ΠΡΟΣΩΠΟ

Αζελαϊκό οξύ: Ο ”αφανής” ήρωας για τη θεραπεία και πρόληψη της ακμής

Unsplash

Η λίστα με τα συστατικά περιποίησης του δέρματος είναι φαινομενικά ατελείωτη για κάθε ανάγκη της επιδερμίδας μας: Από το υαλουρονικό οξύ έως τη ρετινόλη, τη βιταμίνη C και τη νιασιναμίδη. Αυτή τη φορά βέβαια, θα μιλήσουμε για τον ”αφανή” ήρωα- το skincare συστατικό που δρα στη θεραπεία και την πρόληψη της ακμής, το αζελαϊκό οξύ.

Αγαπημένο συστατικό των δερματολόγων για την ήπια, αλλά πολύ αποτελεσματική δράση και την ευελιξία του (δεν είναι μόνο ισχυρό όπλο στην φροντίδα της ακνεϊκής επιδερμίδας), το αζελαϊκό οξύ αξίζει λίγη περισσότερη αναγνώριση από ό, τι παίρνει στον κόσμο της ομορφιάς. Παρακάτω σου εξηγούμε τί είναι ακριβώς και πώς λειτουργεί (οφέλη του) στην καθημερινή σου περιποίηση.

Τι είναι το αζελαϊκό οξύ:

Το αζελαϊκό οξύ μπορεί να παραχθεί φυσικά στην επιδερμίδα μας, αλλά και να δημιουργηθεί στο εργαστήριο, μιας και στην πραγματικότητα είναι υποπροϊόν μιας ζύμωσης που παράγεται από τη μαγιά που υπάρχει στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι. Συγκεκριμένα, είναι ένα δικαρβοξυλικό οξύ που βοηθά στη βαθιά απολέπιση του δέρματος- έχει κερατολυτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, επαναφέροντας στο φυσιολογικό τις διαδικασίες που έχουν διαταραχθεί λόγω της ακμής.

Τα οφέλη του στην επιδερμίδα:

Το αζελαϊκό οξύ είναι ένα πολυλειτουργικό skincare συστατικό που αντιμετωπίζει πολλά θέματα που σχετίζονται με τα σπυράκια και τη φλεγμονή. Πιο συγκεκριμένα:

-Κάνει βαθιά απολέπιση στους πόρους- καθώς διεισδύει βαθιά στην επιδερμίδα- και απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που τους φράζουν και δημιουργούν τη θαμπή όψη.

-Καταπολεμά την ακμή μιας και έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες- δρα κατά του βακτηρίου P. acnes, το οποίο την προκαλεί. Plus: Αντιμετωπίζει τη ροδόχρου ακμή μιας και βοηθά στον καθαρισμό των πόρων, στην αντιμετώπιση της φλεγμονής και των δευτερογενών λοιμώξεων που προκαλούνται.

-Μειώνει τη φλεγμονή και καταπραΰνει τον ερεθισμό, μειώνοντας τα κόκκινα σημάδια που προκαλούνται από αυτή.

-Βελτιώνει τον τόνο της επιδερμίδας μιας και αναστέλλει την τυροσινάση, ένα ένζυμο που οδηγεί στην υπερμελάγχρωση, συμβάλλοντας παράλληλα, στη μείωση των σημαδιών μετά από την ακμή ή των ουλών και του μελάσματος.

-Είναι είναι μία από τις λίγες επιλογές θεραπείας για την καταπολέμησης της ακμής, της ροδόχρου ακμής, των φραγμένων πόρων ή τη μελάγχρωσης που είναι γενικά ασφαλής να χρησιμοποιείται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Φυσικά, σε κάθε περίπτωση τον τελευταίο λόγο τον έχει ο γυναικολόγος.

Αυτές οι δράσεις σε συνδυασμό, το καθιστούν εξαιρετικά ωφέλιμο συστατικό τόσο στη θεραπεία όσο και στην πρόληψη της ακμής, της ερυθρότητα ή της ροδόχρου ακμής.

Κάθε πότε και πώς το χρησιμοποιείς στη skincare ρουτίνα σου:

Καλό είναι να εφαρμόζεις ένα λεπτό στρώμα του προϊόντος σε καθαρό, στεγνό δέρμα δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ. Αν έχεις ευαίσθητο δέρμα, συνιστάται η χρήση του μία φορά κάθε δεύτερη μέρα. Εάν εφαρμόζεις το προϊόν στο πρόσωπο και το λαιμό σου, χρησιμοποίησε μια ποσότητα μεγέθους μπιζελιού απλώνοντάς την ομοιόμορφα στην περιοχή.

Με ποια άλλα δραστικά συστατικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις το αζελαϊκό οξύ:

Για να βοηθήσεις το αζελαϊκό οξύ να απορροφηθεί και να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική η δράση του, μπορείς πρώτα να εφαρμόσεις ένα προϊόν με AHA (όπως γλυκολικό ή γαλακτικό οξύ), BHA (σαλικυλικό οξύ) ή ρετινόλη και στη συνέχεια, να εφαρμόσεις την ενυδατική κρέμα και αντηλιακό με SPF τουλάχιστον 30, το πρωί. Plus: Μπορεί να συνδυαστεί με ρετινοειδή, νιασιναμίδη, bakuchiol ή υαλουρονικό οξύ.

Side Effects

Όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε δραστικό συστατικό, εάν το αζελαϊκό οξύ αρχικά χρησιμοποιηθεί χωρίς μέτρο, μπορεί να προκαλέσει μία ελαφριά ερυθρότητα και ερεθισμό. Σε γενικές γραμμές βέβαια, είναι ένας ήπιος τύπος οξέος που δεν έχουν παρατηρηθεί από τους δερματολόγους ανεπιθύμητες αντιδράσεις.