ΚΡΕΑΣ

Αυτή είναι η συνταγή για την καλύτερη γαλοπούλα

Η Μάρω Μαυριδόγλου και η Ζωή Σκουτεροπούλου, ή αλλιώς "ZM Exclusive Events & Catering" είναι δυο φίλες που αποφάσισαν να συνεργαστούν σε κάτι που αγαπούν. Μας λένε πώς δημιουργήθηκε η ιδέα, αλλά και πώς προχώρησε, ποια είναι η πιο σωστή οικοδέσποινα, ποια κουζίνα είναι της μόδας, αλλά και πώς μπορείς να κάνεις την ζωή σου πιο εύκολη όταν πρέπει να μαγειρέψεις.

Από την Άντρια Κωνσταντίνου

Πώς προέκυψε η ιδέα να διοργανώνετε εκδηλώσεις;

Μ.Μ: Αν και προερχόμαστε από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους μας ένωσε η αγάπη μας για το ωραίο. Η εμπειρία στη διαχείριση project σε επαγγελματικό επίπεδο, αφ’ ενός και η διακόσμηση εσωτερικών χώρων σε προσωπικό επίπεδο αφ’ ετέρου δημιούργησαν την ιδέα  για μία καινούργια επαγγελματική αρχή.

Ήσασταν φίλες;

Ζ.Σ: Ναι, γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια μέσω κοινών φίλων και στην πορεία γίναμε φίλες.

Πώς ήταν στην αρχή, μέχρι να σας μάθει ο κόσμος; Τι κάνετε για να σας μάθουν;

Μ.Μ: Κάθε αρχή και δύσκολη… Ξεκινήσαμε να το κάνουμε γνωστό μέσω του άμεσου φιλικού μας περιβάλλοντος. Αυτό κράτησε περίπου 6 μήνες. Ήταν άχαρη περίοδος ομολογώ! Ήμασταν υποχρεωμένες να περιγράφουμε την ιδέα μας χωρίς κάτι χειροπιαστό. Αυτό δημιούργησε την ανάγκη να αποκτήσουμε εταιρικό λογότυπο (Z+M Exclusive Events & Catering ), ηλεκτρονική σελίδα, έντυπο διαφημιστικό υλικό και σελίδα στο facebook. Με αυτό τον τρόπο, ό,τι εξηγούσαμε προφορικά ήταν και γραμμένο, αποτελούσε μία δέσμευση απέναντι στο μελλοντικό πελάτη μας. Με λίγα λόγια σήμερα, πέραν της παραδοσιακής μεθόδου προώθησης δηλαδή το από στόμα σε στόμα, με τη βοήθεια διαφημιστικής εταιρείας, χρησιμοποιούμε και τους σύγχρονους τρόπους επικοινωνίας.

(Η Ζωή Σκουτεροπούλου και η Μάρω Μαυριδόγλου, ή αλλιώς “ZM Exclusive Events & Catering”)

Ποιες ήταν οι πρώτες εκδηλώσεις που ετοιμάσατε;

Ζ.Σ: Τον Σεπτέμβριο του 2013 την Φιλανθρωπική Εκδήλωση για το Προξενείο της Ακτής Ελεφαντοστού με θέμα: “Αργεντίνικο Tango”, μετά την: Μαρία Κάλλας “La Voce Divina”, μετά στο Κολλέγιο Αθηνών για την ΕΛΠΙΔΑ, κάπως έτσι όλα πήραν τον δρόμο τους. 

Πώς ξεκίνησαν όλα

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο άγχος της αρχής;

Μ.Μ: Ο συγχρονισμός των συνεργατών προκειμένου να βγει το αποτέλεσμα που είχαμε σχεδιάσει.

Πώς επιλέξατε τους συνεργάτες σας;

Ζ.Σ: Η επιλογή έγινε με βάση την φήμη τους τόσο ως προς την επαγγελματική καταξίωση με τη δουλειά τους αλλά και ως προς το ήθος και το χαρακτήρα τους. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχει καλή επαγγελματική συνεργασία και συγχρόνως καλή επικοινωνία.

Η καθεμία έχει συγκεκριμένους ρόλους; Συμπληρώνει η μία την άλλη;

Μ.Μ: Προς το παρόν δεν έχουμε συγκεκριμένους ρόλους. Μέσα από την καθημερινή ενασχόλησή μας με τις ανάγκες της εταιρείας μας προκύπτουν δεξιότητες που χαρακτηρίζουν την καθεμία μας και με αυτό τον τρόπο σιγά σιγά καθορίζουμε τους ρόλους μας ανάλογα με τις απαιτήσεις της κάθε εκδήλωσης. Με αυτό τον τρόπο έλεγα πώς ναι συμπληρώνει η μία την άλλη. 

Πώς είναι η συνεργασία μεταξύ δύο δυναμικών γυναικών;

Ζ.Σ: Συζητάμε, ανταλλάσουμε απόψεις – γνώμες και συναποφασίζουμε. Δημιουργούνται εντάσεις όμως το σημαντικό σ΄ αυτές τις περιπτώσεις είναι να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας.

