ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γυναίκες στην Ογκολογία: Μια ομάδα Ελληνίδων γιατρών στο πλευρό της κάθε γυναίκας-ασθενούς με καρκίνο

Τον Μάιο του 2014, έξι Ελληνίδες παθολόγοι - ογκολόγοι μοιράστηκαν το κοινό τους όραμα και δημιούργησαν μια μη κερδοσκοπική επιστημονική ομάδα γυναικών, στον χώρο της Ογκολογίας. Η Σοφία Αγγελάκη, η Έλενα Λινάρδου, η Αθηνά Χριστοπούλου, η Ελένη Γαλάνη, η Ζένια Σαριδάκη και η Αμάντα Ψυρρή είναι επιστήμονες με κατάρτιση στην Ογκολογία και τα ιδρυτικά μέλη της Women 4 Oncology- Hellas, ενός δυναμικό δικτύου αρωγής, ενημέρωσης και ουσιαστικής κοινωνικής προσφοράς, με επίκεντρο τη γυναίκα ασθενή με καρκίνο στη χώρα μας. Παράλληλα είναι ένας χώρος διαλόγου, έκφρασης και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των γυναικών ογκολόγων.

Πρώτα απ’  όλα, είναι γυναίκες που ονειρεύτηκαν μια μεγάλη οικογένεια ουσιαστικής στήριξης για όλα εκείνα τα κορίτσια που δίνουν τη δική τους μάχη κατά της αρρώστιας, με αξιοπρέπεια και θέληση. Και πάνω απ’ όλα, προσφέρουν ουσιαστική αρωγή από τη θέση του επιστήμονα σε κάθε θέμα που αφορά στην υγεία της.

Ανάμεσα στους σκοπούς τους, η δημιουργία ενός “μόνιμου ταμείου” για τη στήριξη οικονομικά αδύναμων ασθενών με την κάλυψη διαγνωστικών μοριακών εξετάσεων που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία, όπως π.χ. γενετικός έλεγχος και συμβουλευτική για κληρονομική προδιάθεση, αλλά και την άμεση βοήθεια ανασφάλιστων γυναικών με καρκίνο μέσω κοινωνικών ιατρείων και άλλων φορέων, ανά την Ελλάδα και όχι μόνο στην Αθήνα.

Από την ίδρυσή τους το 2014, οι Γυναίκες στην Ογκολογία μετρούν σημαντικές δράσεις. Δράσεις ενημέρωσης και προσφοράς στη γυναίκα ασθενή με καρκίνο, στην Αθήνα και την περιφέρεια, καθώς και το «κοινωνικό ταμείο» που, μέσω δωρεών και χορηγιών, καλύπτει δωρεάν προγράμματα μοριακού ελέγχου σε γυναίκες ανασφάλιστες ή οικονομικά αδύναμες. Σήμερα υλοποιούνται δύο δωρεάν προγράμματα, το πρόγραμμα BRCA γονιδιακού ελέγχου για κληρονομικότητα καρκίνου μαστού/ ωοθηκών και το πρόγραμμα HPV προληπτικού ελέγχου για καρκίνο τραχήλου μήτρας. Ανάμεσα στους βασικούς στόχους τους, είναι η δημιουργία μιας κουλτούρας πρόληψης και η ενημέρωση ότι ο καρκίνος είναι μια νόσος όπως όλες οι άλλες, που όταν εντοπιστεί σε πρώιμα στάδια, κατά κανόνα θεραπεύεται.

Είχαμε τη χαρά να μιλήσουμε με τέσσερα από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας. Την Ελένη Γαλάνη, την Έλενα Λινάρδου, τη Ζένια Σαριδάκη και την Αθηνά Χριστοπούλου.

Οι «Γυναίκες στην Ογκολογία» με τον Διονύση Σαββόπουλο, ο οποίος επιμελήθηκε μία ξεχωριστή εκδήλωση με φιλανθρωπικό χαρακτήρα στο Ηρώδειο τον Σεπτέμβρη και τίτλο «Για την Υγεία των Κοριτσιών μας».

O εθελοντισμός και η διάθεση για προσφορά ως τρόπος ζωής, όχι απλά μια ακόμη δραστηριότητα ήταν για την Ζένια Σαριδάκη (Παθολόγος – Ογκολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ογκολογικού Τμήματος «Ασκληπιός», Ηράκλειο Κρήτης) το βασικό κίνητρο που την ώθησε προσωπικά να γίνει μέρος αυτής της ομάδας. «Γυναίκες ειδικοί, απευθύνονται σε γυναίκες: η έννοια της ομάδας και του εθελοντισμού έχει τέτοια δυναμική, ώστε να οδηγήσει σε λύσεις καλύπτοντας τα κενά που το κράτος δεν μπορεί» επισημαίνει η Αθηνά Χριστοπούλου (Διευθύντρια Παθολογίας – Ογκολογίας στη Μονάδα Χημειοθεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών “Άγιος Ανδρέας”).

