MADE IN GREECE

KK’s lab: Αν ψάχνεις ένα άρωμα φτιαγμένο αποκλειστικά για σένα, τώρα ξέρεις πού θα το βρεις

Κατά τη γνώμη μου το άρωμα είναι το statement, η σφραγίδα που αφήνει κανείς πάνω στις αναμνήσεις των γύρω του. Αν έχεις πολύ καιρό να δεις έναν άνθρωπο, μπορεί να έχεις ξεχάσει τη φωνή του, τον τρόπο που κινείται ή που μιλά. Αν νομίζεις ότι έχεις ξεχάσει και τη μυρωδιά του, θα διαπιστώσεις ότι κάνεις λάθος την επόμενη φορά που θα τον δεις από κοντά. Μαζί με το άρωμά του θα κάνουν reset και πολλές αναμνήσεις. Αυτή η δυναμική του αρώματος είναι εντελώς γοητευτική. Ιδίως αν είναι μοναδική. Φτιαγμένη μόνο για εσένα. Αυτή ακριβώς είναι η δουλειά του KK’s lab, του niche perfumes & more χώρου που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. Και που αν περάσεις απ’ έξω σίγουρα θα θέλεις να μπεις. Τόσο για τις μυρωδιές που αναδύονται από μέσα, όσο και για την υψηλή αισθητική του χώρου του.

Η ιδέα για το KK’s lab ξεκίνησε πριν από περίπου 7 χρόνια. «Μαζί με τη σύζυγό μου, Αναστασία, αποφασίσαμε να κάνουμε μια στροφή στα επαγγελματικά μας. Και οι 2 είχαμε αγάπη και τεράστιο ενδιαφέρον για τον χώρο της κοσμητολογίας και των αρωμάτων. Αφιερώσαμε όλες μας τις ικανότητες και βήμα βήμα το KK’s lab πήρε μορφή. Το όνομα προέρχεται από τα αρχικά των επιθέτων μας. Κάππας και Καμαριανού».

Το KK’s lab θα βρεις ξεχωριστά αρώματα και θα φτιάξεις και το δικό σου

Στο KK’s lab μπορείς να αποκτήσεις ένα άρωμα από τις υπάρχουσες μοναδικές του συλλογές. Ή να φτιάξεις το δικό σου προσωπικό άρωμα με τις νότες που σου αρέσουν. Η ιδιαιτερότητα των αρωμάτων που διαθέτει το KK’s lab είναι συνδεδεμένη με την ποιότητα.

«Αυτό είναι το κλειδί της διαφορετικότητας του KK’s lab. Ενδεικτικά θα αναφέρω κάποιες essence. Jasmine από Αίγυπτο, Patchouli Οil από Νότια Ινδία, Black Pepper από Ινδία, Cedar Wood Texas από Η.Π.Α., Olibanum από Ομάν. Και Guaiac Wood Oil από Νότια Αμερική» λέει ο Νικόλας Κάππας.

KK’s lab

Και όπως εξηγεί δεν υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για τη δημιουργία του κάθε προσωπικού αρώματος. «Μόνο η αρωματική αναζήτησή που έχει ο καθένας από εμάς. Ωστόσο, ο επισκέπτης στον χώρο μας, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν νότες όχι και τόσο συνηθισμένες, θα αφεθεί σε εμάς για νέες αρωματικές εμπειρίες».

Αν και για τον Νικόλα, το άρωμα δεν έχει φύλο, υπάρχουν κάποιες essence στον χώρο του KK’s lab που έχουν περισσότερα λουλούδια, όπως συμβαίνει στη Flower Collection, επομένως είναι πιο θηλυκά. Όσο για τα best sellers; Ο Νικόλας αποκαλύπτει ότι οι επισκέπτες του KK’s lab έχουν αγαπήσει τα Sunday Morning, Salt, Bookstore, Genesis, Aperol, Musk και Violet.

Πριν από 2 χρόνια βρέθηκα σε μια τεράστια βιβλιοθήκη με παλιά δερματόδετα βιβλία και παπύρους. Η αρωματική μου ανάγκη να κλείσουμε αυτές τις μυρωδιές σε 1 άρωμα οδήγησε στη δημιουργία του Bookstore.

