BEAUTY NEWS

Aυτά τα αξεσουάρ δεν πρέπει να λείπουν από το νεσεσέρ μας χειμώνα- καλοκαίρι

Shutterstock

Κάθε χαμόγελο μετράει. Το χαμόγελο ευγνωμοσύνης προς τους γονείς μας, το «γεμάτο» χαμόγελο προς το σύντροφό μας, το τρυφερό χαμόγελο προς τα παιδιά μας μετά το βραδινό παραμύθι, το πηγαίο χαμόγελο- ανταπόκριση σε κάποιον άγνωστο που στέκεται απέναντι στο δρόμο, το αμυδρό χαμόγελο που θα σχηματιστεί στα χείλη μας με κάτι που θα σκεφτούμε οποιαδήποτε στιγμή, το «φαρδύ» χαμόγελο μπροστά σ’ ένα παγωτό με τις αγαπημένες μας γεύσεις. Ακόμη κι αμήχανο, υπαινικτικό, πονηρό, ένοχο, αθώο, το χαμόγελο αποτελεί τον σημαντικότερο και ενδεχομένως πιο απλό τρόπο έκφρασης χωρίς λόγια.

Ένα χαμόγελο αρκεί για να μας φτιάξει τη διάθεση. Και ποιος μπορεί να αμφισβητήσει πως ένα ωραίο, λαμπερό χαμόγελο δεν μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην εικόνα μας, άρα και στην αυτοπεποίθησή μας; Να μας κάνει να αισθανθούμε ακόμη καλύτερα, να μας τονώσει, να μας εκφράσει με τον καλύτερο τρόπο;

Και αν κάτι κρίνεται βασικό να καταλάβουμε όλοι είναι πως το «κλειδί της επιτυχίας» για κάθε λαμπερό χαμόγελο βρίσκεται στην καλή υγεία των δοντιών, στην πρόληψη και τη σωστή φροντίδα τους από νωρίς aka από μικρή ηλικία. Απαραίτητα, λοιπόν, αξεσουάρ του νεσεσέρ μας χειμώνα- καλοκαίρι ανεξάρτητα από την ηλικία και τον προορισμό, είναι η οδοντόβουρτσα αλλά και η οδοντόκρεμά μας. Υπάρχουν πάντα στο νεσεσέρ μας!

Και επειδή α) και για εμάς και για την ΑΙΜ, κάθε χαμόγελο μετράει και β) το καλό βούρτσισμα των δοντιών σημαίνει σωστό βούρτσισμα των δοντιών άρα και λαμπερό χαμόγελο, παρακάτω θα βρεις μερικά tips που θα σε βοηθήσουν να έχεις σωστή στοματική υγιεινή.

Μερικά χρήσιμα tips που δεν πρέπει να ξεχνάς για τη σωστή στοματική υγιεινή :

-Η οδοντόβουρτσα όπως τα καλλυντικά, αλλά και πολλά ακόμη πράγματα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ρουτίνα, φθείρονται με τον καιρό. Καλό είναι, λοιπόν, να αντικαθιστάς την παλιά οδοντόβουρτσά σου κάθε 3 μήνες (ή νωρίτερα, αν είναι ανάγκη), με μία καινούργια, μιας και με το πέρασμα του χρόνου συσσωρεύονται μικροοργανισμοί πάνω της.

-Το έχουμε ξαναπεί: Η σωστή φροντίδα της επιδερμίδας και των μαλλιών σου απαιτεί χρόνο. Αντίστοιχο χρόνο απαιτεί και το βούρτσισμα των δοντιών σου, αν θέλεις να έχεις καλή στοματική υγεία. Γι αυτό, βάλε το στο καθημερινό σου πρόγραμμα δύο φορές κάθε μέρα, επί 2 λεπτά, προκειμένου να να καθαρίσεις όλες τις επιφάνειες των δοντιών, πρωί και βράδυ.

-Φρόντισε να χρησιμοποιείς μία οδοντόκρεμα με αντιβακτηριδιακά συστατικά για ολοκληρωμένη προστασία.

-Μη βάζεις δύναμη ή κάνεις άγαρμπες κινήσεις καθώς βουρτσίζεις τα δόντια σου. Το βούρτσισμα των δοντιών δεν πρέπει να είναι πάρα πολύ δυνατό, γιατί έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να αλλοιωθεί η αδαμαντίνη των δοντιών.

-Βοηθάει πολύ, βουρτσίζοντας, να εξετάζουμε τα δόντια μας με τη βοήθεια του καθρέφτη, για να μη μας διαφύγει καμία επιφάνεια, αλλά και για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε κάποια αλλοίωση των δοντιών.

-Ένα από τα λάθη που κάνουμε οι περισσότεροι- σχεδόν χωρίς να το καταλάβουμε- είναι ότι βρέχουμε την οδοντόκρεμα πριν βουρτσίσουμε τα δόντια μας. Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις είναι πως κάτι τέτοιο, εμποδίζει την οδοντόκρεμα να κολλήσει στα δόντια και αυτά να δεσμεύσουν τα συστατικά της.

-Το βραδινό βούρτσισμα είναι το πιο σημαντικό, καθώς κατά τον ύπνο μειώνεται η έκκριση σάλιου, που είναι  ο μηχανισμός που διαθέτει ο οργανισμός για να προστατεύει τα δόντια από τα μικρόβια. Έτσι το στόμα γίνεται πιο ευάλωτο στις επιθέσεις οξέων από τα υπολείμματα τροφών.

-Ο γενικός κανόνας είναι να βουρτσίζουμε τα δόντια μας αμέσως μετά από κάθε γεύμα. Δεν ισχύει όμως, όταν έχουμε καταναλώσει όξινες τροφές ή ροφήματα. Σε αυτήν την περίπτωση, ξεπλένουμε το στόμα με νερό και βουρτσίζουμε τα δόντια μας μισή ώρα μετά, γιατί τα οξέα κάνουν το σμάλτο πιο ευάλωτο.

H ΑΙΜ εδώ και 30 χρόνια έχει ως στόχο να δημιουργεί και να διατηρεί τα πιο λαμπερά χαμόγελα! Για αυτόν τον λόγο σε συνεργασία με τοπικούς οδοντιατρικούς συλλόγους, έχει επισκεφτεί σχολεία, κατασκηνώσεις και κεντρικά σημεία σε όλη την Ελλάδα, προσφέροντας δωρεάν εξετάσεις των δοντιών. Μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί περισσότερα από 350.000 άνθρωποι.

Παράλληλα, η ΑΙΜ, σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς, προστατεύει το χαμόγελο όσων το έχουν περισσότερο ανάγκη σε συνεργασία με φορείς όπως η PRAKSIS για να στηρίξει τη λειτουργία του κοινωνικού οδοντιατρείου της στο Community Center Αθηνών. Προσέφερε επίσης τα απαραίτητα προϊόντα στοματικής υγιεινής σε ιδρύματα και φορείς που στηρίζει η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» για να εξασφαλίσει ότι περισσότερα από 1000 παιδιά και έφηβοι θα έχουν τα εφόδια για τη σωστή φροντίδα των δοντιών τους.

Αν θες να μάθεις περισσότερα για τη σωστή στοματική φροντίδα και τις δράσεις της ΑΙΜ, επισκέψου το aim.gr/hamogela. Και μην ξεχνάς,«να μετράς τη ζωή σου με τα χαμόγελα»!