κρέμα με εκχύλισμα κόκκινης καμέλιας. Gaujacq εσύ φταις.