ΠΡΟΣΩΠΟ

Δοκιμάσαμε σπιτικές μάσκες ομορφιάς και δείτε τι πάθαμε

Στον τομέα της προσωπικής περιποίησης, συνήθως προτιμώ τα έτοιμα προϊόντα. ''Αγνή'' δοκιμασμένη χημεία, κλεισμένη σε μπουκάλια και βαζάκια, τεσταρισμένη σε εργαστήρια – ποτέ, όμως, σε ζώα. Πέραν του προφανή λόγου, ότι στις εταιρίες καλλυντικών ξέρουν καλύτερα πώς να φτιάξουν ένα προϊόν που να καλύπτει τις ανάγκες σου, υπάρχει και το θέμα της στενότητας του χρόνου. Πώς είναι δυνατόν στους σύγχρονους απαιτητικούς ρυθμούς ζωής να αφιερώνει κάποιος τόση ώρα στην προσωπική περιποίηση, ετοιμάζοντας μόνος του όλα αυτά τα υλικά που χρειάζεται το πρόσωπο και το σώμα;

Αυτόν το μήνα, όμως, αποφάσισα να κάνω το πείραμα της σπιτικής μάσκας προσώπου, με υλικά που υπάρχουν στο ψυγείο και το ντουλάπι της κουζίνας. Χρόνια ακούω και διαβάζω ότι οι μάσκες από φυσικά υλικά αξίζουν τον χρόνο μου, οπότε δοκίμασα 3 διαφορετικές και κατέγραψα την εμπειρία μου.

Μάσκα ομορφιάς με αβοκάντο, μπανάνα και γιαούρτι

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ

Σε ένα μπολ ανακάτεψα μισό αβοκάντο, το οποίο είχα αφήσει για μέρες να ωριμάσει και να μαλακώσει πολύ, με μισή μπανάνα. Με ένα πιρούνι τα έλιωσα καλά και προσέθεσα μια κουταλιά γιαούρτι.

ΥΦΗ

Προέκυψε ένα ανοιχτό λαχανί ντιπ που μύριζε παιδικό γιαούρτι. Από αυτό που συνήθως ταΐζουν τα μωρά ανάμεσα στα κύρια γεύματά τους κι εκείνα ξινίζουν το πρόσωπό τους και προσπαθούν να το φτύσουν. Σαν αποτυχημένη γκουακαμόλε.

ΧΡΟΝΟΣ

Η μάσκα είναι έτοιμη σε πέντε λεπτά. Χρειάζεσαι, όμως, ακόμα ένα τέταρτο για να το πάρεις απόφαση και να τη βάλεις στο πρόσωπό σου, έτσι όπως σου θυμίζει λαχανί τζατζίκι (εναλλακτικά, αποτυχημένη χορτοφαγική μους).

ΕΦΑΡΜΟΓΗ

 

Η βουτυρένια υφή που δίνουν στη μάσκα το αβοκάντο και η μπανάνα καθιστούν πολύ εύκολη την εφαρμογή της στο πρόσωπο. Ωστόσο, αν δεν την έχεις περάσει από μπλέντερ και έχεις χρησιμοποιήσει μόνο πιρούνι για να διαλύσεις τα υλικά, μένουν μέσα κομματάκια από τα φρούτα κι αισθάνεσαι σα να σου έχουν πετάξει στη μούρη κάτι που έπρεπε να βρίσκεται στο ψυγείο.

ΑΙΣΘΗΣΗ

Τα υλικά εφαρμόζουν απαλά στο πρόσωπο και, εφόσον πριν τη χρήση τους ήταν στο ψυγείο και είχαν παγώσει καλά, δίνουν μια δροσερή αίσθηση στην επιδερμίδα. Ωστόσο, συνολικά η εμπειρία είναι κάπως περίεργη, μάλλον διότι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εξακολουθείς να έχεις απλώσει τρόφιμα πάνω στο πρόσωπό σου, με σκοπό την προσωπική περιποίηση.

Μετά την αφαίρεση της μάσκας με πάρα πολύ νερό, το πρόσωπο φαίνεται λαμπερό και αναζωογονημένο. Στο τσίμπημα με τα δάχτυλα, το δέρμα επανέρχεται σαν λαστιχάκι.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

5/10, διότι για κανένα λόγο δε μπορείς να παραβλέψεις τη μυρωδιά τροφίμου μέσα στο συγκεκριμένο καλλυντικό.

Μάσκα απολέπισης με αγγούρι και βρώμη

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ

Χρειαζόμαστε ένα μέτριο αγγούρι και 3-4 κουταλιές βρώμη. Χρησιμοποιούμε την ψιλή πλευρά του τρίφτη για να πολτοποιήσουμε το αγγούρι. Προσθέτουμε τη βρώμη και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε για λίγο στην άκρη μέχρι να φουσκώσει ελαφρά η βρώμη και το μείγμα είναι έτοιμο για εφαρμογή.

ΥΦΗ

Όπως οι κολοκοθοκεφτέδες μου, όταν πέσει παραπάνω αλεύρι από αυτό που λέει η συνταγή. Αρχικά νερουλό μείγμα, το οποίο, όσο περνάει η ώρα και η βρώμη φουσκώνει, γίνεται στουπέτσι.

