BEAUTY

Η Έφη Ανέστη κάνει ομορφοχαμό

Εμπειρίες ζωής. Χρόνια που περνούν σε μαθαίνουν και τα μαθαίνεις. Λιθαράκια γνώσης, κομμάτια ενός παζλ που άλλοτε μπαίνουν στις σωστές θέσεις κι άλλοτε στις λάθος. Και τι μ’ αυτό; Τα λάθη είναι αυτά που μας καθοδηγούν, τα λάθη μας κάνουν καλύτερους και τελικά μας φέρνουν στο παρόν, στο δικό μας παρόν, στη ζωή που χτίσαμε και γκρεμίσαμε όσες φορές χρειάστηκε.

Επιμέλεια: Δέσποινα Δημά

Φωτογραφίες: Σύλβια Σαχίνη

Βίντεο: Δήμητρα Μπαμπαδήμα

Με αγάπη, χαμόγελο και αισιοδοξία. Αυτές οι τρεις λέξεις συνοψίζουν με ακρίβεια την Έφη Ανέστη και την πορεία της στη δημοσιογραφία αλλά και τον χώρο της ομορφιάς. «Δες τα πάντα αλλιώς κι αλλιώτικα. Δες τα πάντα διαφορετικά από τους άλλους. Βάλε μία τρέλα μέσα, βάλε ένα λάθος. Και το λάθος έχει ένα άλλο ενδιαφέρον όταν το βάζεις στη ζωή σου, το αποδέχεσαι και το θεωρείς κομμάτι της τελειότητας και της μοναδικότητάς σου.»

 

«Αυτό που ψάχνω σε κάθε προϊόν είναι η ενέργειά του, η μεταφυσική του διάσταση»

Μιλάει γρήγορα, χαμογελάει πολύ, εκφράζει συναίσθημα και εκπέμπει φρεσκάδα. Το συναίσθημα την καθορίζει. Όταν το 1998 βρέθηκε στο Bazaar και άκουσε την Ιωάννα Σουλιώτη να της προτείνει να ασχοληθεί με την ομορφιά δε φανταζόταν πως η ζωή της έλεγε να βαδίσει στο σωστό μονοπάτι. Σκεφτόταν πως ήταν ακόμα μία αλλαγή, από αυτές που είχε συνηθίσει να κάνει στην μέχρι τότε επαγγελματική της πορεία. Το ένστικτο (και η τύχη) της λένε να απαντήσει καταφατικά. Και κάπως έτσι ξεκινά το παραμύθι της αποκτά υπόσταση και το «μια φορά κι έναν καιρό» γίνεται αφήγηση ζωής, μίας αληθινής ζωής. Τα επόμενα 18 χρόνια θα την βρουν στο Cosmopolitan. Ένα Cosmo girl με άποψη και επιχείρημα.

 

Το χτίζει από το μηδέν. Μία ενυδατική κρέμα κι ένα καθαριστικό ήταν τα μοναδικά προϊόντα ομορφιάς που είχε στο μπάνιο της. Το ρεπορταζιακό της υπόβαθρο την οδηγεί πέρα από την επιφάνεια. «Προσπαθούσα να βγάλω την είδηση από κάθε προϊόν. Ήθελα να ξέρω για παράδειγμα τι σκεφτόταν ένας αρωματοποιός όταν έβαζε ένα νέο συστατικό μέσα στο μπουκάλι. Ήθελα να βλέπω πίσω από το προφανές.»

 

«Το beauty άρχισε να δένει με εμένα με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο. Πήγαινα πιο βαθιά στις ιστορίες των προϊόντων και στο συναίσθημα που βίωνα εγώ όταν τα δοκίμαζα. Τα trends έρχονται και παρέρχονται αλλά αυτό που μένει είμαστε εμείς. Πρέπει να αναδείξεις αυτό που θέλεις εσύ γιατί όταν είσαι καλά μέσα σου είτε βάλεις άψογα το κραγιόν, είτε όχι, θα είσαι τέλεια γιατί λάμπεις έτσι κι αλλιώς. Αν έχεις αυτοπεποίθηση και κινείσαι με δυναμική μένει σε αυτό που εκπέμπεις.»

«Η ομορφιά είναι στα απλά. Να ξυπνάς το πρωί χωρίς ίχνος μακιγιάζ και να είσαι καλά, να χαμογελάς.»

Το 2010 ξεκινά το Βeauty Diaries, ένα κανάλι επικοινωνίας μέσω του οποίου ήθελε να μιλήσει στην αναγνώστρια και να την μυήσει στον κόσμο τον δικό της. «Έλεγα στην αναγνώστρια πάντα την αλήθεια. Δημιούργησα μία δική μου ταυτότητα που με άφησε ελεύθερη να πω αυτό που ήθελα.» Όσο για το σήμα κατατεθέν της; Ο ομορφοχαμός της είναι μία ακόμα αλλιώτικη προσέγγιση. «Ήταν την περίοδο 2013-15 που έβλεπα τα πράγματα να αλλάζουν δραματικά και επειδή ήθελα να έχω πάντα μία αισιόδοξη ματιά έκανα ένα λεκτικό πάντρεμα για να ορίσω το χαμό που όντως συνέβαινε.»

 

Νιώθει δυνατή με τρόπο πηγαίο. Είναι ειλικρινής με τον εαυτό της και υπερήφανη για όσα έχει καταφέρει. Οι προκλήσεις πολλές αλλά είναι αυτές που την δυναμώνουν. Με τρέλα και πάθος οδηγούς τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά. «Δεν το βάζω κάτω.» (Ιδιαίτερο) μάθημα ζωής από μία γυναίκα που ονειρεύεται και εύχεται να μη θαμπώσει το παιδί που κρύβεται μέσα στην ψυχή ακόμα κι όταν εκείνη θα στέκεται πίσω από μία τούρτα με 80 (και βάλε) κεράκια.

 

«Δύναμή μου οι άνθρωποι που έχω γύρω μου, οι ιδέες μου που δε σταματούν να γυρνούν και να μου λένε πήγαινε παρακάτω.»