ΠΡΟΣΩΠΟ

Αζελαϊκό οξύ: Πότε και γιατί να το επιλέξεις στη skincare ρουτίνα σου

Pexels

Σε αντίθεση με τα πιο γνωστά skincare συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ και η ρετινόλη, το αζελαϊκό οξύ είναι μια χημική ένωση με αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που δεν είναι ευρέως διαδεδομένη στον beauty κόσμο. Παρ’ όλα αυτά, αποτελεί αγαπημένο συστατικό των δερματολόγων, καθώς χαρακτηρίζεται από πολυλειτουργικότητα και δραστικότητα. Μπορεί να βρεθεί φυσικά σε ορισμένους μύκητες και δημητριακά και συνήθως προστίθεται σε πολλά προϊόντα περιποίησης δέρματος.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα οξέα, το αζελαϊκό οξύ δεν ανήκει στην οικογένεια ούτε των άλφα-υδροξυ οξέων (ΑΗΑ) ούτε των βήτα-υδροξυ οξέων (ΒΗΑ). Έχει πιο ήπια δράση από τα περισσότερα AHAs και BHAs και είναι γνωστό τόσο για τη σταθερότητα, όσο και την υψηλή του αποτελεσματικότητα.

Μάλιστα, μπορεί κανείς να το βρει σε πολλές διαφορετικές μορφές και προϊόντα – όπως σε serums, κρέμες κλπ- που διατίθενται με ή χωρίς ιατρική συνταγή, ανάλογα με τη συγκέντρωση και την προβλεπόμενη χρήση

Τί προσφέρει στην επιδερμίδα και σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η ένταξή του στη skincare ρουτίνα, θα το μάθεις παρακάτω.

Γιατί να επιλέξεις το αζελαϊκό οξύ στην skincare ρουτίνα σου;

-Αν αντιμετωπίζεις θέμα με την ακμή/ ροδόχρου ακμή στο πρόσωπό σου ή έχεις επιδερμίδα με τάση ακμής. Χάρη στις αντιβακτηριακές ιδιότητές του, το αζελαϊκό οξύ καταπολεμά μεταξύ άλλων και το βακτήριο που είναι υπεύθυνο για την εμφάνιση της ακμής (P. acnes).

-Αν θέλεις να κάνεις ήπια απολέπιση στην επιδερμίδα σου και να απομακρύνεις τα νεκρά κύτταρα που ευθύνονται για τη θαμπή όψη και τους φραγμένους πόρους στην επιδερμίδα σου. Στην πραγματικότητα, το αζελαϊκό οξύ έχει κερατολυτική δράση, ενώ, μπορούν να το χρησιμοποιήσουν όσοι έχουν ευαίσθητο τύπο δέρματος ή κάποια φλεγμονώδη δερματική πάθηση, όπως το έκζεμα.

-Αν θέλεις να καταπραΰνεις την επιδερμίδα σου από τη φλεγμονή και τον έντονο ερεθισμό. Χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση του το αζελαϊκό οξύ αντιμετωπίζει και βελτιώνει την όψη της επιδερμίδας από την ερυθρότητα, χωρίς να διαταράσσει την ισορροπία της.

-Αν θέλεις να βελτιώσεις τον χρωματικό τόνο της επιδερμίδας σου και να αντιμετωπίσεις τις σκούρες κηλίδες. Το αζελαϊκό οξύ αναστέλλει την τυροσινάση, η οποία είναι ένα ένζυμο που οδηγεί σε υπερμελάγχρωση. Ακόμη, είναι αποτελεσματικό στη μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση από εξάρσεις ακμής και μπορεί να επηρεάσει και το μέλασμα.

Με μία φράση, αν έχεις λιπαρό με τάση ακμής δέρμα, ακνεική επιδερμίδα ή αντιμετωπίζεις θέμα με τις δυσχρωμίες στο πρόσωπό σου, το αζελαϊκό οξύ μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύμμαχός σου.

Αρκετοί δερματολόγοι συμφωνούν πως είναι καλύτερο να ενσωματώσει κανείς σταδιακά το αζελαϊκό οξύ στη skincare ρουτίνα του, για να διασφαλίσει πως δεν θα ευαισθητοποιηθεί η επιδερμίδα του. Γενικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθημερινά σε καθαρή επιδερμίδα έως και 2 φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ) ή μία φορά κάθε δεύτερη μέρα για άτομα με ευαίσθητο δέρμα, σύμφωνα πάντα και με τις οδηγίες του δερματολόγου.