ΠΡΟΣΩΠΟ

Φραγμένοι πόροι στην επιδερμίδα: 3 συχνές αιτίες για την εμφάνισή τους

Pexels

Σκέψου τους πόρους της επιδερμίδας ως μικροσκοπικές «οδούς» διαφυγής του ιδρώτα, του σμήγματος και τοξινών. Οι «οδοί» αυτές διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση της θερμοκρασίες του σώματός μας (μέσω του ιδρώτα) και στην αποβολή των τοξινών που δεν χρειάζεται το σώμα. Και όταν αυτοί οι πόροι φράξουν μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση ερεθισμών, φλεγμονής ακόμη και ακμής.

Τι προκαλεί τους φραγμένους πόρους; Παρακάτω μοιραζόμαστε τρεις πολύ κοινές αιτίες που τους προκαλούν και δίνουμε συμβουλές για το πώς μπορείς να βοηθήσεις την επιδερμίδα σου να παραμένει καθαρή και υγιής. Αν λοιπόν, αισθάνεσαι πως τα σπυράκια στο πρόσωπό σου οφείλονται σε φραγμένους πόρους, δεν έχεις παρά να αναλάβεις δράση!

3 αιτίες που φράζουν τους πόρους

Τα νεκρά κύτταρα

Η επιδερμίδα μας κάνει κύκλους, αποβάλλοντας και δημιουργώντας νέα κύτταρα. Κι όσο περνούν τα χρόνια και μεγαλώνουμε, αυτή η κυκλική- απόλυτα φυσική διαδικασία της- επιβραδύνεται. Αυτό, κατ’ επέκταση έχει ως αποτέλεσμα ολοένα και λιγότερα, νεκρά κύτταρα να αποβάλλονται, αλλά και λιγότερα, νέα κύτταρα να γεννιούνται. Όταν λοιπόν τα νεκρά κύτταρα συσσωρεύονται στην επιφάνειά της, η επιδερμίδα γίνεται πιο άτονη, θαμπή και τραχιά με αποτέλεσμα να δημιουργείται extra λιπαρότητα, οι πόροι να φράζουν και να γίνονται περισσότερο ορατοί.

Τη λύση θα δώσει η απολέπιση στη beauty ρουτίνα σου. Μία με δύο φορές την εβδομάδα (η συχνότητα εξαρτάται μεταξύ άλλων από τον τύπο/ ανάγκες της επιδερμίδας σου, αλλά και το προϊόν που χρησιμοποιείς), βάλε στο πρόγραμμα να κάνεις απολέπιση στην επιδερμίδα τόσο του προσώπου, όσο και του σώματός σου και θα δεις ορατά πιο λείο και λαμπερό δέρμα.

Η υπερβολική λιπαρότητα 

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας. Μεταξύ άλλων, έχει σμηγματογόνους αδένες, οι οποίοι «παράγουν» φυσικά έλαια (γνωστά και ως σμήγμα) που σκοπό έχουν να θρέψουν το δέρμα. Σε έναν τέλειο κόσμο χωρίς σεισμούς, πανδημίες και καταστροφές, το σμήγμα απλώς θα κρατούσε το δέρμα απαλό και ενυδατωμένο. Ωστόσο, υπάρχουν φορές που οι σμηγματογόνοι αδένες μπορεί να υπερ- δραστηριοποιηθούν, οδηγώντας στην υπερβολική έκκριση σμήγματος. Αυτό στη συνέχεια μπορεί να ενωθεί με τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, ρύπους ή υπολείμματα μακιγιάζ που αντί να απομακρυνθούν, φράζουν τους πόρους.

Αυτό που πρέπει να κάνεις στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι να φροντίσεις να χρησιμοποιείς το κατάλληλο προϊόν στον καθαρισμό του προσώπου σου με συστατικά, όπως ο ενεργός άνθρακας, το σαλικυλικό οξύ, ο άργιλος, προκειμένου να μειώσεις και να ελέγξεις την υπερβολική λιπαρότητα.

Η χρήση μη κατάλληλων προϊόντων ομορφιάς

Είχες σκεφτεί ποτέ πως μερικά από τα αγαπημένα σου προϊόντα ομορφιάς – όχι μόνο στο skincare αλλά και στο μακιγιάζ- μπορεί να ευθύνονται για τους φραγμένους πόρους στην επιδερμίδα σου;

Φρόντισε να χρησιμοποιείς skincare και makeup προϊόντα με μη φαγεσωρογόνες και oil- free φόρμουλες, που έχουν δημιουργηθεί με συστατικά που δεν φράζουν τους πόρους και δεν προκαλούν extra λιπαρότητα.

Last, but not least, όπως σου έχω ξαναπεί, η κληρονομικότητα ή το πέρασμα του χρόνου είναι δύο από τις βασικότερες αιτίες εμφάνισής των πόρων, που, όμως, δεν μπορούμε να επέμβουμε. Μπορούμε όμως, να μειώσουμε την υφή και την όψη τους με τις κατάλληλες κινήσεις και προϊόντα στη ρουτίνα μας.