ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Μαρίνα-Λύδα Κουταρέλλη είναι η γυναίκα που θα ήθελες να είσαι

Μερικές γυναίκες είναι τόσο δυναμικές, δραστήριες και δημιουργικές που δε γίνεται να μην τις θαυμάζεις. Μια τέτοια γυναίκα, λοιπόν, είναι η Μαρίνα-Λύδα Κουταρέλλη.

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο Brown των ΗΠΑ και είναι κάτοχος διδακτορικού στην Επικοινωνιακή Διαχείριση Κρίσεων από την Οξφόρδη. Το 2007 ίδρυσε την εταιρεία Communication Lab που εξειδικεύεται στις στρατηγικές επικοινωνίας, τη διαχείριση κρίσεων και το brand management. Αν νομίζεις πως τελειώνουμε εδώ κάνεις μεγάλο λάθος.

Η Μαρίνα είναι ο ιθύνων νους και διοργανώτρια των επιτυχημένων αθλητικών διοργανώσεων Spetses mini Marathon & Spetsathlon. Έχει βραβευτεί ως μία από τις 40 σημαντικότερες νέες γυναίκες στον κόσμο, στον κλάδο των Δημοσίων Σχέσεων από την IPRA και έχει κερδίσει δύο βραβεία στα διεθνούς κύρους Ευρωπαϊκά Επιχειρηματικά Βραβεία, για το Spetses mini Marathon. Πρόσφατα ίδρυσε μαζί με την Έλλη Φλέγγα και την Ευγενία Τζαννίνη, τη Μη-Κερδοσκοπική Οργάνωση "Charity4U'' η οποία στηρίζει τη δράση ''Αθλητισμός για Όλους".

Όπως καταλαβαίνεις, η Μαρίνα είναι γυναίκα-πρότυπο για όλες μας. Γιατί; Μα φυσικά γιατί πρεσβεύει τη γυναίκα του σήμερα που ξέρει να πετυχαίνει τους στόχους της και να διεκδικεί όσα ονειρεύεται.

Πώς καταφέρνετε να συνδυάζετε και να πραγματοποιείτε με επιτυχία τόσα διαφορετικά projects μέσα σε μία χρονιά;

Γενικά τρέφομαι μέσα από τις προκλήσεις. Δε θα άντεχα μια καθημερινότητα μόνο στο γραφείο, οπότε μου αρέσει πολύ που καταπιάνομαι τόσο εγώ, όσο και η Communication Lab με διαφορετικούς πελάτες και διαφορετικά projects.

Πόσο δημιουργικός είναι ο κόσμος της επικοινωνίας και του management και ποιες οι δυσκολίες του;

Σίγουρα είναι δημιουργικός και ειδικά η επικοινωνία επιτάσσει να σκεφτόμαστε out of the box. Αναμφισβήτητα μια μεγάλη δυσκολία είναι το οικονομικό τοπίο της χώρας, γιατί η συνεχιζόμενη κρίση και το κλίμα που επικρατεί δε βοηθά και καθιστά δύσκολο να ευδοκιμήσουν οι φρέσκες προτάσεις και ιδέες.

Στρατηγικές επικοινωνίας, διαχείριση κρίσεων και brand management. Τι άλλο προσφέρει το Communication Lab το οποίο και διευθύνετε;

Το Communication Lab παρόλο που είναι ένα boutique agency διαθέτει ένα πολύ σημαντικό portfolio πελατών, παρουσιάζοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα, όλα τα χρόνια λειτουργίας του στους παραπάνω τομείς που αναφέρετε. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια που ανθεί ιδιαίτερα το κομμάτι της digital επικοινωνίας και των social media, έχουμε αναλάβει και «τρέχουμε» με ιδιαίτερη επιτυχία, λογαριασμούς  εταιρειών αλλά και προσωπικοτήτων. Επίσης κατέχουμε σημαντική εμπειρία στη διοργάνωση εκδηλώσεων και ειδικότερα στον τομέα των μαζικών αθλητικών events.

Ποιο είναι το μυστικό της τόσο επιτυχημένης πορείας του, από το 2007 μέχρι και σήμερα;

Το μυστικό επιτυχίας είναι οι λέξεις ”συνέχεια” και ”συνέπεια”. Πολλές εταιρείες του χώρου προτείνουν λύσεις «πυροτεχνήματα» που δε βασίζονται πάνω σε μια ολιστική και μακροχρόνια στρατηγική αλλά στην επικαιρότητα της στιγμής. Στο Communication Lab χειριζόμαστε τις ανάγκες του κάθε πελάτη ξεχωριστά, προσφέροντας tailor made υπηρεσίες που ικανοποιούν τις ανάγκες του.