ΧΡΟΝΟΣ

4 λεπτά μέχρι να ετοιμαστεί ο πολτός αγγουριού και 2 ακόμα, μέχρι να φουσκώσει (λίγο) η βρώμη μέσα σ’ αυτόν.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ

 

Η εφαρμογή του μείγματος στο πρόσωπο είναι αρκετά δύσκολη και πρέπει να γίνεται με γρήγορες κινήσεις, αλλιώς η βρώμη απορροφάει την υγρασία και μένει στο πρόσωπο μια αίσθηση από ξεραμένο αλεύρι.

Όση ώρα προσπαθούσα να συναρμολογήσω μια υποτυπώδη μάσκα, έπεφταν συνέχεια κομμάτια από το μείγμα, χαριτωμένα πράσινα κεφτεδάκια, πάνω στη μπλούζα μου και στα πλακάκια του μπάνιου. Αν είναι να δοκιμάσετε τη συγκεκριμένη μάσκα, φορέστε μια πετσέτα μόνο. 

ΑΙΣΘΗΣΗ

Η πρώτη επαφή με το δέρμα αφήνει μια αίσθηση δροσιάς, λόγω του αγγουριού, το οποίο χρησιμοποιήθηκε απευθείας από το ψυγείο. Σε λίγα δευτερόλεπτα, όμως, η αίσθηση αυτή απομακρύνεται και απομένει ο ξεραμένος πολτός, που, ταυτόχρονα, αρχίζει και θρυμματίζεται στα εξ ων συνετέθη.

Μετά το ξέπλυμα, το δέρμα είναι αρκετά απαλό, λόγω της απολεπιστικής δράσης της βρώμης. Ωστόσο, μέχρι να ξεπλυθεί καλά ο πολτός χρειάζεται τόσο τρίψιμο, που υπάρχει πιθανότητα να αναγεννιέται επιτόπου το δέρμα.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

3/10 επειδή έφαγα το μισό αγγούρι που περίσσεψε και ήταν πολύ νόστιμο. 

Μάσκα αναζωογόνησης με γιαούρτι, μέλι και λεμόνι

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ

Χρησιμοποίησα μιάμιση κουταλιά της σούπας γιαούρτι, μια κουταλιά της σούπας μέλι, το οποίο ζέστανα για λίγο στον φούρνο μικροκυμάτων και 3-4 σταγόνες χυμό λεμονιού. Λόγω του λεμονιού, που έχει λευκαντική δράση, η συγκεκριμένη μάσκα συνιστάται να εφαρμόζεται βραδινές ώρες, όπως ισχύει και για τα συνθετικά προϊόντα με αντίστοιχη δράση.

ΥΦΗ

Το κλασικό γιαούρτι με μέλι. Αυτό που τρώμε κανονικά, με την εξαίρεση της προσθήκης λεμονιού, το οποίο, ωστόσο, δε μπορείς να διακρίνεις μέσα στο μείγμα. Δηλαδή αν βαριέσαι να εφαρμόσεις τη μάσκα, μια χαρά την τρως.

ΧΡΟΝΟΣ

30 δευτερόλεπτα, μέχρι να αναμιχθεί καλά το μέλι με το γιαούρτι.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ

 

Υπέροχη, θεσπέσια αίσθηση δροσιάς, η οποία, βέβαια, συνειρμικά παραπέμπει στο καλοκαίρι και το έγκαυμα πρώτου βαθμού. Ποιος από εμάς δεν έχει παστωθεί με στραγγιστό αγελαδινό γιαούρτι 2% κάποιον καλοκαιρινό μήνα, επειδή τον πήρε ο ύπνος στην ξαπλώστρα στις 4 το απόγευμα και κανείς δεν το πρόσεξε να τον ξυπνήσει;

ΑΙΣΘΗΣΗ

Μετά την αφαίρεση της μάσκας, το δέρμα είναι πράγματι αρκετά δροσερό. Στα σημεία που το γιαούρτι ξεραίνεται, πράγμα που συμβαίνει μετά το 10λεπτο παραμονής της μάσκας στο δέρμα, χρειάζεται λίγη παραπάνω προσπάθεια αφαίρεσής της.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

7/10 για την όμορφη αίσθηση δροσιάς, η οποία, όμως, θα είναι πάντα συνδεδεμένη με τα καλοκαιρινά εγκαύματα στην παραλία.

Συνολικά αποτελέσματα πειράματος

Θα τις ξανάκανα; Ειλικρινά, δε νομίζω. Προτιμώ τις δυο φορές το χρόνο που θα αποφασίσω να χρησιμοποιήσω μάσκα προσώπου για οποιονδήποτε λόγο και κυρίως επειδή θα μου την έχουν φέρει δώρο και θα σκέφτομαι να την δοκιμάσω, να ανοίγω απλά ένα φακελάκι ή ένα βάζο.

Δεν είναι κανένας κόπος η εύρεση των υλικών ή η ομογενοποίησή τους. Είναι, όμως, εξαιρετικά περίεργη η αίσθηση του «σπιτικού», ”φυτικού” καλλυντικού. Καλύτερα, λοιπόν, να φας τις πρώτες ύλες μιας τέτοιας μάσκας, για να θρέψουν το δέρμα σου από μέσα, παρά να πρέπει να υποστείς για κάποια ώρα την αίσθηση του φαγητού στο πρόσωπό σου, προς χάριν της ομορφιάς.