ΣΩΜΑ

Είναι ok να χρησιμοποιείς ρετινόλη και προϊόντα με ενεργά συστατικά πάνω στα τατουάζ σου;

Pexels

Παρά το γεγονός πως δεν έχω κάνει ποτέ τατουάζ, από τη θέση της beauty editor ουκ ολίγες φορές έχει χρειαστεί να γράψω για τη φροντίδα του δέρματος με τατουάζ. Η ενυδάτωση και η προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία, είναι 2 κανόνες που σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρούνται. Τι γίνεται όμως, με τα ενεργά συστατικά στα skincare προϊόντα;

Είναι ασφαλές να χρησιμοποιεί κανείς προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας στον καθαρισμό ή στην ενυδάτωση με ενεργά συστατικά όπως τα AHA ( πχ γλυκολικό και γαλακτικό οξύ) ή ρετινόλη πάνω στα τατουάζ του;

Η απάντηση των ειδικών για το πότε μπορεί να χρησιμοποιεί κανείς ενεργά συστατικά πάνω στα τατουάζ του :

Όπως τονίζουν οι δερματολόγοι, όλα έχουν να κάνουν με το πότε θα χρησιμοποιήσει κανείς προϊόντα με ενεργά συστατικά πάνω στα τατουάζ του. Για παράδειγμα, για τους πρώτους τρεις μήνες, καλό είναι να αποφευχθεί η χρήση πιο «επιθετικών» και «σκληρών» συστατικών που λειτουργούν απολεπιστικά όπως τα AHA ή η ρετινόλη, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι το μελάνι για τατουάζ παραμένει αρχικά στα εξωτερικά στρώματα του δέρματος.

Δεδομένου ότι αυτά τα συστατικά συμβάλλουν στην ανανέωση των ανώτερων στοιβάδων του δέρματος, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μακροπρόθεσμη επούλωση του τατουάζ.

Ωστόσο, μετά την πλήρη επούλωση, η οποία γενικά διαρκεί γύρω στους τρεις μήνες, η πλειονότητα του μελανιού βρίσκεται πιο βαθιά στο δέρμα επομένως, είναι ασφαλής και η χρήση αυτών των συστατικών.

Μάλιστα, το εντάξει κανείς στη ρουτίνα ομορφιάς του (πχ στον καθαρισμό ή την περιποίηση) ένα προϊόν με AHA ή ρετινόλη  μπορεί πραγματικά να κάνει το τατουάζ του να δείχνει πιο λαμπερό και την επιδερμίδα του πιο λεία και απαλή, καθώς απομακρύνονται τα νεκρά κύτταρα.

Extra Tip: Για να αποφευχθεί ο ερεθισμός και η ξηρότητα, θα πρέπει να προσέχει κανείς το πόσο συχνά αλλά και τον τρόπο που θα πρέπει να τα χρησιμοποιεί.