Ποιο ήταν το δυσκολότερο τραπέζι που έχετε ετοιμάσει μέχρι στιγμής;

Μ.Μ: Ένα επαγγελματικό επίσημο δείπνο με ανόμοιους καλεσμένους τόσο ως προς την ηλικία όσο και στις γευστικές επιλογές. Δηλαδή κοινό μεταξύ 35 ετών και 70 με διαφορετικές γευστικές επιθυμίες.

Από τι εξαρτάται μια επιτυχημένη γευστική βραδιά;

Ζ.Σ: Μία επιτυχημένη γευστική βραδιά εξαρτάται από δύο παραμέτρους: από το menu, δηλαδή την ποιότητα παρασκευής, την εμφάνιση των πιάτων και την ζεστή ατμόσφαιρα που τη δημιουργεί η οικοδέσποινα ή και το εξειδικευμένο προσωπικό

Υπάρχουν κάποιες κουζίνες που είναι τώρα δημοφιλείς;

Μ.Μ: Η ελληνική κουζίνα είναι μόδα, η σύγχρονη τάση στη μαγειρική, διεθνώς, εκφράζεται μέσα από τις κουζίνες των χωρών της Μεσογείου.

Δοκιμάζετε τα πάντα πριν σερβιριστούν;

Μ.Μ: Ως επί το πλείστον θα απαντούσα ναι. Το ναι δεν είναι απόλυτο, γιατί υπάρχουν πιάτα που ολοκληρώνονται λίγο πριν σερβιριστούν από τον chef μας στα ιδιωτικά δείπνα.

Ποιες γεύσεις πιστεύετε ότι αρέσουν πιο πολύ στις γυναίκες;

Μ.Μ: Θα έλεγα ότι αρέσουν τα απλά αλλά gourmet πιάτα με λίγες θεωρητικά θερμίδες, με όμορφη παρουσίαση που να φαίνονται σπιτικά.

Είναι απρόσιτη πολυτέλεια να ετοιμάσει μια γυναίκα ένα δείπνο στο σπίτι της για να κάνει έκπληξη στον άντρα της με δικό σας σεφ;

Ζ.Σ: Δεν θα το έλεγα απρόσιτη πολυτέλεια. Επειδή στη ”Ζ+Μ” πιστεύουμε ότι η κάθε στιγμή είναι ξεχωριστή προσπαθούμε να προσαρμόσουμε την προσωπική μας άποψη στις δυνατότητες του πελάτη μας και στις επιλογές του για μια ξεχωριστή βραδιά. Προτείνουμε σε όλες τις φίλες που θα ήθελαν να δημιουργήσουν κάτι ανάλογο, να τολμούν να απευθύνονται σε ειδικούς διοργανωτές, προκειμένου να υλοποιήσουν το όνειρό τους  που στην πραγματικότητα είναι προσιτό και υλοποιήσιμο.

Christmas Spirit!

 

Υπάρχουν οικονομικά πακέτα για εκδηλώσεις;

Μ.Μ: Βεβαίως υπάρχουν. Πέραν της δυνατότητας να δημιουργήσουμε το πακέτο των δυνατοτήτων του πελάτη μας, το οποίο το εφαρμόζουμε πάντα, για την περίοδο των εορτών έχουμε ήδη δημιουργήσει χριστουγεννιάτικα πακέτα όπως, Coctail Κοπή Πρωτοχορνιάτικης Πίτας, Εορταστικό Coctail, Christmas & New Year’s Brunch, Gourmet Delivery. Tο Coctail Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας απευθύνεται σε εταιρείες. Το Εορταστικό Coctail και το Christmas & New Year’s Brunch, μπορούν να προσφερθούν και σε ιδιωτικές εκδηλώσεις και το Gourmet Delivery το οποίο πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει πολύ όλες τις εργαζόμενες φίλες, που θα ήθελαν να περιποιηθούν τους αγαπημένους τους, οικογένεια και φίλους, αλλά δεν έχουν το χρόνο να ασχοληθούν.

Τι είναι αυτό που σας αρέσει πιο πολύ στην δουλειά σας;

Ζ.Σ: Κάθε εκδήλωση είναι διαφορετική, διαφορετικά διοργανώνεται ένα απλό παιδικό πάρτι από ένα γάμο σε παραλία ή μία δεξίωση σε ιδιωτικό χώρο. Αυτό για μας είναι πρόκληση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

Πότε είστε ευχαριστημένες από μια εκδήλωση;

Ζ.Σ: Όταν ο πελάτης μας είναι ευχαριστημένος απ το σύνολο της διοργάνωσης. 