«Όταν έχεις τη γνώση, έχεις και την υποχρέωση της ενημέρωσης. Η διαπίστωση του κενού σωστής ενημέρωσης, της παραπληροφόρησης και της έλλειψης κουλτούρας πρόληψης στον Έλληνα, είναι οι λόγοι που οδήγησαν στη δημιουργία αυτής της ομάδας. Ως γιατροί νιώσαμε την ανάγκη αλλά και το χρέος, ενώνοντας τις δυνάμεις μας, να μιλήσουμε στον κόσμο» αναφέρει η Ελένη Γαλάνη (Αναπληρ. Διευθύντρια Β’ Ογκολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Metropolitan).

Μια ατομική ανάγκη για προσφορά λοιπόν, το ανώτατο κίνητρο. Με οδηγό την αλληλεγγύη σε μία δύσκολη κατάσταση, στην οποία η καθημερινότητα βάζει ακόμα περισσότερα εμπόδια. «Η γυναίκα ασθενής με καρκίνο βιώνει μια πορεία με πολλά δύσβατα μονοπάτια και η ελληνική πραγματικότητα στο χώρο της υγείας τα τελευταία χρόνια δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση» επισημαίνει η Έλενα Λινάρδου (PhD, Παθολόγος – Ογκολόγος, Διευθύντρια Ογκολογικού Τμήματος Νοσοκομείου Metropolitan).

  Η «ενσυναίσθηση» της γυναίκας ογκολόγου, η εθελοντική προσφορά, το όνειρό μας για μια Ελλάδα που η πρόληψη δεν είναι ευχολόγιο, αλλά πραγματικότητα και μέρος της κουλτούρας μας, η μικρή προσπάθεια που καθημερινά η καθεμιά έκανε μόνη, όλα αυτά πιστέψαμε ότι μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να δυναμώσουν αν όλες μαζί ενώσουμε τις φωνές μας και τις δράσεις μας

– Ποιος ο στόχος του δικτύου «Γυναίκες στην Ογκολογία»; Πόσο κοντά σ’ αυτόν νιώθετε ότι βρίσκεστε;

-Ελένη Γαλάνη: Στόχος μας είναι η σωστή ενημέρωση, η απομυθοποίηση του ταμπού του καρκίνου, αλλά και η στήριξη με κάθε τρόπο της Ελληνίδας ασθενούς με καρκίνο. Όσο αφορά στο πόσο κοντά είμαστε, θα σας δώσω ένα παράδειγμα: μετά από κάποια ενημερωτική εκδήλωσή μας, μια κυρία ευαισθητοποιημένη αποφάσισε να κάνει τη μαστογραφία της που είχε αμελήσει. Η εξέταση ανέδειξε έναν πολύ πρώιμο καρκίνο, τον οποίο αντιμετώπισε με επιτυχία! Η προληπτική εξέταση της έσωσε τη ζωή!

-Έλενα Λινάρδου: Ο στόχος είναι διττός: από τη μια να στηρίξει τις γυναίκες επαγγελματίες υγείας στο χώρο της ογκολογίας κατά τη διάρκεια της καριέρας τους και από την άλλη να δημιουργήσει ένα εθελοντικό δίκτυο αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς για την γυναίκα με καρκίνο στην Ελλάδα. Έχουμε δημιουργήσει από το 2014 ένα «κοινωνικό ταμείο» που τροφοδοτείται από δωρεές και χορηγίες από τις δράσεις μας και καλύπτει ακριβές μοριακές εξετάσεις για γυναίκες με καρκίνο ανασφάλιστες ή οικονομικά αδύναμες.

– Ζένια Σαριδάκη: Ήταν η ανάγκη μας να βρεθούμε κοντά στις ασθενείς μας και από ένα άλλο πόστο, όχι μόνο αυτό του θεράποντος ιατρού. Με την έλλειψη κουλτούρας πρόληψης που υπάρχει στην Ελλάδα, με τις δομές υγείας συχνά να ανεπαρκούν, με την δυσάρεστη συγκυρία της οικονομικής και κοινωνική κρίσης, πιστέψαμε ότι υπήρχε χώρος για τις «Γυναίκες στην Ογκολογία» και νομίζω ότι δικαιωθήκαμε από το αποτέλεσμα, αυτά τα πέντε τελευταία χρόνια. Επίσης, η ομάδα μας είναι ένας χώρος συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ μας, σε μια προσπάθεια να αρθούν οι ανισότητες που υπάρχουν και στο επάγγελμά μας.

