ΣΩΜΑ

Απολέπιση: Πότε μπορείς να την κάνεις, πριν ή μετά το ξύρισμα;

Pexels

Μπορεί πολλές φορές να έχουμε αναλύσει από αυτή εδώ τη στήλη τα οφέλη της απολέπισης για την επιδερμίδα, όμως, υπάρχουν φορές που μπορεί να βρεθούμε σε απρόσμενα διλήμματα.

 

 

 

Απολέπιση ή Ξύρισμα; Με ποιο από τα δύο ξεκινάς;  Scrub ή ξυραφάκι; Ποιο να πιάσεις πρώτο στα χέρια σου;

Απολέπιση: Πριν ή μετά το ξύρισμα;

Σου απαντώ γρήγρα και μονολεκτικά πριν σου αναλύσω τη σκέψη μου: Πριν. Θα πρέπει να κάνουμε απολέπιση στην επιδερμίδα μας πριν από το ξύρισμα, καθώς μ’ αυτόν τον τρόπο απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα, επομένως εμποδίζουμε τη συσσώρευσή τους πάνω στο ξυραφάκι μας. Κάπως έτσι, το ξύρισμα γίνεται πιο βαθύ και αποτελεσματικό και η επιδερμίδα ακόμη πιο λεία.

Παράλληλα, η απολέπιση πριν από το ξύρισμα λειτουργεί αρκετά βοηθητικά μιας και συμβάλλει στο να ανοίξουν τυχόν κλειστοί πόροι με «εγκλωβισμένες» τρίχες (aka τρίχες που μεγαλώνουν μέσα σε θύλακες της επιδερμίδας και γυρνούν προς τα μέσα), γεγονός που διευκολύνει τη διαδικασία.

Εκτός από τα κλασικά scrubs σώματος (με κόκκους) που απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει προϊόντα σε υγρή ή τζελ μορφή που περιέχουν συστατικά όπως το σαλικυλικό οξύ ή άλλες μορφές βήτα υδροξυοξέων που καθαρίζουν τους πόρους και μειώνουν τη λιπαρότητα, αφήνοντας την επιδερμίδα πιο φωτεινή και με πιο ομοιόμορφη υφή και όψη. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι η επιλογή του/ των προϊόντων απολέπισης να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τον τύπο της επιδερμίδας, για να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες ερεθισμού του δέρματος.

Φυσικά, μετά την απολέπιση με φυσικό ή χημικό προϊόν, δεν χρειάζεται να περιμένεις για να χρησιμοποιήσεις το ξυραφάκι σου. Μπορείς να ξεκινήσεις αμέσως το ξύρισμα όπως θα έκανες συνήθως. Η επιδερμίδα σου άλλωστε, θα είναι τέλεια προετοιμασμένη και σαφώς πιο λεία και μεταξένια στο τέλος της όλης διαδικασίας!