ΣΩΜΑ

3 συστατικά που θα αποτοξινώσουν το δέρμα σου

Pexels

Όπως σου έχω ξαναπεί, ο όρος skin detox ή αλλιώς αποτοξίνωση της επιδερμίδας, δεν είναι μονοδιάστατος. Αν πραγματικά ενδιαφέρεται κανείς, μπορεί να κάνει μικρές αλλαγές κάθε φορά, προκειμένου να ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να φροντίζει σωστά το δέρμα του.

 

Ακριβώς όπως η αποτοξίνωση που αφορά τη διατροφή μας, η αποτοξίνωση της επιδερμίδας επιτρέπει στο δέρμα να κάνει μια νέα, «καθαρή» αρχή.

Συμβάλλει στον καθαρισμό του, προστατεύοντάς το παράλληλα, από πιθανές περιβαλλοντικές τοξίνες, όπως η ρύπανση και οι ακτίνες UV, που σε συνδυασμό με κακή διατροφή, κατανάλωση αλκοόλ, υπερβολικό stress, μπορούν να προκαλέσουν φθορά στον επιδερμικό φραγμό. Ακόμη, η διαδικασία της αποτοξίνωσης ενισχύσει την ανάπτυξη κολλαγόνου και ελαστίνης και τον μεταβολισμό των κυττάρων, αυξάνοντας τον κύκλο εργασιών τους.

Εκτός από το κομμάτι της διατροφής όμως, στο beauty κόσμο υπάρχουν ήδη πολλά προϊόντα που περιλαμβάνουν αποτοξινωτικά συστατικά που μπορεί να τα εντάξει κανείς στην καθημερινή ή εβδομαδιαία ρουτίνα του, προκειμένου να καθαρίσει τους φραγμένους πόρους και να προστατεύσει την επιδερμίδα του από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών, αφήνοντάς τη πιο λαμπερή και λεία.

– Άργιλος

Η άργιλος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή, δραστικά, αλλά και φυσικά συστατικά που χρησιμοποιούνται για να καθαρίσουν βαθιά τους φραγμένους πόρους, απομακρύνοντας τις ακαθαρσίες και τις τοξίνες από την επιφάνεια του δέρματος. Συμβάλλει στην αποτοξίνωση και αναζωογόνηση της επιδερμίδας, ενώ ταυτόχρονα βοηθάει στην ανάπλαση των κυττάρων. Μία μάσκα με άργιλο στην εβδομαδιαία ρουτίνα περιποίησης του δέρματός σου μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική, ειδικά αν έχεις λιπαρή επιδερμίδα. Διαφορετικά, μπορείς να την εντοπίσεις στη σύνθεση gels καθαρισμού που χρησιμοποιούνται καθημερινά για τον καθαρισμό και τη φροντίδα της επιδερμίδας.

-Ενεργός άνθρακας

Ήξερες ότι ο άνθρακας λειτουργεί ως μαγνήτης και μπορεί να απορροφήσει 100 έως 200 φορές το βάρος του σε ατμοσφαιρικούς ρύπους, σκόνη, σμήγμα (από την αυξημένη παραγωγή λιπαρότητας), νεκρά κύτταρα, υπολείμματα μακιγιάζ, που συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δέρματός καθημερινά, φράζοντας τους πόρους;

Αυτός είναι ο βασικότερος λόγος που θα τον βρεις ως hero συστατικό σε πάρα πολλά προϊόντα αποτοξίνωσης για την περιποίηση του δέρματος: Από μάσκες προσώπου και προϊόντα καθαρισμού μέχρι και σε προϊόντα για την απολέπιση του σώματος. Μην ξεχάσεις βέβαια, αμέσως μετά να εφαρμόσεις  την ενυδατική σου. Μέσα στις βασικές ιδιότητες του άνθρακα, θα πρέπει να ξέρεις πως είναι ο έλεγχος της λιπαρότητας, ο καθαρισμός του δέρματος και η σύσφιξη της όψης των πόρων.

-Φύκια

Ένα άλλο «αποτοξινωτικό» συστατικό που βρίσκεται σε αρκετά προϊόντα περιποίησης δέρματος, κυρίως για βαθύ καθαρισμό, είναι τα φύκια. Τα φύκια προσθέτουν ενυδάτωση στο δέρμα, βελτιώνοντας τις κυτταρικές μεμβράνες, ενώ παράλληλα περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά, απαραίτητα αμινοξέα και ωμέγα-τρία λιπαρά οξέα που συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του δέρματος.