Οι αρωματικές αναζητήσεις στο KK’s lab δεν σταματάνε ποτέ

«Βάσει των συλλογών τα αρώματα που υπάρχουν στο KK’s lab είναι 52. Εάν προσθέσουμε και τα αρώματα που φτιάχνουμε με τους πελάτες μας για την Private Collection ξεπερνάμε τα 100. Οι αρωματικές αναζητήσεις δεν σταματάνε ποτέ και έχουν να κάνουν με πολλές παραμέτρους.

Για παράδειγμα, πριν από 2 περίπου χρόνια βρέθηκα σε μια τεράστια βιβλιοθήκη με παλιά δερματόδετα βιβλία και κάποιους παπύρους. Η αρωματική μου ανάγκη να μπορέσουμε να κλείσουμε όλες αυτές τις μυρωδιές σε 1 άρωμα με οδήγησε στη δημιουργία του Bookstore».

Με τη νέα χρονιά το KK’s lab θα συμπληρώσει 7 χρόνια λειτουργίας. «Αυτό το νούμερο σηματοδοτεί για εμένα και την Αναστασία την καινούργια έμπνευση για τη δουλειά μας. 7 χρόνια, 7 αρώματα. Αγαπημένος αριθμός το 7. 7 αρώματα υψηλής αισθητικής έτοιμα να μας ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο».

«Η επιστήμη (χημική ελληνική εταιρεία) αναλαμβάνει να κάνει την ανάπτυξη της φόρμουλας για το κάθε άρωμα το οποίο έχω επιλέξει από δικές μου αρωματικές αναζητήσεις. Αλλά και από επιθυμίες των πελατών μας. Η αισθητική είναι αναπόσπαστο κομμάτι στο KK’s lab, καθώς δεν μπορεί να μπει κάτι που δεν θα ταιριάζει στη φιλοσοφία μας» περιγράφει ο Νικόλας.

KK’s lab

Το ξύλο πρωταγωνιστεί στον χώρο

Στον χώρο του KK’s lab υπάρχει έντονα το ξύλο. «Αυτή είναι η αγαπημένη νότα των αρωμάτων μας. Και συνδυάσαμε το ξύλο με το λευκό, το οποίο είναι πολύ φωτεινό. Είναι το χρώμα που μεταφέρει ένα αίσθημα ασφάλειας, καθαρότητας και φρεσκάδας. Αλλά δημιουργεί και μία αντίθεση.

Όσα κάνει δηλαδή για εμένα το άρωμα. Έτσι, 2.500 χιλιάδες κομμάτια σκληρού ξύλου σε διαφορά μεγέθη συνδέθηκαν ώστε να δημιουργήσουν αυτήν την αίσθηση του παλιού που συναντάει το νέο. Τελευταία αγαπημένη προσθήκη ήταν ο πάγκος εργασίας μου. Αυτό το ανάποδο τραπέζι που από μόνο του είναι μια ιστορία» λέει ο Νικόλας.

Ο ξένος οίκος αρωματοποιίας που ξεχωρίζει είναι ο Creed που «ξεκίνησε το 1760 και έχει δημιουργήσει μοναδικά αρώματα και αισίως είναι στην 7η γενιά αρωματοποιών». Ενώ όπως επισημαίνει δεν ξεχωρίζει κάποια πρώτη ύλη. «Βέβαια αυτήν την περίοδο δουλεύουμε μια καθαρά ελληνική πρώτη ύλη για τη νέα collection, αλλά δεν θα την αποκαλύψω. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι μπορεί να αναπτυχθεί μόνο στην Ελλάδα. Πουθενά αλλού στον κόσμο».

 

 

 

Όσον αφορά στα επόμενα σχέδια του ζευγαριού για το KK’s lab πάνω από όλα θέλουν να ξεπεραστούν όσα συμβαίνουν παγκοσμίως. «Προέχει η υγεία μας και όλα τα άλλα θα βρουν τον δρόμο τους. Η αρωματική αναζήτηση δεν σταματά».

Φωτογραφίες: Κάρολος Πορφύρης 

KK’s lab: Αθανασίου Αξαρλιάν 3-5, Αθήνα