ΠΡΟΣΩΠΟ

3 τρόποι να απομακρύνεις τα νεκρά κύτταρα από το δέρμα σου

Pexels

Κανονικά, το δέρμα μας ανανεώνεται κάθε 28 ημέρες περίπου. Αυτή η συνεχής διαδικασία (γνωστή ως κυτταρική ανανέωση) ωθεί τα «παλιά», νεκρά κύτταρα του δέρματος στην επιφάνεια αφήνοντας χώρο στα νέα κύτταρα του δέρματος. Όταν τα νεκρά κύτταρα συσσωρεύονται στην επιφάνεια της επιδερμίδα, η όψη της μπορεί να δείχνει πιο θαμπή και ξηρή με τραχιά, ανομοιόμορφη υφή. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να τα απομακρύνει κανείς, είναι να εντάξει την απολέπιση στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας του.

 

 

Όταν η απολέπιση γίνεται σωστά, εκτός από την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από την επιφάνεια του δέρματος, αφήνει μία ομοιόμορφη, λεία και λαμπερή επιδερμίδα. Με ποιους τρόπους μπορεί να κάνει κανείς απολέπιση και να απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια της επιδερμίδας του;

3 τρόποι να απομακρύνεις τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια της επιδερμίδας σου

-Με χημική απολέπιση, ενσωματώνοντας τα «κατάλληλα» συστατικά στη beauty ρουτίνα σου

Τα χημικά απολεπιστικά αξιοποιούν τις ιδιότητες συστατικών όπως τα οξέα (ΑΗΑs και ΒΗΑs) και τα ένζυμα στην περιποίηση της επιδερμίδας προκειμένου να διασπάσουν τους δεσμούς που συγκρατούν τα νεκρά κύτταρα στην επιφάνεια του δέρματος ενωμένα, «αποκαλύπτοντας» την πιο λαμπερή όψη της. Τα πιο γνωστά άλφα-υδροξυ-οξέα (ΑΗΑs) είναι το γλυκολικό, γαλακτικό, μανδελικό, κιτρικό και μηλικό οξύ.

Από την άλλη πλευρά, τα βήτα-υδροξυ-οξέα (BΗΑs) καθίστανται ιδανική επιλογή για τη λιπαρότητα, την ακμή, τα σπυράκια και τις κηλίδες. Το σαλικυλικό οξύ είναι το πιο «διάσημο» συστατικό σ’ αυτή την κατηγορία.

Τέλος, τα ένζυμα (συνήθως προέρχονται από φρούτα όπως η παπάγια, ο ανανάς ή και η κολοκύθα) απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα με πιο ήπιο τρόπο καθώς δρουν μόνο στην επιφάνεια του δέρματος. Ιδανικά για το πολύ ξηρό και ευαίσθητο δέρμα.

-Με μηχανική απολέπιση, δοκιμάζοντας ένα απαλό scrub μία φορά την εβδομάδα

Το scrub προσώπου είναι ίσως ο πιο δημοφιλής τύπος μηχανικού απολεπιστικού για τη φυσική αφαίρεση ρύπων, λιπαρότητας και συσσώρευσης νεκρών κυττάρων από την επιφάνεια του δέρματός σας. Συνήθως περιέχει μικροσκοπικούς κόκκους από διάφορα υλικά όπως κελύφη και σπόρους καρπών, ζάχαρη, αλάτι κ.α

Με την τριβή, αφαιρούνται τα φυσικά τα νεκρά κύτταρα και παράλληλα, ενεργοποιείται η μικροκυκλοφορία στο δέρμα. Καλό είναι να προτιμήσει κανείς πιο απαλές φόρμουλες που δεν θα τραυματίσουν τον επιδερμικό φραγμό.

-Με beauty tools

Εκτός από τη μηχανική και χημική απολέπιση, υπάρχουν ορισμένα beauty tools, ελληνιστί εργαλεία ομορφιάς, που βοηθούν στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από την επιφάνεια της επιδερμίδας. Ένα από τα πιο γνωστά είναι τα βουρτσάκια απολέπισης προσώπου (ηλεκτρικά και χειροκίνητα) με απαλές τρίχες, που είναι σχεδιασμένες να χρησιμοποιούνται στον καθαρισμό (με όλους τους τύπους καθαριστικών). Προσφέρουν βαθύ και αναζωογονητικό καθαρισμό, αφαιρούν τη λιπαρότητα και το σμήγμα από τους φραγμένους πόρους, απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα και ρύπους, συμβάλλοντας στη σωστή αιμάτωση της περιοχής.

Last but not least, αν δεν είσαι σίγουρη ποια μέθοδο απολέπισης προσώπου είναι κατάλληλη για εσένα και τις ανάγκες της επιδερμίδας σου, ζήτησε τη συμβουλή του δερματολόγου.