ΑΚΜΗ

Γιατί δεν πρέπει να ξαναπειράξεις τα σπυράκια στο πρόσωπο

Η ακμή πλέον δεν είναι υπόθεση της εφηβικής περιόδου. Τα ακνεικά δέρματα σχετίζονται και με την ενήλικη ζωή και στις γυναίκες πλέον έχουν στενή σχέση με τον ορμονικό τους κόσμο. Τα σπυράκια επομένως είναι σχεδόν αναπόφευκτα και επειδή σε ενοχλούν, τα πειράζεις. Πολύ κακώς!

Η ακμή πλέον δεν είναι υπόθεση της εφηβικής περιόδου. Τα ακνεικά δέρματα σχετίζονται και με την ενήλικη ζωή και στις γυναίκες πλέον έχουν στενή σχέση με τον ορμονικό τους κόσμο. Τα σπυράκια επομένως είναι σχεδόν αναπόφευκτα και επειδή σε ενοχλούν, τα πειράζεις. Πολύ κακώς!

Χωρίς σχεδόν να το καταλάβεις, από τη μία μέρα στην άλλη για να μην υπερβάλω λέγοντας από λεπτό σε λεπτό, το πρόσωπό σου που με τόσο κόπο κατάφερες να κρατήσεις καθαρό και λαμπερό πετάει ένα σπυράκι για να σου θυμίσει ότι δεν είναι όλα στο χέρι. Σχεδόν μηχανικά τα δάχτυλά σου αρχίζουν να κινούνται γύρω του και στο τέλος καταλήγεις να το πιέζεις και να το σκας. Όποιο δερματολόγο και να ρωτήσεις θα σου πει να μην το ξανακάνεις και προφανώς έχει δίκιο. Γιατί;

Είσαι και εσύ μία από αυτές που πιέζουν τα σπυράκια τους οπουδήποτε; Κακώς! Τα χέρια μεταφέρουν ένα σωρό μικρόβια, τα οποία εσύ μεταφέρεις με τη σειρά σου στο πρόσωπό σου. Πράγμα που θα κάνει το σπυράκι σου χειρότερο για να μην σου πω ότι μπορεί και να πολλαπλασιαστεί.

Επίσης όταν σκας ένα σπυράκι μετά χρειάζεται να απολυμάνεις την περιοχή με λίγο καθαρό οινόπνευμα. Αν είσαι στο γραφείο ή το αυτοκίνητο και το κάνεις αυτό, μπορείς να μου πεις που θα βρεις βαμβάκι και οινόπνευμα; Εκτός κι αν είσαι γιατρός!

Κάτι ακόμα που ίσως κάνεις και χειροτερεύει την κατάσταση είναι το γεγονός ότι υπερβάλλεις στην αντιμετώπιση. Θα έχεις προμηθευτεί εκείνα τα προϊόντα που τοποθετούνται τοπικά στο σπυράκι για να το ξεράνουν ή θα έχεις χρησιμοποιήσει σπιτικές λύσεις όπως η οδοντόκρεμα. Είμαι σχεδόν σίγουρη ότι όταν χρειάζεται να κάνεις κάτι τέτοιο θα το παρακάνεις με την ποσότητα. Αλλά δεν ισχύει εδώ το ”όσο περισσότερο, τόσο καλύτερα”.

Τέλος, όταν έχεις σπυράκια στο πρόσωπό σου καλό είναι να μην το ”φορτώνεις” με τα καλλυντικά της καθημερινής σου περιποίησης. Μην περνάς το toner από τη γύρω περιοχή και μην βάζεις κρέμα πάνω του. Κάνοντας κάτι τέτοιο, υπάρχει κίνδυνος να μεταφέρεις τα μικρόβια και σε άλλα σημεία του προσώπου ή απλά να χειροτερέψεις το ήδη υπάρχον σπυράκι.

My tip: Όταν θες να σκάσεις ένα σπυράκι σκέψου ότι δεν μπορείς να το κάνεις σωστά. Λέγοντάς αυτό εννοώ ότι όπως όλες μας, πας μπροστά σε ένα καθρέφτη και απλά πιέζεις το σημείο και κοκκινίζεις την επιδερμίδα ενώ τελικά δεν καταφέρνεις να απομακρύνεις όλο το σμήγμα από το σημείο. Εννοείται ότι δεν έχεις μεριμνήσει να ανοίξεις τους πόρους του προσώπου και αυτό κάνει πιο επώδυνη τη διαδικασία. Έτσι, ερεθίζεις το σπυράκι και αφήνεις μία πόρτα ανοιχτή να εισβάλλουν κι άλλα μικρόβια στο πρόσωπο.