BEAUTY

H Μανουέλλα Καγιοπούλου, με τα χείλη της προφέρει λέξεις και εκφράζει συναισθήματα

Ξεφλουδίζουν, αφυδατώνονται, γίνονται ξηρά, επηρεάζονται από τις εναλλαγές καιρού. Η περιποίηση των χειλιών μας είναι ένα από τα βασικά πράγματα που χρειάζεται να ακολουθούμε στη skincare ρουτίνα. Είναι εκείνο το σημείο του προσώπου μας που χρειάζεται καθημερινή φροντίδα έχοντας σε αυτή τους κατάλληλους «συμμάχους».

Για τη Μανουέλλα Καγιοπούλου, διερμηνέα Νοηματικής Γλώσσας/ Msc Σχολική Ψυχολόγο τα χείλη αποτελούν βασικό εργαλείο της δουλειάς της. Μια δουλειά με πολλές απαιτήσεις που φέρνει τα χείλη της σε πρώτο πλάνο. Πώς τα φροντίζει; Επιλέγοντας το δικό της Liposan που ανταποκρίνεται στις δικές της ανάγκες. Διαβάζεις παρακάτω την ιστορία της.

– Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τη Διερμηνεία Νοηματικής Γλώσσας;

Την απόφαση να ασχοληθώ με τη διερμηνεία της νοηματικής γλώσσας την πήρα στην εφηβεία, όταν παρακολουθώντας μια ημερίδα για την αναπηρία, και βλέποντας για πρώτη φορά ζωντανά το επάγγελμα του διερμηνέα νοηματικής, συνειδητοποίησα ότι είναι αυτό που θέλω να κάνω στη ζωή μου.

– Ποιες είναι οι απαιτήσεις της δουλειάς σου;

Η δουλειά μου είναι πολύ απαιτητική, λόγω του μεγάλου εύρους των αιτημάτων. Δεδομένου ότι ένας διερμηνέας νοηματικής εργάζεται από ένα δικαστήριο σε ένα ιατρικό ραντεβού, από ένα συνέδριο σε μια θεατρική παράσταση, από μια συναυλία σε μια ημερίδα. Ως εκ τούτου, χρειάζεται ευρεία γνώση, συνεχή ενημέρωση και ευελιξία από τους διερμηνείς νοηματικής γλώσσας.

– Tα τελευταία χρόνια βρίσκεσαι, επίσης, πάνω στη σκηνή συναυλιών. Πώς είναι αυτή η εμπειρία;

Οι συναυλίες στη νοηματική είναι κάτι που αγαπώ πολύ και ξεχωρίζω μέσα στη μέρα μου. Χρειάζεται πολλή προετοιμασία για να αποδώσω τους στίχους στη νοηματική γλώσσα με λυρικότητα και ταυτόχρονα να τους συντονίσω με τον ρυθμό της μουσικής. Επίσης, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για εκφραστικότητα του διερμηνέα, προκειμένου να αντιληφθεί ο Κωφός το συναίσθημα του καλλιτέχνη κατά τη διάρκεια της ερμηνείας του. Θα έλεγα πως δεν είναι απλώς μια διερμηνεία η δουλειά μου στις συναυλίες, πρόκειται για μια performance.

– Μία συναυλία που ξεχωρίζεις έως τώρα.

Ξεχωρίζω τη συναυλία του Ertflix, Με τις μπάντες, όπου μαθητικά συγκροτήματα απ’ όλη την Ελλάδα παρουσίασαν τα τραγούδια τους (πρωτότυπα και διασκευές) στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Ήμουν καθόλη τη διάρκεια της συναυλίας συγκινημένη, αφουγκραζόμενη το άγχος των παιδιών και ταυτόχρονα τόσο αισιόδοξη πως η χώρα μας έχει μέλλον μουσικά. Έχει μια νεολαία που έχει να μας προσφέρει πολλά, καλλιτεχνικά και όχι μόνο!

Μανουέλλα Καγιοπούλου: Προφέρει λέξεις, εκφράζει συναισθήματα

– Τι πιστεύεις ότι χρειάζεται ακόμη ώστε να συμπεριληφθούν περισσότερο τα κωφά άτομα;

Για να συμπεριληφθούν ακόμα περισσότερα κωφά άτομα σε κοινωνικές εκδηλώσεις χρειάζεται συστηματικότερη ορατότητα! Είναι ανάγκη οι εκδηλώσεις να είναι συστηματικά προσβάσιμες σε κωφούς και βαρήκοους.

Μανουέλλα Καγιοπούλου: Προφέρει λέξεις, εκφράζει συναισθήματα

– Πώς ξεκινάει μία μέρα σου και πώς τελειώνει.

Το μόνο σταθερό στην καθημερινότητά μου είναι η πρωινή μου εργασία. Δουλεύω ως ψυχολόγος στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών/Βαρήκοων Πεύκης. Η συνέχεια της ημέρας μου είναι κάθε φορά διαφορετική! Σήμερα μπορεί να κληθώ να πάω σε ένα ιατρικό ραντεβού και μετά σε μια ομιλία. Αύριο σε ένα επιστημονικό συνέδριο, μεθαύριο σε μια θεατρική παράσταση και την επόμενη μέρα σε μια συναυλία. Αυτό είναι κάτι που με συναρπάζει στο επάγγελμα του διερμηνέα νοηματικής γλώσσας. Το γεγονός ότι το εργασιακό μου περιβάλλον και οι άνθρωποι που αλληλεπιδρώ δεν είναι ποτέ οι ίδιοι.

Μανουέλλα Καγιοπούλου: Προφέρει λέξεις, εκφράζει συναισθήματα

–  Πόσο σημαντικό είναι για σένα να περιποιείσαι και να ενυδατώνεις τα χείλη σου καθημερινά;

Οι κωφοί και βαρήκοοι πελάτες μου κρέμονται κυριολεκτικά από τα χείλη μου. Η νοηματική γλώσσα είναι μια οπτική γλώσσα της οποίας δομικό στοιχείο, εκτός των κινήσεων των χεριών, είναι και οι εκφράσεις του προσώπου. Με τα χείλη μου προφέρω λέξεις, εκφράζω συναισθήματα.

Ως εκ τούτου, μεγάλο κομμάτι της προσοχής του κόσμου βρίσκεται στα χείλη μου. Γι’ αυτό και πρέπει να τα περιποιούμαι. Σε αυτό με βοηθάει το Liposan που είναι ο «σύμμαχός μου» στην καθημερινότητά μου. Με βοηθά να διατηρώ τα χείλη μου ενυδατωμένα και σε άριστη κατάσταση.

Ευχαριστούμε πολύ το Θέατρο Εμπορικόν για τη φιλοξενία.