ΜΑΛΛΙΑ

Μήπως βάζεις περισσότερο σαμπουάν απ’ όσο χρειάζεται στα μαλλιά σου;

Pexels

Κάποια πράγματα τα μαθαίνουμε κάπως μηχανικά. Κι ενώ μπορεί να χρησιμοποιούμε σαμπουάν από τότε που γεννηθήκαμε (κυριολεκτικά), μεγαλώνοντας αντιλαμβανόμαστε πως τελικά, δεν τα ξέραμε όλα.

 

Μέσα σ’ όλα αυτά που πιθανότατα δεν έχεις παρατηρήσει είναι το πόσο σαμπουάν χρησιμοποιείς τελικά όταν λούζεις τα μαλλιά σου. Εκτός βέβαια κι αν το μπουκάλι είναι έτοιμο να τελειώσει οπότε εκεί ακόμη και η τελευταία σταγόνα μετράει. Το ήξερες όμως πως η ποσότητα του σαμπουάν εκτός από τη σπατάλη του προϊόντος και του νερού, θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την υγεία των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλιού σου;

Πόσο σαμπουάν χρειάζεσαι;

Το πόσο σαμπουάν χρειάζεται να χρησιμοποιείς στο λούσιμο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά οι περισσότεροι hair experts και beauty brands καταλήγουν στο συμπέρασμα πως περίπου 2 γεμάτα κουταλάκια του γλυκού αρκούν (στο μέγεθος και τον όγκο περίπου ενός μεγάλου βατόμουρου/ μίας φράουλας).

Η υφή, το μήκος, ο τύπος αλλά και το αν έχεις πολλά ή λίγα μαλλιά (aka πυκνότητα) είναι μερικοί από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ποσότητα του σαμπουάν που τελικά θα χρησιμοποιήσεις στα μαλλιά σου.

Έτσι για παράδειγμα, αν έχεις μακριά και πυκνά μαλλιά σίγουρα θα χρειαστείς περισσότερη ποσότητα από την προβλεπόμενη, σε σχέση με το αν είχες πιο κοντά, λεπτά ή αραιά μαλλιά. Το ίδιο ισχύει και αν κάποιος έχει σγουρά ή σπαστά μαλλιά.

Ακόμη σημαντικό ρόλο παίζει και η συχνότητα που κανείς λούζεται. Όσο περισσότερος χρόνος περνάει ανάμεσα στα λουσίματα, τόσο πιο λιπαρά και «βρώμικα» θα είναι τα μαλλιά του.

Σε γενικές γραμμές, ένα πρακτικό tip που θα σε βοηθήσει να καταλάβεις ότι έχεις χρησιμοποιήσει αρκετή ποσότητα σαμπουάν είναι η αίσθηση πως το σαμπουάν έχει πάει παντού στα μαλλιά σου αλλά και η ανάλαφρη αίσθηση των μαλλιών μετά το μπάνιο. Η υπερβολική ποσότητα σαμπουάν μπορεί να «επιβαρύνει» τα μαλλιά.

Αν τώρα, δεν χρησιμοποιείς αρκετό σαμπουάν, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να συσσωρεύεται η λιπαρότητα, ρύποι αλλά και υπολείμματα προϊόντων στο τριχωτό της κεφαλής και στα μαλλιά σου, με αποτέλεσμα να μην γίνεται σωστός καθαρισμός. Mην ξεχνάς, less is more!