ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Πέγκυ Αντωνάκου, CEO Microsoft Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας: “Θέλω οι γυναίκες να έχουν θάρρος. Να διεκδικούν και να λένε ΝΑΙ στον εαυτό τους”

24

Τετάρτη μεσημέρι και ο χώρος του Papillon*, του bistrot που είχαμε δώσει ραντεβού με την Πέγκυ Αντωνάκου, ήταν γεμάτος. Συζητήσεις, γέλια, φωνές, ωραίες μυρωδιές. Για λίγα λεπτά το βλέμμα και η σκέψη μου είχαν χαθεί, παρατηρώντας απλώς τον κόσμο γύρω μου. Όλα αυτά μέχρι να μπει η Πέγκυ Αντωνάκου στο χώρο. Αμέσως το βλέμμα μου στράφηκε σε εκείνη. Δε σου αφήνει άλλωστε πολλά περιθώρια. Η παρουσία της είναι επιβλητική, χωρίς καν να το προσπαθεί. Ταυτόχρονα όμως εκείνη έχει το δικό της μοναδικό τρόπο να σε κάνει να νιώσεις οικεία, προτάσσοντας τη φιλική της πλευρά. Δύο φλιτζάνια τσάι, θετική διάθεση και φύγαμε για τη συζήτησή μας.

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Δίπλα στο όνομά της ξεκάθαρα κολλά η λέξη επιτυχία. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Πειραιά και κάτοχος MBA από το Πανεπιστήμιο του Michigan, η Πέγκυ Αντωνάκου έχει εργαστεί για εταιρείες όπως η General Motors USA και η Opel Bank GMBH με επιτυχία, περνώντας μετέπειτα στη θέση της Γενικής Διευθύντριας για Consumer and SMB divisions για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη DELL S.A., επιτυγχάνοντας ηγετική θέση στην αγορά σε πολλές χώρες της ευθύνης της. 

Τον Φεβρουάριο του 2012 εντάχθηκε στο δυναμικό της Microsoft Hellas στο ρόλο της Commercial Director. Σε ηλικία μόλις 38 ετών ανέλαβε τη θέση της CEO στη Microsoft για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, την οποία και κατέχει μέχρι και σήμερα. Ίσως η καλύτερη στιγμή της πορείας της ήταν η ανακήρυξη της Microsoft Hellas ως η καλύτερη θυγατρική της Microsoft παγκοσμίως, ανάμεσα σε αγορές ισοδύναμου μεγέθους.

Η Πέγκυ Αντωνάκου ανέβηκε στην κορυφή σε πολύ νεαρή ηλικία και μάλιστα σε έναν τομέα που θεωρείται ανδροκρατούμενος. Κατάφερε και πήγε κόντρα σε όσους θέλουν τις γυναίκες να μην είναι ικανές να τα βγάλουν πέρα στο χώρο της τεχνολογίας και απέδειξε με την πορεία της πως τα στερεότυπα είναι για να τα σπάμε. Μπορούμε να τα σπάμε και μπορούμε να αποδεικνύουμε μέρα με τη μέρα πόσο έξω πέφτουν.       

24

«Δεν είχα από μικρή την τάση να ασχοληθώ με την τεχνολογία. Το όνειρό μου ως παιδί ήταν ότι ήθελα να γίνω ψυχολόγος. Στην πορεία, βέβαια, στράφηκα περισσότερο προς το κομμάτι του business. Μπήκα στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης και κάπως έτσι με πήγε μόνο του το πράγμα προς τα εκεί. Παρόλα αυτά επειδή όπως συνηθίζω να λέω τα όνειρα δεν πρέπει να τα εγκαταλείπουμε ποτέ, στο ενδιάμεσο πήρα και δύο πτυχία ψυχολογίας. Η τεχνολογία ήρθε στη ζωή μου ουσιαστικά μετά το MBA μου, όταν ξεκίνησα να εργάζομαι στην DELL, όμως έπαιξε καθοριστικό ρόλο και τελικά «μου ταίριαξε» πολύ. Έχει μοναδικό ενδιαφέρον, εξελίσσονται όλα τόσο γρήγορα και κυριολεκτικά μεταμορφώνει τον κόσμο. Τον αλλάζει καθημερινά, σε μεγαλύτερο βαθμό και ένταση από ποτέ.

