ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Βασίλης Ζούλιας: Ο σχεδιαστής που λατρεύει τις γυναίκες

Ποιος είπε πως δεν υπάρχουν χρονοκάψουλες; Εγώ ανακάλυψα μία και μάλιστα στην καρδιά της Αθήνας, στην οδό Ακαδημίας, στον αριθμό 4. Υπεύθυνος για το ταξίδι στο χρόνο ήταν ο σχεδιαστής Βασίλης Ζούλιας και το καταπληκτικό atelier του.

Ο χώρος είχε κάτι μαγικό, κάτι που σε έκανε να φαντάζεσαι πως περνούσαν οι κυρίες  της καλής τάξης στα αρχοντικά των Αθηνών. Ψηλά ταβάνια, ξύλινα πατώματα, κρυστάλλινοι πολυέλαιοι, παστέλ αποχρώσεις, μεγάλα παράθυρα, βελούδινες κουρτίνες, χρυσοποίκιλτα τραπέζια, τοιχογραφίες και ένας γενναιόδωρος ήλιος να αγκαλιάζει το χώρο.

Το πρώτο σοκ ξεπεράστηκε όταν η ευγενική φυσιογνωμία του σχεδιαστή έκανε την εμφάνισή της. Ένα γλυκό χαμόγελο και μία κομψή παρουσία που δε γίνεται να μην θαυμάσεις. Από παντού αποπνέεται στιλ και class.

zoulias2.jpg

Ο Βασίλης Ζούλιας γεννήθηκε στη Μήλο και μεγάλωσε στην Αθήνα. Οι παιδικές του αναμνήσεις εντοπίζονται στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και οι μετέπειτα στο Κολωνάκι της μεγάλης δόξας. Ο χώρος της μόδας ήταν πάντα ο αγαπημένος του προορισμός. Εργάστηκε σε περιοδικά μόδας και στη συνέχεια ως στιλίστας για πάνω από 20 χρόνια, όταν κάτι πάει στραβά. Ένα ρίσκο που δεν βγήκε στάθηκε η αφορμή για μία βαθιά βουτιά που τελικά τον έκανε αυτό που είναι σήμερα.

zoulias4.jpg

”Κάποια στιγμή η ζωή μου τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια. Ετεροχρονισμένα κατάλαβα πως τότε ήταν μία πολύ ωραία στιγμή. Δεν είναι ευχάριστο να χάνεις τη δουλειά σου μετά από ένα ρίσκο. Δημιουργήθηκε ένα κενό διάστημα, το μετέωρο βήμα του στιλίστα, όπως το ονομάζω εγώ. Το σημείο που όλα είναι πιθανά. Η στιγμή που όλα σου τα όνειρα μπορεί να γίνουν πραγματικότητα. Τότε ένιωθα μία ελευθερία πως μπορώ να κάνω όσα ήθελα. Είχα μία ιδέα και το σύμπαν βοήθησε ώστε να υλοποιηθεί”.

zoulias6.jpg

Κάνει τον απολογισμό του όντας ήρεμος και χαλαρός. ”Όλα κάνουν τον κύκλο τους” θα πει και θα ανέβει στο αισιόδοξο συννεφάκι του.

”Είναι πολύ ωραίο τώρα που έχουν περάσει 10 χρόνια και βλέπω πίσω να λέω πως όλα έγιναν για ένα λόγο. Υπήρχε ακόμη λόγος που η Έλενα Λυμπέρη της Vogue καθυστέρησε να μου απαντήσει αν θα με πάρει. Αν είχα πάει εκεί δε θα είχε γίνει τίποτα από όσα συνέβησαν στην πορεία.

Καταλήγω πως υπάρχει ένα τέλειο πλάνο για τις ζωές μας ακόμη κι αν τα πράγματα νδεν είναι καλά και βιώνουμε δραματικές αλλαγές, όπως όταν χάνεις τη δουλειά σου ή χωρίζεις από έναν μεγάλο έρωτα που σε πόνεσε. Μετά το χάος υπάρχει κάτι καλό.”

zoulias5.jpg

Οι δυσκολίες δεν τον κατέβαλλαν, θα μπορούσαν αλλά η πίστη στο ταλέντο και την αδιάκοπη δουλειά τον κράτησαν έξω από τη δίνη τους. Δηλώνει θέση αισιόδοξος και όχι φύση. Είναι απόλυτα συνειδητοποιημένος πως για οδηγηθείς στην όαση πρέπει να περάσεις την έρημο της αντιξοότητας.

”Είμαι πολύ αισιόδοξος γενικά σαν άνθρωπος. Η ζωή μου το έχει δείξει αυτό. Περνώντας μέσα από δυσκολίες βρήκα την αισιοδοξία μου. Δεν ήμουν πάντα έτσι.”