θα μας δώσετε την καλύτερη συνταγή για γαλοπούλα;

Μετά χαράς. Σημειώνετε;

Γαλοπούλα με γέμιση

Χρόνος προετοιμασίας: 25΄ λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 3’ ώρες

Υλικά

Για την γαλοπούλα

1 γαλοπούλα 3-4 κιλά

2 κουταλιές της σούπας αλατοπίπερο

1 κουταλιά της σούπας εστραγκόν

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

Για την γέμιση

300 γρ. συκωτάκια πουλιών κατεψυγμένα (σε όλα τα super market)

200 γρ. προβρασμένα κάστανα

100 γρ. κουκουνάρι

50 γρ. σταφίδες ξανθές

10 αποξηραμένα βερίκοκα

1 μήλο κομμένο σε κυβάκια

10 αποξηραμένα δαμάσκηνα

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

2 κουταλιές της σούπας κονιάκ

4 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

Αλάτι και πιπέρι

4 κουταλιές της σούπας πικάντικη γραβιέρα

1 αυγό χτυπημένο

2 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά

200ml ζωμό λαχανικών

Εκτέλεση

Γέμιση: Βράζουμε τα συκωτάκια για περίπου 5΄λεπτά σε βραστό νερό και στη συνέχεια τα ψιλοκόβουμε.

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι τοποθετούμε τα κρεμμύδια μέχρι να γυαλίσουν και να τσιγαριστούν, προσθέτουμε τα συκωτάκια, τα κάστανα, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια,  τα γυρίζουμε μία φορά τα σβήνουμε με κονιάκ, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και συνεχίζουμε το βράσιμο για 8΄λεπτά περίπου μέχρι να φύγουν τα υγρά.

Στη συνέχεια τα αφήνουμε να κρυώσουν και προσθέτουμε τη φρυγανιά, το μαϊντανό, το τυρί, τα αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα και δαμάσκηνα) και το μήλο, ανακατεύουμε καλά και προσεκτικά.

Σ΄ ένα ευρύχωρο ταψί τοποθετούμε τη γαλοπούλα, την αλατοπιπερώνουμε καλά, απ΄ έξω και μέσα στη κοιλιά, την λαδώνουμε, προσθέτουμε το εστραγκόν, μπορούμε αν θέλουμε να την περάσουμε με χυμό από μισό πορτοκάλι.

Βουτάμε τα χέρια μας στο χτυπημένο αυγό και παίρνουμε λίγη γέμιση, την κάνουμε μπαλίτσα και την βάζουμε μέσα στη κοιλιά της γαλοπούλας, κάνουμε πάλι μπαλίτσα μέχρι να τελειώσει η γέμιση ή να γεμίσει η κοιλιά της γαλοπούλας, την ράβουμε ή την στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες.

Ρίχνουμε το βούτυρο σε κομματάκια και τον ζωμό λαχανικών, την βάζουμε στο φούρνο στους 220 βαθμούς για είκοσι λεπτά και στη συνέχεια κατεβάζουμε στους 180 βαθμούς για 2 ώρες ακόμη, αφού τη σκεπάσουμε με μία λαδόκολλα.

Τη συνοδεύουμε με πατάτες φούρνου που τις βάζουμε στο ταψί στα μισά του ψησίματος.

Tip: Μπορούμε αν θέλουμε να κάνουμε ενέσεις κονιάκ στην γαλοπούλα πριν την ψήσουμε για περισσότερη νοστιμιά, επίσης αν μας περισσέψει γέμιση μπορούμε να την τυλίξουμε σε λαδόκολλα και να την ψήσουμε δίπλα στην γαλοπούλα για 30΄ λεπτά περίπου ή να την βάλουμε στην κατάψυξη για κάποια άλλη στιγμή.

Τέλειος διαγωνισμός

Και μπορεί τη συνταγή να σου την έδωσαν τα κορίτσια και να αποκάλυψαν τα μυστικά τους αλλά εσύ έχεις τη δυνατότητα να κάνεις τη ζωή σου εύκολη. Θα σου λύσουμε τα χέρια με τον διαγωνισμό μας.

Το Ladylike.gr και το Z+M Exclusive Events & Catering σας κάνουν δώρο 3 γαλοπούλες 6 – 8 ατόμων με γέμιση και γαρνιτούρα μαγειρεμένη από καταξιωμένο επώνυμο Chef.

Δεν τελειώνει εδώ. Delivery στο χώρο σας την ημερομηνία που θέλετε εσείς στην περίοδο των γιορτών. Δηλαδή θα είστε όλοι καθισμένοι στο τραπέζι και η γαλοπούλα θα είναι έτοιμη χωρίς να έχετε κουραστεί καθόλου.

Δηλώστε συμμετοχή στο διαγωνισμό και μπορεί να είστε μία από τις τρεις τυχερές που θα κερδίσουν.

 

 

Γεμάτο χριστουγεννιάτικα θέματα το Ladylike.gr

10 βιβλία – δώρα για τα Χριστούγεννα

9 λόγοι για να πεις φέτος “ναι” στο οικογενειακό τραπέζι

Χριστουγεννιάτικη μάχη: Κουραμπιές VS Μελομακάρονο

15 Χριστουγεννιάτικα παραμύθια για μικρούς (και λίγο μεγαλύτερους)