ΜΑΛΛΙΑ

Να γιατί τα μαλλιά σου μυρίζουν (γρηγορότερα) πιο άσχημα από το σώμα σου

Τον τελευταίο καιρό το λούσιμο των μαλλιών έχει αναδειχθεί σε επιστήμη και υπάρχουν τα δύο αντικρουόμενα στρατόπεδα. Το ένα είναι τη γνώμη ότι το καθημερινό λούσιμο κάνει κακό στα μαλλιά σου ενώ το άλλο υποστηρίζει ότι το καθημερινό λούσιμο τελικά δεν τους κάνει κακό.

Όποια κι αν είναι η άποψή σου όμως περί του λουσίματος των μαλλιών σου, είμαι σίγουρη ότι όταν νιώσεις τα μαλλιά σου βρώμικα κι όταν σου μυρίσουν άσχημα θα λουστείς ακόμα κι αν το είχες κάνει εχθές. Κι εγώ το ίδιο ακριβώς κάνω παρόλο που τα μαλλιά μου δεν λαδώνουν σχεδόν ποτέ.

Σε αντίθεση με το σώμα, τα μαλλιά έχουν την τάση να μυρίζουν άσχημα πιο γρήγορα και φυσικά δεν υπάρχει τρόπος να διώξεις αυτή τη μυρωδιά. Ακόμα και το dry shampoo είναι μία λύση που απλά καλύπτει τη μυρωδιά και στο τέλος της ημέρας τα πράγματα μπορούν να γίνουν χειρότερα.

 

Γιατί όμως τα μαλλιά σου μυρίζουν τόσο γρήγορα και πολύ πιο εύκολα από το υπόλοιπο σώμα σου; Οι βασικές αιτίες είναι το σμήγμα και ο ιδρώτας που παράγονται από τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής και δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για να κάνουν πάρτι στο κεφάλι σου το σμήγμα, τα νεκρά κύτταρα και τα διάφορα βακτήρια.

Ο ιδρώτας από μόνος του λοιπόν δεν έχει καμία μυρωδιά, απλά όλα εκείνα που τροφοδοτούνται από αυτόν προκαλούν αυτή την άσχημη μυρωδιά που συνήθως μοιάζει με αυτή του σκόρδου. Ουσιαστικά, η λειτουργία του ιδρώτα είναι ακριβώς η ίδια για όλο το σώμα. Γιατί όμως το πρόσωπο δεν μυρίζει ποτέ τόσο άσχημα αν δεν το πλύνεις, πράγμα που συμβαίνει αν δεν λούσεις τα μαλλιά σου;

Η απάντηση είναι απλή. Τα μαλλιά κρατούν ζεστό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας το ευαίσθητο τριχωτό της κεφαλής που συγκεντρώνει όλο το σμήγμα, τα βακτήρια και τα νεκρά κύτταρα κι έτσι οι μυρωδιές είναι σχεδόν αναπόφευκτες.

Αν λοιπόν τα μαλλιά σου είναι λιπαρά, δύσκολα θα αποφύγεις το συχνό λούσιμο. Επίσης αν η λιπαρότητα στα μαλλιά είναι πρόβλημα ορμονολογικής φύσης τότε δεν βοηθά σε τίποτα να κάνεις υπομονή, μένοντας με λαδωμένα μαλλιά.

Για να αντιμετωπίσεις ένα τέτοιο πρόβλημα προφανώς και μπορείς να στηριχτείς σε αντίστοιχες θεραπείες και σε προϊόντα περιποίησης ιδανικά για τον δικό σου τύπο. Ωστόσο, από το να είσαι συνέχεια με ένα dry shampoo και παρόμοια προϊόντα στο χέρι, μπορείς απλά να χρησιμοποιήσεις το σεσουάρ σου στον κρύο αέρα. Ρίχνοντας τον κρύο αέρα στα μαλλιά σου και επιμένοντας στις ρίζες αυτό που θα καταφέρεις είναι ανανεώσεις την όποια κατάσταση επικρατεί στο κεφάλι σου. Σκέψου το σαν κάτι αντίστοιχο με το να αερίζεις ένα ρούχο που μυρίζει τσιγάρο ή το δωμάτιό σου.

 

Αν το πρόβλημα συνεχίζει και γίνεται ενοχλητικό τότε καλύτερα να στραφείς σε πιο δραστικές λύσεις που σίγουρα δεν έχουν να κάνουν με το συχνό λούσιμο και τον κρύο αέρα από το σεσουάρ. Μία επίσκεψη στο δερματολόγο θα σου δώσει σίγουρα τη σωστή λύση.