 

Σε ένα χώρο τόσο ανταγωνιστικό, ζήσατε ποτέ απογοητεύσεις; Aμφισβητήθηκε ποτέ η δουλειά σας από άντρες συναδέλφους σας;

Έχω την τύχη να έχω δουλέψει με εξαιρετικούς συναδέλφους σε όλη την καριέρα μου. Η ομάδα της Communication Lab είναι μια φρέσκια ομάδα που με στηρίζει απόλυτα στις επιλογές μου.  Απογοήτευση έχω ζήσει κυρίως σε επίπεδο μιμητισμού, και σε επίπεδο «πολέμου» από ανταγωνιστές στα διαφορά events. Το Spetses Mini Marathon πάραυτα, παραμένει το μεγαλύτερο και σημαντικότερο event αθλητικού τουρισμού στη χωρά με πάνω από 17000 άτομα το 2016 και ένα εξαιρετικά ισχυρό  brand awareness

Είσαστε ο ιθύνων νους πίσω από το Spetses mini Marathon και το Spetsathlon. Πώς εμπνευστήκατε δύο τόσο σπουδαίες αθλητικές διοργανώσεις;

Η ιδέα γεννήθηκε το 2011 όταν διέκρινα τη δυναμική της χώρας μας, με τις καλές κλιματολογικές συνθήκες και τα όμορφα τοπία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον ιδανικό τόπο για αθλητικές διοργανώσεις διεθνούς εμβέλειας επιμηκύνοντας ταυτόχρονα την τουριστική σεζόν. Το Spetses mini Marathon αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ξεκίνησε με 700  συμμετοχές και μόλις 2 αγωνίσματα και πλέον έχει φτάσει τις 17.000 και τα 9 αγωνίσματα για το 2016.

Αντίστοιχα το Spetsathlon που φέτος κλείνει τα 5 χρόνια, αποτελεί επίσης το μεγαλύτερο τρίαθλο και διοργανώνεται με την ελληνική Ομοσπονδία τριάθλου. Έχει φιλοξενήσει σπουδαίους αθλητές και κάθε χρόνο παρουσιάζει καινοτόμες δράσεις. 

Χρόνο με το χρόνο το Spetses mini Marathon έχει όλο και περισσότερη ανταπόκριση από τον απλό κόσμο αλλά και από τους αθλητές. Ποιο είναι το όραμά σας και οι στόχοι σας για το μέλλον;

Είναι όντως αλήθεια, το Spetses mini Marathon έχει γίνει θεσμός και το έχει αγαπήσει ο κόσμος, αναγνωρίζοντας τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση με την οποία εργαζόμαστε όλη τη χρονιά. Φυσικά,  αποτελεί για εμάς μεγάλη χαρά που έχουμε φιλοξενήσει σημαντικούς αθλητές όπως ο Ολυμπιονίκης Σπύρος Γιαννιώτης αλλά και πρωταθλητές όπως η Κέλλυ Αραούζου και ο Στέφανος Βαζαίος . Στόχος μας παραμένει να καταστήσουμε την Ελλάδα ως κέντρο σημαντικών αθλητικών γεγονότων παγκόσμιας εμβέλειας, τονώνοντας το τουριστικό προϊόν στον αθλητικό τομέα με διαρκή άνοδο στις  συμμετοχές από το εξωτερικό.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το SMM διακρίθηκε στα διεθνούς κύρους Ευρωπαϊκά Επιχειρηματικά Βραβεία. Πώς αισθάνεστε για αυτό;

Είναι μεγάλη μας τιμή να διακρίνεται Ευρωπαϊκά το Spetses mini Marathon μεταξύ 33.000 επιχειρήσεων σε 34 χώρες. Η διάκριση αυτή καθιερώνει πλέον το SMM ως ένα ξεχωριστό θεσμό αθλητισμού και τουρισμού. Το Spetses mini Marathon αποτελεί πλέον διεθνές πρότυπο και ορόσημο στους τομείς του αθλητισμού, του τουρισμού και του πολιτισμού.  Η διάκριση μας, επιβεβαιώνει πως μια προσπάθεια που στοχεύει στην αέναη ανάπτυξη, στις αποτελεσματικές συνεργασίες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και στην ενίσχυση της κοινωνίας περικλείει όλα τα ουσιώδη χαρακτηριστικά για την ανάδειξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Επηρέασε η κρίση τη διοργάνωση; Υπάρχει χώρος και έδαφος για νέες ιδέες;

Πάντα υπάρχει χώρος για νέες ιδέες, είναι πολύ δυσκολότερο να κρατηθείς κατά την γνώμη μου στην κορυφή, παρά να φτάσεις εκεί. Για αυτό το λόγο, σεβόμενη την κρίση  και τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει όλοι και στις 2 διοργανώσεις σε συνεργασία με τις εμπορικές επιχειρήσεις στις Σπέτσες συμφωνούμε σε ειδικές τιμές για συμμετέχοντες και επισκέπτες.

