Γιατί φέτος πρέπει να προστατεύσεις πιο εντατικά το δέρμα σου από τον ήλιο
- 28 ΙΟΥΛ 2025

Αυτές οι μέρες είναι ανυπόφορες από τη ζέστη. Πραγματικά δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο σημείο της Ελλάδας που να είναι κάπως δροσερό. Αν είσαι στην πόλη, οι τοίχοι των κτηρίων και η άσφαλτος στους δρόμους βράζουν, και μόνο αν έχεις την πολυτέλεια να βρίσκεσαι σε έναν κλιματιζόμενο χώρο γλιτώνεις τη… σάουνα. Αν πάλι είσαι για διακοπές, εύχομαι να με διαβάζεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή έναν πλάτανο.
Όπου κι αν βρίσκεσαι, δεν πρέπει να ξεχνάς ότι η αντηλιακή προστασία θα απομακρύνει τον κίνδυνο φωτογήρανσης, εγκαυμάτων και πιο μακροχρόνιων βλαβών, όπως ο καρκίνος του δέρματος. Καλό είναι να γνωρίζεις 2 πράγματα από αστρονομία και δερματολογία, που θα σου πω παρακάτω, για να συνειδητοποιήσεις ότι το αντηλιακό δεν είναι προαιρετικό βήμα περιποίησης, αλλά επιβεβλημένη ανάγκη για το δέρμα σου.
Ο ήλιος φέτος είναι στα… πολύ πάνω του
Σύμφωνα με τη NASA, κάθε 11 χρόνια ο ήλιος μπαίνει σε μια περίοδο ιδιαίτερα έντονης δραστηριότητας, γνωστής ως «ηλιακό μέγιστο». Για όχι και τόσο καλή μας τύχη, το 2025 είναι αυτή η χρονιά. Όταν αυξάνεται η ηλιακή ακτινοβολία και φτάνει στο αποκορύφωμά της, προκαλείται το φαινόμενο των ηλιακών καταιγίδων. Πρόκειται για εκρήξεις που έχουν ξεκινήσει από πέρυσι και φέτος βρίσκονται στο peak τους, στέλνοντας κύματα φορτισμένων σωματιδίων προς τη Γη τα οποία επηρεάζουν όχι μόνο την τεχνολογία (δορυφόρους, επικοινωνίες, ηλεκτρικά δίκτυα), αλλά και το δέρμα μας.
Όταν η ηλιακή δραστηριότητα αυξάνεται, αυξάνεται και η ακτινοβολία UV που φτάνει στην επιφάνεια της Γης. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για εγκαύματα, πρόωρη γήρανση του δέρματος και πιθανές βλάβες στο DNA των δερματικών κυττάρων. Όχι ότι του χρόνου θα μπορείς να είσαι χαλαρή, αλλά φέτος πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική με τον ήλιο!
Ο καρκίνος του δέρματος δεν κάνει διακοπές
Η βασική αιτία εμφάνισης καρκίνου του δέρματος είναι η υπερβολική και χωρίς προστασία έκθεση. Η επίδραση του ήλιου και ειδικά της ακτινοβολίας UVB (όπου B ίσον burning) προκαλεί αλλαγές στη βιολογική συμπεριφορά των κυττάρων. Σύμφωνα με το American Cancer Society, τα περιστατικά μελανώματος, της πιο επιθετικής και επικίνδυνης μορφής καρκίνου, αυξάνονται κάθε χρόνο και αναμένεται να αυξηθούν κατά 6% μέσα στο 2025, ειδικά σε γυναίκες κάτω των 30 ετών. Στην Ελλάδα, η συχνότητα εμφάνισης μελανώματος είναι 3-4 άτομα ανά 100.000 κατοίκους ετησίως, αναφέρει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).
Ο καρκίνος του δέρματος εμφανίζεται συχνότερα σε περιοχές που μένουν για περισσότερο χρόνο εκτεθειμένες στον ήλιο, όπως το πρόσωπο, το κρανίο, ο αυχένας, τα αυτιά, το άνω στήθος και τα χέρια. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και σε περιοχές που δεν εκτίθενται στον ήλιο, όπως οι βλεννογόνοι στη μύτη και το στόμα, καθώς και στο μάτι.
Τι πρέπει να κάνεις
- Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να χρησιμοποιείς αντηλιακή προστασία ευρέος φάσματος και με υψηλό δείκτη προστασίας, από 30 και πάνω. Αν περνάς πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, ανανέωνε το αντηλιακό ανά 2 ώρες.
- Do it right! Δεν φτάνει μόνο να βάζεις αντηλιακό, αλλά να χρησιμοποιείς και τη σωστή ποσότητα, διαφορετικά μειώνεται η προστασία που σου παρέχει το προϊόν και η δράση του. Η ενδεδειγμένη ποσότητα είναι περίπου μισό σφηνοπότηρο αντηλιακού στο πρόσωπο και τον λαιμό. Για το σώμα, υπολόγισε χονδρικά 2 κουταλιές της σούπας.
- Ειδικά φέτος, απόφυγε αυστηρά την έκθεση στον ήλιο από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το μεσημέρι.
- Να φοράς πλατύγυρο καπέλο, γυαλιά ηλίου με δείκτη προστασίας και ελαφριά ρούχα που καλύπτουν το δέρμα ή ειδικά ρούχα UPF, τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα για ηλιοπροστασία.
- Κατανάλωνε άφθονο νερό για να αποφύγεις την αφυδάτωση και ελαφριές τροφές. Έχε στην τσάντα σου και ένα face mist για μερικές «ανάσες» δροσιάς μέσα στη μέρα.
- Τσέκαρε καθημερινά τον δείκτη UV, που δηλώνει την ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Περιλαμβάνεται στα περισσότερα apps για τον καιρό και θα σε βοηθήσει να προσαρμόσεις ανάλογα τις δραστηριότητές σου. Ένας δείκτης UV 3 ή πιο ψηλός σημαίνει ότι πρέπει να λάβεις προφυλάξεις. Σήμερα που σου γράφω, ο δείκτης UV είναι 11 και το κινητό μου με συμβουλεύει να φοράω αντηλιακό μέχρι τις 6 το απόγευμα!
- Απόφυγε την έκθεση και στην τεχνητή ακτινοβολία, δηλαδή το σολάριουμ.
- Αν εμφανίσεις ασυνήθιστες κοκκινίλες, ξεφλούδισμα και σπυράκια ή πρόωρες ρυτίδες, σπεύσε σε δερματολόγο. Αν παρατηρήσεις οποιαδήποτε αλλαγή σε κάποια υπάρχουσα ελιά ή εμφανίσεις μια νέα ελιά, πληγή ή δυσχρωμία, κάνε το ίδιο.
- Κάνε τακτικούς δερματολογικούς ελέγχους σε όλο το σώμα, ακόμα και τα νύχια και τις πατούσες. Έτσι θα προλάβεις πιθανά προβλήματα του δέρματος.
- Προστάτευε τα παιδιά σου από τον ήλιο: για την εμφάνιση καρκίνου ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η χρόνια και αθροιστική έκθεση από την παιδική και εφηβική ηλικία.
- Δεν θα ήθελα να ξανακούσω από σένα ότι «Εγώ δεν παθαίνω τίποτα, απλώς μαυρίζω εύκολα»…