ΠΡΟΣΩΠΟ

Λιπαρή επιδερμίδα: 4 βασικά tips για τον σωστό καθαρισμό της

Pexels

Λιπαρή επιδερμίδα και γυαλάδα πάνε χέρι- χέρι, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι- όπου η υψηλή θερμοκρασία, ο ήλιος, η ζέστη, ο ιδρώτας κλπ. δυσκολεύουν την κατάσταση.

Η βάση όμως, για μία υγιή και καθαρή επιδερμίδα, βρίσκεται στον καθαρισμό. Το πρώτο step κάθε skincare ρουτίνας, ανεξάρτητα από το είδος της επιδερμίδας (αν έχεις λιπαρή, ξηρή, κανονική). Κι αν έχεις λιπαρή επιδερμίδα, παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικές χρήσιμες συμβουλές στον καθαρισμό της, πριν ξεκινήσεις δηλαδή, να απλώνεις τους ορούς, την ενυδατική, το αντηλιακό σου κλπ με τα δραστικά συστατικά.

-Διάλεξε το κατάλληλο σύμμαχο aka το «σωστό» προϊόν στον καθαρισμό

Όπως και στα υπόλοιπα steps της skincare ρουτίνας σου, έτσι και στον καθαρισμό, καλό θα ήταν να επιλέξεις προϊόντα που ανταποκρίνονται στον τύπο της επιδερμίδας σου. Σ’ αυτή τη λογική, αναζήτησε ένα προϊόν καθαρισμού για λιπαρές επιδερμίδες, που να καθαρίζει σε βάθος τους πόρους από το μακιγιάζ, τους ρύπους, τον ιδρώτα, τη λιπαρότητα, να έχει ματ αποτέλεσμα, χωρίς όμως να αφήνει την επιδερμίδα σου με αυτή την αίσθηση «τραβήγματος», προετοιμάζοντάς την παράλληλα για τα επόμενα steps.

-Πες «ναι» στο διπλό καθαρισμό

Αν έχεις διαπιστώσει πως ένα προϊόν από μόνο του δεν είναι αρκετό για να καθαρίσει επαρκώς τη λιπαρή επιδερμίδα σου, ξεκίνησε το double cleansing, δηλαδή τον διπλό καθαρισμό. Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει στην ουσία τη χρήση όχι ενός, αλλά δύο προϊόντων καθαρισμού, με διαφορετική υφή και σύνθεση- το ένα έχει συνήθως βάση με έλαιο (πχ cleansing oil) και το άλλο, το νερό (πχ  micellar water).

Σύμφωνα μάλιστα, με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, καλό είναι να πλένεις το πρόσωπό σου μόνο δύο φορές την ημέρα (και μετά από έντονη εφίδρωση) και όχι περισσότερες. Κι αυτό γιατί, ο υπερβολικός καθαρισμός του δέρματος, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής σμήγματος, η οποία μπορεί να κάνει την επιδερμίδα σου να δείχνει ακόμα πιο λιπαρή.

-Μετά τη γυμναστική

Αν κάνεις κάποιου είδους γυμναστική, καλό είναι να φροντίζεις να πλένεις το πρόσωπό σου αμέσως μετά με ένα ήπιο καθαριστικό ή μαντηλάκια καθαρισμού (αντί της πετσέτας) ώστε να απομακρύνεις τον ιδρώτα και το σμήγμα από την επιδερμίδα σου.

-Καθαρισμός και ενυδάτωση

Καθαρισμός και ενυδάτωση πάνε παρέα. Και αν συνηθίζεις να παραλείπεις να ενυδατώνεις την επιδερμίδα σου με μία κρέμα αμέσως μετά τον καθαρισμό καθώς φοβάσαι την υπερβολική λιπαρότητα, θα πρέπει να ξέρεις πως αυτό μπορεί να δημιουργεί ακόμη περισσότερη λιπαρότητα (για να υπερ-αντισταθμίσει την απώλεια φυσικού σμήγματος). Γι αυτόν τον λόγο, φρόντισε ακριβώς μετά τον καθαρισμό να απλώνεις μία ελαφριά, ενυδατική κρέμα που έχει σχεδιαστεί για τη λιπαρή σου επιδερμίδα.