«Τα συναισθήματά μου όταν ανέλαβα τη θέση της CEO στη Microsoft Ελλάδας; Χαρά και συγκίνηση.  Μετά βέβαια ήρθε η ευθύνη του να εκπροσωπώ μία τόσο μεγάλη εταιρεία στην Ελλάδα. Ευθύνη, λοιπόν, προς τη Microsoft, αλλά και μια ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη, να κάνω το καλύτερο δυνατό,  για όλους τους ανθρώπους μας εδώ, τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους».

24

 

«Από τις βασικές μου προτεραιότητες όταν ανέλαβα αυτή τη θέση ήταν να υπάρχει όσο πιο δίκαιη εκπροσώπηση γίνεται στην ομάδα μας και να δίνονται ίσες ευκαιρίες σε όλους. Πιστεύω ότι ένα εργασιακό περιβάλλον αποκτά πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όταν ενισχύει την ισότιμη συμμετοχή και των δύο φύλων. Για να το πάμε και πέρα από τα φύλα, θεωρώ σημαντικό να δίνονται ίσες ευκαιρίες σε ανθρώπους με διαφορετικό υπόβαθρο και κουλτούρα. Όταν σέβεσαι και αγκαλιάζεις τη διαφορετικότητα, μπορείς και να αξιοποιείς τα μοναδικά χαρακτηριστικά που φέρνει ο κάθε ένας από τους ανθρώπους σου στον εργασιακό χώρο, τα ταλέντα, τις γνώσεις, τις παραστάσεις, τις προσεγγίσεις. Eστιάζω κυρίως στην συμπεριφορά και στις ικανότητες και πάντα στα αποτελέσματα. Φυσικά είμαι τυχερή γιατί εργάζομαι σε μία εταιρεία η οποία σε παγκόσμιο επίπεδο έχει θεσπίσει πολιτικές που ενθαρρύνουν τις γυναίκες να εργαστούν στη Microsoft και να μη «φοβούνται» να αναλάβουν διοικητικές θέσεις και θέσεις ευθύνης. Για παράδειγμα, το μοντέλο του «work from home», επιτρέπει σε μια νέα μαμά να μπορεί να εργαστεί από το σπίτι αν το χρειάζεται, χωρίς να πρέπει οι οικογενειακές υποχρεώσεις να αποτελούν εμπόδιο στη καριέρα της. Η άδεια μητρότητας, που ξεπερνάει το χρονικό διάστημα που ορίζει ο νόμος και επεκτείνεται και για 4 εβδομάδες και στον πατέρα της οικογένειας, δείχνουν στην πράξη ότι όταν θέλουμε, μπορούμε να κρατήσουμε τις γυναίκες στην πρώτη γραμμή και να τις υποστηρίξουμε σε κάθε πτυχή της ζωής τους. Η συμμετοχή των γυναικών είναι πάνω από όλα θέμα κουλτούρας – οι τρόποι και τα εργαλεία για να την πετύχουμε υπάρχουν».

24media

«Συχνά βρίσκομαι σε πάνελ και συνέδρια και διαπιστώνω ότι είμαι το μόνο «φόρεμα με ψηλά τακούνια» σε μια σειρά από «αντρικά κοστούμια και γραβάτες». Μια εικόνα που με κάνει να σκέφτομαι ότι η ίδια η συζήτηση τελικά κάτι χάνει με το να μην έχει περισσότερες γυναίκες, με το να μην ακούγεται πιο συστηματικά μία άλλη οπτική. Σε αυτό το κομμάτι οφείλουμε όλοι, σαν άνθρωποι και σαν εταιρείες, να εστιάσουμε ιδιαίτερα. Και θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό να μην σιωπούμε όταν διαπιστώνουμε έλλειψη αξιοκρατίας ή σεξιστικές συμπεριφορές – κάτι το οποίο φροντίζουμε ιδιαίτερα στη Microsoft».