Ποια ήταν η πιο δυνατή στιγμή που βιώσατε σε αυτή τη διοργάνωση;

Η πιο δυνατή στιγμή είναι ο τερματισμός του Νίκου Παπαγγελή, που συμμετείχε 6 μήνες μετά τον ακρωτηριασμό του, στο Spetsathlon. Όλος ο κόσμος από το Παλιό Λιμάνι ως την Ντάπια τον χειροκροτούσαν όρθιοι και τον αποθέωναν. Σε αυτό το σημείο να αναφέρω ότι είμαι ιδιαίτερα περήφανη που ο Νίκος αποτελεί έναν από τους 4 αθλητές που στηρίζει η μη κυβερνητική οργάνωση Charity4U

Έχετε βραβευτεί ως μια από τις 40 σημαντικότερες νέες γυναίκες στον κόσμο, στον κλάδο των Δημοσίων Σχέσεων από την IPRA. Πείτε μας δυο λόγια για αυτό.

Αυτή η αναγνώριση είναι σίγουρα τιμητική αφού αφορά και τους συναδέλφους του εξωτερικού. Χαίρομαι για τις βραβεύσεις άλλα χαίρομαι όταν δουλεύω συχνά και αδιάκοπα, όταν υλοποιώ ιδέες και όταν προσφέρω.

 

Υπάρχει ”συνταγή” για μια επιτυχημένη πορεία;

Για εμένα αν υπάρχει κάποια συνταγή, είναι σίγουρα η συνέχεια, η συνέπεια και η επιμονή. Να μην το βάζεις κάτω στις δυσκολίες και  σίγουρα να υπάρχει μια καλή ομάδα συνεργατών, διότι κανένας κατά την γνώμη μου δεν φτάνει μονός του κορυφή.

Ποια είναι η καλύτερη στιγμή στην καριέρα σας;

Η καλύτερη στιγμή είναι σίγουρα όταν κατάφερα να αποκτήσω το Διδακτορικό στα 25 μου χρόνια. Από τότε σκέφτηκα ότι με προσήλωση και επιμονή μπορούν να πραγματοποιηθούν πολλά.

Ποιες γυναίκες είναι τα πρότυπά σας;

Όσον αφορά την πολιτική η Μάργκαρετ Θάτσερ και η Eleanor Roosevelt και όσον αφορά τη leadership η CΕO του Facebook Sheryl Sandberg.

Τι θα συμβουλεύατε μια νέα γυναίκα που θέλει να ασχοληθεί με την επιχειρηματικότητα;

Να μην το βάζει κάτω στην πρώτη δυσκολία. Να μην κοιτάζει γύρω της, αλλά να είναι πάντα προσηλωμένη στη δουλειά της.

Μιλήστε μας για το νέο σας κοινό εγχείρημα με την Έλλη Φλέγγα και την Ευγενία Τζαννίνη, τη Μη-Κερδοσκοπική Οργάνωση “Charity4U – Αθλητισμός για Όλους”. Τι στόχους και σκοπούς έχει το Charity4U;

Το Charity4U αποτελεί μια μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία στηρίζει την δράση ”αθλητισμός για όλους”. Εμείς οι τρεις και τα υπόλοιπα 15 ιδρυτικά μέλη έχουμε ως στόχο την ενίσχυση και την υποστήριξη νέων αθλητών, αλλά και τη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων και σκοπός μας είναι να αποδείξουμε ότι η αγάπη για τον αθλητισμό και την ευεξία μπορούν να ενώσουν και να εξυπηρετήσουν πολύ καλούς σκοπούς.

Εσείς ως Spetses Marathon τι ενέργειες θα κάνετε για να στηρίξετε το Charity4U?

Θα στηρίξουμε το Charity4U στο 5ο επετειακό Spetsathon με 2 αγώνες, το Twilight Charity4U Run, ένα βραδινό αγώνα δρόμου  3 χιλιομέτρων, καθώς και το Swim Around Spetses, τον κολυμβητικό γύρο των Σπετσών.

Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε από τον κύριο Καπράλο ότι αποτελείτε μέλος της Επιτροπής Μάρκετινγκ της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτό.

Είναι μια ιδιαίτερη θέση και ευχαριστώ θερμά τον κύριο Καπράλο. Αποτελεί τιμή για εμένα η συνεργασία με σημαντικές προσωπικότητες, προσφέροντας την εμπειρία μου και τις γνώσεις μου στον τομέα της επικοινωνίας και του marketing για την ανάδειξη του Ολυμπιακού πνεύματος και την προώθηση του φίλαθλου πνεύματος και του ελληνικού αθλητισμού. Ωστόσο, θα ήθελα να μιλήσω μέσα από τις πράξεις μου.

 

photo credits:  Γιώργος Καπλανίδης