Η στάση ζωής του δε θα μπορούσε να μην επηρεάσει τη σχεδίαση. Τα ρούχα του είναι πάντα χρωματιστά και αισιόδοξα. Vintage επιρροές, παιχνιδιάρικη διάθεση, εναλλακτικά μοτίβα και κοψίματα που ”φωνάζουν” Ζούλιας.

zoulias1.jpg

”Δεν είναι απαραίτητο κάποιος σχεδιαστής να ξεφεύγει από τη γραμμή του. Είναι σημαντικό να έχει το χαρακτηριστικό του στιλ και να είναι αναγνωρίσιμος από το κοινό. Αυτό μου άρεσε πάντα. Το θέμα είναι να αλλάζεις συνεχώς μένοντας ίδιος. Έκανα styling 20 χρόνια και είχα ένα χαρακτηριστικό στιλ. Έκανα 10-20 σελίδες σε κάθε τεύχος και πάντα μπορούσαν να αναγνωρίσουν πως αυτό που βλέπουν είναι Ζούλιας”.

Ακόμη και όσοι δεν ασχολούνται επισταμένα με το χώρο της μόδας μπορούν να ταυτίσουν το πρόσωπο με το ρούχο. Αν δεν είναι αυτό επιτυχία, τι είναι; Παραμένει πιστός στο στιλ του από το 2007, όταν και ντεπούταρε στην Εβδομάδα Μόδας της Αθήνας.

Εν έτει 2014 και ενόψει MadWalk-The Fashion Music Project o σχεδιαστής ετοιμάζεται για το βάπτισμα του πυρός.

zoulias.jpg

”Πρώτη φορά συμμετέχω στο MadWalk. Είμαι ενθουσιασμένος με το project. Με ενέπνευσε γιατί όταν ήρθε η πρόταση ετοίμαζα την collection μου, την είχα κάπως στο μυαλό μου, οπότε μετά άρχισα να έχω μία εικόνα. Σκέφτηκα 60s pop. Πάντα η μουσική ακολουθεί την έμπνευση για κάποιο show. Πρέπει να έχω την ιδέα και μετά το τραγούδι. Βέβαια καμία φορά μπορεί να ξεκινήσω και από το τραγούδι.

Κάποτε είχα ακούσει το ‘La Madrague’ της Brigitte Bardot και άρχισα να φαντάζομαι. Το τραγούδι βρίσκει τη γυναίκα ή η γυναίκα με οδηγεί στο τραγούδι. Πάντα η μουσική είναι συνδεδεμένη με την έμπνευση”.

Η συλλογή που θα παρουσιάσει κινείται σε γνωστά και αγαπημένα μονοπάτια. Τονισμένη μέση, μάκρος στο γόνατο και ανοιχτά μπούστα. Για το χρώμα δεν κάνουμε λόγο. Υπάρχει μόνο ένα μαύρο φόρεμα για να μη μείνει καμία παραπονεμένη. Τα κοσμήματα θα τα επιμεληθεί ο Περικλής Κονδυλάτος (ταλέντο από τα λίγα).

zoulias3.jpg

Αγαπά τις γυναίκες και υμνεί τη γυναικεία θηλυκότητα με κομψά σύνολα. ”Classy with the twist” έτσι χαρακτηρίζει ο ίδιος τη δουλειά του. Κλασικές γραμμές που πάντα κάνουν ένα statement και έχουν πηγή έμπνευσης, σημείο αναφοράς και τελικό αποδέκτη το γυναικείο φύλο.

Ποιες είναι οι μούσες του; Ποιες Ελληνίδες θεωρεί πρότυπα; ”Θα αναφερθώ στις Ελληνίδες μούσες μου που με έχουν καταδιώξει ανά καιρούς και ως στιλίστα και ως σχεδιαστή. Δωροθέα Μερκούρη, Μάρα Δεσύπρη, Έσθερ Μαστρογιάννη, Σοφία Χρυσοχοίδου, Βίκυ Κουλιανού, Βίκυ Καγιά είναι κάποιες από τις αγαπημένες μου”.

Δηλώνουμε τον αμέριστο θαυμασμό μας σε έναν από τους πιο σημαντικούς υμνητές της γυναικείας θηλυκότητας που με την ευγένεια και την προσήνειά του δε θα μπορούσε να έχει διαφορετική αντιμετώπιση.

Atelier Haute Couture Wedding

Ακαδημίας 4 – Κολωνάκι

τηλ. 210 7225613

Boutique

Akadimias 4 – Ακαδημίας 4 – Κολωνάκι

τηλ. 210 3389924