ΠΡΟΣΩΠΟ

3 απλές κινήσεις για να κάνεις skin detox μετά τις γιορτές

iStock

Η ανεπαρκής skincare ρουτίνα κατά την περίοδο των γιορτών σε συνδυασμό με την έλλειψη ή την κακή ποιότητα ύπνου, την υπερβολική- σε σχέση με τα συνηθισμένα- κατανάλωση αλκοόλ, ζάχαρης και τη μη ισορροπημένη διατροφή, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που η επιδερμίδα μας μετά τις γιορτές δείχνει πιο κουρασμένη, αφυδατωμένη και θαμπή, εμφανίζοντας πολλές φορές σπυράκια και αυξημένη παραγωγή σμήγματος. Αυτή είναι η καταλληλότερη στιγμή για skin detox!

Ποια steps πρέπει να περιλαμβάνει η ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου, αν θέλεις να έχει χαρακτήρα αποτοξίνωσης; Τι πρέπει να κάνεις για να την επαναφέρεις μετά το διάλειμμα και τις κραιπάλες των γιορτών; Ακολουθούν 3 απλές κινήσεις για να ξεκινήσεις από σήμερα κιόλας!

3 απλές κινήσεις για να αποτοξινώσεις την επιδερμίδα σου από τις κραιπάλες των γιορτών

-Πλούσια ενυδάτωση 

Η αφυδάτωση, που προκαλείται στην επιδερμίδα από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ζάχαρης κλπ αλλά και την έλλειψη ύπνου, είναι αυτή που ευθύνεται για την ανομοιόμορφη, θαμπή και ξηρή όψη της, τη φαγούρα ακόμη και το ξεφλούδισμα. Η ενυδάτωση είναι βασικός πυλώνας του skin detox. Πρώτα απ’ όλα, μην ξεχνάς να πίνεις πολύ νερό (πάνω από 1,5 λίτρο νερό) για να διατηρήσεις τον οργανισμό σου ενυδατωμένο και την επιδερμίδα σου ελαστική.

Σε 2η φάση, αναζήτησε στη skincare ρουτίνα σου προϊόντα (serums, ενυδατικές κρέμες κλπ) που περιέχουν ενυδατικά συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ, το οποίο εκτός από την ενυδάτωση, βοηθά στην επανόρθωση του δερματικού φραγμού μετά την κραιπάλη των ημερών, την αφυδάτωση κλπ.

-Skin- detoxing Routine

Όταν μιλάμε για skin detox και για κουρασμένη και θαμπή επιδερμίδα, η ρουτίνα ομορφιάς δεν θα μπορούσε να μην ξεκινά με βαθύ, διπλό καθαρισμό. Ένας πραγματικά αποτελεσματικός τρόπος για να αφαιρέσεις αφενός κάθε ίχνος μακιγιάζ, βρωμιά και ρύπους που φράζουν τους πόρους στην επιδερμίδα, αφετέρου για να σιγουρευτείς πως τα skincare προϊόντα που θα εφαρμόσεις στη συνέχεια θα έχουν καλύτερη απορρόφηση. Άλλωστε, δεν είναι μυστικό πως ο ανεπαρκής καθαρισμός μπορεί να ευθύνεται για τη θαμπάδα, ακόμη και τα σπυράκια που εμφανίστηκαν ξαφνικά στην επιδερμίδα σου.

Προϊόντα που περιέχουν άργιλο ή ενεργό άνθρακα μπορούν να αποτοξινώσουν την επιδερμίδα, ενώ, σε περίπτωση που επιλέξεις τη μέθοδο του διπλού καθαρισμού, ο συνδυασμός ενός cleansing balm ή oil σε πρώτη φάση και ενός απαλού gel, γαλακτώματος ή micellar water σε δεύτερη, αρκεί.

Ακόμη, μπορείς να επιλέξεις καθαριστικά με ήπια οξέα όπως το PHA (πολυυδροξυοξύ πιο ήπιο από τα AHA/BHAs) που θα προσφέρουν εκτός από καθαρισμό και ήπια απολέπιση χωρίς να τραυματίσουν το δερματικό φραγμό.

Παράλληλα, καλό είναι να αποφύγεις τη χρήση skincare προϊόντων που περιέχουν μεγάλο ποσοστό οξέων και ενεργών συστατικών που μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την ευαισθησία, τον ερεθισμό κλπ πόσο μάλλον, αν έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα.

Η χρήση αντιοξειδωτικών όπως η βιταμίνη C στην καθημερινή σου ρουτίνα θα βοηθήσει στην τόνωση του κολλαγόνου, αφήνοντας την επιδερμίδα πιο φωτεινή. Σε γενικές γραμμές, υιοθέτησε μία πιο ήπια ρουτίνα περιποίησης που θα επαναφέρει το δέρμα σου μετά την περίοδο των γιορτών – κι αυτό άλλωστε, μπορεί να θεωρηθεί ένας τύπος skin detoxing.

-Beauty Sleep

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως ο ύπνος είναι το καλύτερο «γιατρικό» σ’ ό,τι έχει να κάνει με τη φροντίδα της επιδερμίδας. Κι αυτό γιατί, όσο κοιμόμαστε, το δέρμα μας μπαίνει σε λειτουργία επανόρθωσης, «επιδιορθώνοντας» κάθε φθορά που έχει προκληθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, συμβάλλοντας παράλληλα  στην ανανέωση των κυττάρων. Επομένως, όταν μειώνεται ο χρόνος του ύπνου μας ή η ποιότητά του δεν είναι καλή, στην ουσία, περιορίζεται και η δυνατότητα της επιδερμίδας μας να «εκτελεί» τις παραπάνω λειτουργίες, προκαλώντας επιδείνωση της εμφάνισης φλεγμονωδών παθήσεων (πχ σπυράκια, ακμή, έκζεμα) και αύξηση της ευαισθησίας.

Θέσε λοιπόν, ως προτεραιότητά σου το beauty sleep. Πρόσφερε στον εαυτό σου 8 ώρες ποιοτικού ύπνου για να μπορέσει το σώμα, αλλά και το δέρμα σου να ξεκουραστεί και να αποκατασταθεί.

Extra Tip: Ενίσχυσε τα οφέλη του beauty sleep, ακολουθώντας παράλληλα μία νυχτερινή skincare ρουτίνα, χρησιμοποιώντας προϊόντα (ορό, κρέμα νύχτας κλπ) που μπορούν να ανταποκριθούν σε συγκεκριμένες ανάγκες της επιδερμίδας σου (πχ περισσότερη λάμψη, σύσφιξη κλπ).

Μην ξεχνάς άλλωστε, πως ο καλός ύπνος αυξάνει επίσης τη ροή του αίματος στο δέρμα και συμβάλλει στη βασική δομική του εργασία, όπως είναι η ενίσχυση κολλαγόνου και της ελαστίνης.