ΠΡΟΣΩΠΟ

3 συστατικά στις κρέμες που «δουλεύουν» ενώ εσύ κοιμάσαι

Imaxtree

Εσύ κοιμάσαι και η τύχη σου δουλεύει. Όσο αφορά στην περιποίηση της επιδερμίδας μας, όμως, δεν είναι η τύχη, είναι μερικά από τα «θαυματουργά» συστατικά που υπάρχουν στις κρέμες σου- αυτές της p.m ρουτίνας σου- που δουλεύουν σκληρά για να επιδιορθώσουν τις όποιες φθορές έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια της ημέρας (όπως η έκθεση στον ήλιο ή ο κρύος αέρας) και να συμβάλλουν στο να ξυπνήσεις πιο αναζωογονημένη από ποτέ.

 

Παρακάτω λοιπόν κάναμε μία πρώτη λίστα με τα 3 συστατικά στις κρέμες σου που «δουλεύουν» ενώ κοιμάσαι.

Ρετινοειδή στα συστατικά

Τι δεν κάνει ένα ρετινοειδές; Αυτή η ισχυρή μορφή βιταμίνης Α επιταχύνει τον κυτταρικό κύκλο εργασιών και διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου. Όλο αυτό μεταφράζεται ως: Φωτίζει το δέρμα, αντιμετωπίζει τα σπυράκια, εξομαλύνει την εμφάνιση ρυτίδων και ουλών και βελτιώνει τη συνολική υφή του δέρματος. Προσοχή σε αυτό το σημείο! Μην συγχέεις τη ρετινόλη με τα ρετινοειδή. Στην ουσία, για να καταλάβεις, η διαφορά είναι ότι το ρετινοειδές περιγράφει όλα τα παράγωγα της βιταμίνης Α (και πολλές φορές χρησιμοποιείται και για συνταγογραφούμενες θεραπείες), ενώ η ρετινόλη είναι απλώς ένας τύπος ρετινοειδούς που είναι πιο ήπιος και διαθέσιμος χωρίς συνταγή (όπως σε κρέμες κλπ).

Μερικά πράγματα που πρέπει να ξέρεις σε κάθε περίπτωση είναι πως α) μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και ξεφλούδισμα β) θα πρέπει να αποφεύγεται ο συνδυασμός με άλλα κερατολιτικά προϊόντα και συστατικά, πχ οξέα φρούτων, ή η εφαρμογή δερματολογικών θεραπειών με ανάλογες ιδιότητες της ρετινόλης όπως τα χημικά peeling και τα lasers διότι μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς στην επιδερμίδα γ) θα πρέπει να χρησιμοποιείται το βράδυ και για την εφαρμογή αντηλιακού κατά τη διάρκεια της ημέρας δ) αύξησε σταδιακά τη χρήση της καθώς το δέρμα γίνεται σταδιακά πιο ανεκτικό. Σε κάθε περίπτωση, ειδικά αν έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα καλό είναι να συμβουλευτείς τον δερματολόγο σου.

Γαλακτικό οξύ

Το γαλακτικό οξύ μπορεί να είναι ένα από τα πιο ήπια άλφα υδροξυοξέα συστατικά, αλλά είναι εξίσου αποτελεσματικό: Στην ουσία, αυτό που κάνει είναι να διαλύει την «κόλλα» που κρατάει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος ενωμένα μεταξύ τους και με αυτόν τον τρόπο, βοηθά στην ενίσχυση της λάμψης, στον ομοιόμορφο τόνο του δέρματος και στην απαλή υφή, χωρίς να ερεθίζει ή να προκαλεί μεγάλη ερυθρότητα – που είναι το τυπικό μειονέκτημα των χημικών απολεπιστικών. Το γαλακτικό οξύ έχει επίσης την ιδιότητα να αυξάνει τους φυσικούς παράγοντες ενυδάτωσης του δέρματος, που το διατηρούν ενυδατωμένο και απαλό.

Ρεσβερατρόλη

Η ρεσβερατρόλη-ένα από τα σημαντικότερα συστατικά κατά της γήρανσης- δεν περιλαμβάνεται μόνο σε προϊόντα περιποίησης του δέρματος. Μπορείς επίσης να τη βρεις ως φυτικό συστατικό στα κόκκινα σταφύλια και στη μαύρη σοκολάτα. Στα προϊόντα περιποίησης του δέρματος και χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητές της, η ρεσβερατρόλη έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση βλαβών που προκαλούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και να προστατεύσει το δέρμα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες – μόρια που καταστρέφουν το κυτταρικό DNA, το κολλαγόνο και την ελαστίνη.