– Αθηνά Χριστοπούλου: Θέλουμε να προσεγγίσουμε τα νέα παιδιά, τους εφήβους, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, για να μπορούμε να ελπίζουμε σε μια κουλτούρα πρόληψης. Από την παιδική ηλικία πρέπει να δίνονται οι σωστές κατευθύνσεις. Να προσπαθήσουμε έτσι ώστε κάθε γυναίκα και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή να έχει ενημέρωση και πρόσβαση σε θέματα που αφορούν την πρόληψη, πρόσβαση σε κλινικές μελέτες, εμβολιασμός των νέων – αγόρια και κορίτσια – για τον HPV. Είναι πολλά ακόμα αυτά που πρέπει να γίνουν.

Η συμβουλή των Women 4 Oncology- Hellas προς τις γυναίκες; Να μην ξεχνούν ν’ αγαπάνε τον εαυτό τους. Να τον φροντίζουν. Η πρόληψη είναι «στάση ζωής» και εκείνες μπορούν και πρέπει να είναι το πρότυπο και το παράδειγμα για τα παιδιά τους και τους δικούς τους στην οικογένεια, στη δουλειά, στις παρέες.

Να μην καπνίζουν, να διατηρούν σωστό σωματικό βάρος και να προσέχουν τη διατροφή τη δική τους και της οικογένειάς τους, να γυμνάζονται, να βλέπουν τη ζωή με θετική ματιά και αισιοδοξία, μειώνοντας το άγχος και βέβαια να μην ξεχνούν τις προληπτικές τους εξετάσεις.

– Για ποια κίνηση της οργάνωσης νιώθετε περισσότερο περήφανες;

-Ελένη Γαλάνη: Στην πρόσφατη συναυλία στο Ηρώδειο, μοιράσαμε φυλλάδια με τους βασικούς άξονες τις πρόληψης. Την επόμενη μέρα, μια φίλη η οποία είχε έρθει με την επτάχρονη κόρη της, με ενημέρωσε με χαρά ότι η κόρη είχε διαβάσει το φυλλάδιο και ενημέρωνε τις φίλες της στο σχολείο σχετικά με την πρόληψη!

– Έλενα Λινάρδου: Μια από τις πιο σημαντικές μας δράσεις ήταν η δημιουργία της πλατφόρμας και του πανελλαδικού δικτύου υποστήριξης γυναικών με μεταστατικό καρκίνο μαστού w4life  – ένα σημαντικό εργαλείο ενημέρωσης και υποστήριξης για αυτές τις γυναίκες με τη χρόνια νόσο που τόσο συχνά ξεχνάμε. Επίσης είμαι περήφανη για όλες τις δράσεις ενημέρωσης και κλινικών εξετάσεων που η Ομάδα μας έχει προσφέρει σε μέρη της χώρας μας δύσβατα, σε ακριτικά νησιά αλλά και σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας πέρα από τις μεγάλες πόλεις. Γιατί οι ανάγκες για ενημέρωση είναι πολλές και στην εποχή της εύκολης διαδικτυακής πληροφορίας, πιστεύω ακράδαντα ότι η ενημέρωση για την υγεία, την πρόληψη και τη θεραπεία πρέπει να προσφέρεται από τους ειδικούς.

– Ζένια Σαριδάκη: Είναι πολλές και όλες υπέροχες και πολύ κοντά στην καρδιά μου, γι αυτό δεν μπορώ να ξεχωρίσω μια. Αν έπρεπε να «πιεστώ», θα έλεγα ότι για μένα είναι το ένα από τα είκοσι βραβεία του παγκόσμιου διαγωνισμού του UICC (Union International for Cancer Control) που λάβαμε, μαζί με τον σύλλογο ΚΕΦΙ, το 2015, για τη δημιουργία της «Ελληνικής Συμμαχίας για τον Μεταστατικό Καρκίνο Μαστού – W4Life». Ένα σημαντικό πανελλαδικό πρόγραμμα υποστήριξης γυναικών με μεταστατικό καρκίνο μαστού, το οποίο στον ηλεκτρονικό του πυλώνα έχει δημιουργήσει την διαδραστική πλατφόρμα www.w4life.gr, η οποία περιέχει όλα όσα θα ήθελε ή χρειάζεται να ξέρει μια γυναίκα, η οικογένειά της, οι φίλοι της και οι φροντιστές της για τον μεταστατικό καρκίνο μαστού.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα W4Life είναι ενεργή και λειτουργική και βοηθά ήδη ένα σημαντικό αριθμό γυναικών με μεταστατικό καρκίνο μαστού σε όλη την χώρα.

– Αθηνά Χριστοπούλου: Για την πρώτη δράση που τολμήσαμε να κάνουμε, το φόρουμ στο Μέγαρο Μουσικής, κρατώντας την ελπίδα να κάνουμε «δυνατά τα αδύνατα» και για την τελευταία, όπου κάναμε… δυνατά τα αδύνατα.