ΜΑΛΛΙΑ

Φάκελος πιτυρίδα: Πώς θα την αντιμετωπίσεις

Υγιή μαλλιά δεν σημαίνει μόνο λαμπερή και δυνατή τρίχα. Το ευαίσθητο τριχωτό είναι αναπόσπαστο μέρος των μαλλιών και βασική προϋπόθεση για να έχεις το αποτέλεσμα που θες. Επομένως, χρειάζεται να φροντίσεις πρωτίστως το τριχωτό, έτσι ώστε να μακραίνουν σωστά οι τρίχες. Ένας παράγοντας που αποτελεί εμπόδιο είναι η πιτυρίδα. Πρόκειται για μία ένδειξη βακτηριακής φλεγμονής του τριχωτού, η οποία επιταχύνει τη διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων. Τα νεκρά κύτταρα συσσωρεύονται, σχηματίζοντας αντιαισθητικές συστάδες που ονομάζονται πιτυρίδα. Χάρη στις κατάλληλες θεραπείες και στην υγιεινή ζωή, μπορείς να αποκτήσεις ξανά υγιές τριχωτό.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Επιταχύνεται η διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων

Η πιτυρίδα προκαλείται από υπερβολική απολέπιση του τριχωτού. Κάθε δύο εβδομάδες, τα κύτταρα της επιδερμίδας στο τριχωτό ανανεώνονται φυσιολογικά και απορρίπτονται με τη μορφή μικρών, αόρατων λεπιών. Ωστόσο, λόγω ορισμένων παραγόντων, η διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων μπορεί να επιταχυνθεί. Σχηματίζονται συστάδες νεκρών κυττάρων που ονομάζονται πιτυρίδα. Πρόκειται για μια πολύ συνηθισμένη διαταραχή, που σπάνια είναι σοβαρή, αλλά είναι αντιαισθητική. Υπάρχουν δύο τύποι πιτυρίδας:

  • Ξηρή πιτυρίδα: μικρές, λεπτές, λευκές φολίδες που πέφτουν στους ώμους

  • Λιπαρή πιτυρίδα: μεγαλύτερες και πιο χοντρές, κιτρινωπές φολίδες που κολλάνε στο τριχωτό και τα μαλλιά

Ορισμένες φορές, η πιτυρίδα συνοδεύεται από κνησμό και ερεθισμό.

ΑΙΤΙΑ

Η πιτυρίδα προκαλείται από έναν μικροσκοπικό μύκητα

Ο μικροσκοπικός μύκητας Malassezia πολλαπλασιάζεται και προκαλεί φλεγμονή στο τριχωτό, με αποτέλεσμα την υπερβολική απολέπιση του τριχωτού ως μέσο αντιμετώπισης της φλεγμονής αυτής.

Διάφοροι παράγοντες μπορεί να ευνοήσουν τον πολλαπλασιασμό του μύκητα Malassezia, όπως:  

  • Εξωτερικοί παράγοντες: υγρασία, συχνό χτένισμα και πιστολάκι στα μαλλιά, σκληρά προϊόντα, σκληρό νερό…

  • Εσωτερικοί παράγοντες: άγχος, ορμονική ανισορροπία, φτωχή διατροφή…

Ένας πραγματικός φαύλος κύκλος, αφού η φαγούρα και ο ερεθισμός οδηγούν σε μεγαλύτερη απολέπιση και πολλαπλασιασμό του Malassezia. Επίσης, ορισμένες διαταραχές, όπως η ψωρίαση, μπορεί να οδηγήσουν σε απολέπιση.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Πώς αντιμετωπίζεται η πιτυρίδα;

Τα αντιπιτυριδικά σαμπουάν αποτελούν αποτελεσματική λύση για την καταπολέμηση της πιτυρίδας. Η σύνθεσή τους είναι τέτοια που εμποδίζει την αναπαραγωγή των μικροοργανισμών που προκαλούν την πιτυρίδα. Επίσης, απομακρύνουν την πιτυρίδα από το τριχωτό χάρη σε συστατικά απολέπισης. 

Για να εμποδίσεις την επανεμφάνιση της πιτυρίδας, προτείνουμε:  

  • Να χρησιμοποιείς τα κατάλληλα, μη αποξεστικά προϊόντα φροντίδας που είναι απαλά για το τριχωτό

  • Να αποφεύγεις τα σκληρά προϊόντα και τα προγράμματα styling που μπορεί να αδυνατίζουν την τρίχα

  • Να υιοθετήσεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής και μια ισορροπημένη διατροφή.

Αν η πιτυρίδα σου δεν βελτιώνεται, συμβουλεύσου τον δερματολόγο σου.