ΛΙΠΟΣ

Κρυολιπόλυση: όλα όσα θέλεις να ξέρεις για την No.1 αδυνατιστική μέθοδο

Μπορεί το τοπικά συσσωρευμένο λίπος να γίνει παρελθόν χωρίς νυστέρι; Κι όμως μπορεί, με την κρυολιπόλυση. Ο πλαστικός χειρουργός Δημήτρης Λαουλάκος μας δίνει όλες τις πληροφορίες.

Τι είναι

Η κρυολιπόλυση είναι μια σύγχρονη τεχνολογία καταστροφής του τοπικού λίπους. Είναι μια μη επεμβατική μέθοδος απαλλαγής από το ανεπιθύμητο λίπος για μόνιμη αλλαγή του σχήματος του σώματος. Ανταγωνίζεται τη λιποαναρρόφηση και για αυτό λέγεται και λιπογλυπτική ψύχους.

Πού στηρίζεται

Στηρίζεται στην ελεγχόμενη ψύξη του τοπικού λίπους σε θερμοκρασίες κάτω του 0º C. Τα λιποκύτταρα είναι πιο επιρρεπή από τα δερματικά κύτταρα στις αλλαγές θερμοκρασίας με αποτέλεσμα να λύονται και να χάνουν τον όγκο τους. Το λίπος που εξέρχεται απορροφάται από τη συστηματική κυκλοφορία και αποβάλλεται με φυσιολογικούς τρόπους. Περίπου 25%-40% του τοπικού λίπους χάνεται στη συνεδρία.

Πώς γίνεται

Με το ειδικό ζεύγος κεφαλών που φέρουν οθόνες χρήσης LCD, ώστε να ρυθμίζεται ακριβώς ο τρόπος λειτουργίας τους, γίνεται πρώτα αναρρόφηση του ιστού στόχου και θέρμανσή του(εικ.1) και επέρχεται αύξηση της κυκλοφορίας τοπικά. Σε δεύτερο στάδιο ο ιστός ψύχεται σταδιακά ανάλογα με τις ρυθμίσεις που θα θέσουμε(εικ.1).

εικ.1

Το δέρμα δεν βλάπτεται διότι προστατεύεται από ειδικές αντιπαγωτικές μεμβράνες και επειδή το λίπος είναι πιο ευαίσθητο στις αλλαγές της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της εφαρμογής. Τα λιποκύτταρα καταστρέφονται  και υγρό λίπος εξέρχεται στην κυκλοφορία(εικ.1) Λόγω τοπικής φλεγμονής γίνεται σταδιακή απώλεια πόντων στους επόμενους 2-3 μήνες(εικ.1).

Για ποιους ασθενείς ενδείκνυται

Για όλους όσοι είναι σε δίαιτα, ακολουθούν πρόγραμμα άσκησης και επιθυμούν απώλεια τοπικού πάχους αλλά δε θέλουν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Φυσικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε σωματότυπο, όμως όταν είμαστε αρκετά κιλά πάνω από το ιδανικό μας βάρος το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι τόσο εντυπωσιακό.

εικ.2

Υπάρχουν παρενέργειες;

Υπάρχουν ελάχιστες παρενέργειες που είναι παροδικές. Μετά τη θεραπεία παρατηρείται έντονη ερυθρότητα (κοκκινίλα) και ελαφρύ οίδημα (πρήξιμο) τοπικά, που ηρεμούν σε λίγες ώρες. Η ήπια υπαισθησία (μούδιασμα) θα φύγει σε λίγες ημέρες(εικ.2).

Ευχαριστούμε τον πλαστικό χειρουργό Δημήτρη Λαουλάκο για τις χρήσιμες πληροφορίες.