Υπάρχει ένα αγαπημένο μου ρητό για την αδικία. Λέει, λοιπόν, ότι υπάρχουν τριών ειδών αδικίες: να φέρεσαι στους όμοιους με ανόμοιο τρόπο, σε ανόμοιους με όμοιο και η σιωπή. Δεν γνωρίζω αν στην πορεία αδικήθηκα λόγω του ότι είμαι γυναίκα, πιστεύω όμως ότι έχω αντιμετωπίσει σιωπηρές ή αν θέλετε υποσυνείδητες προκαταλήψεις.

«Θα τολμήσω να πω όμως, ότι συχνά οι γυναίκες δεν τολμούν να διεκδικήσουν αρκετά μια ευκαιρία ή είναι πολύ αυστηρές με τον εαυτό τους με αποτέλεσμα κάποιες φορές να αυτοαποκλείονται. Και ξέρετε τι λένε, «Όταν λες OXI στον εαυτό σου, δεν επιτρέπεις στους άλλους να πουν NAI σε εσένα». Αυτή, λοιπόν, είναι μια απαραίτητη αλλαγή νοοτροπίας που πρέπει να ξεκινήσει από τις πολύ μικρές ηλικίες, από την οικογένεια, από το σχολείο, να ενθαρρύνουμε τα κορίτσια μας να στοχεύουν ψηλά και να κυνηγούν τα όνειρά τους χωρίς φόβο».

24

 

«Ζούμε σε μια εποχή που ζητά από όλους μας να αλλάζουμε, να μαθαίνουμε, να εξελισσόμαστε συνεχώς. Τίποτα δε μένει ίδιο και οι ταχύτητες με τις οποίες αλλάζουν τα πράγματα είναι εκθετικές. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση, λοιπόν, για άντρες και για γυναίκες εξίσου, επαγγελματικά και προσωπικά: το να μαθαίνεις, να ξε-μαθαίνεις και να μαθαίνεις ξανά. Να μην επαναπαύεσαι και να είσαι ανοιχτός ή ανοιχτή σε νέους τρόπους σκέψης, σε νέες ιδέες, στη μάθηση. Επίσης, μέσα σε αυτούς τους καταιγιστικούς ρυθμούς, μέσα στο χάος της πληροφορίας και τον όγκο των απαιτήσεων, να απολαμβάνεις τις στιγμές και να θυμάσαι να φροντίζεις τον εαυτό σου, σώμα και ψυχή. Να του αφιερώνεις χρόνο και φροντίδα για να μπορείς μετά να προσφέρεις σε όσους αγαπάς. Όπως λένε και στο αεροπλάνο, πρώτα βάζεις τη μάσκα οξυγόνου στον εαυτό σου για να μπορέσεις μετά να βοηθήσεις και τους άλλους. Αυτό που σίγουρα βοηθάει είναι το πόσο πολύ μου αρέσει αυτό που κάνω, το πόσο πολύ δημιουργικό είναι και πόσο το απολαμβάνω».

24

«Οι συμβουλές μου για να εξελιχθεί κάποιος, ασχέτως φύλου, είναι δύο. Η πρώτη είναι η περιέργεια. Αυτήν την όμορφη περιέργεια την έχουν τα μικρά παιδιά και είναι πολύ ωραίο να την κρατάμε ως ενήλικες. Μεγαλώνοντας, δυστυχώς, χάνουμε αυτήν την εφευρετικότητα που είχαμε ως παιδιά, αλλά νομίζω πως θα πρέπει να παλέψουμε να τη διατηρήσουμε. Θα μας βοηθήσει να πάμε μπροστά. Ένα δικό μου χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς μου είναι ότι μου αρέσει να ανακαλύπτω καινούργια πράγματα, και εμπειρίες και γενικά να διευρύνω τους ορίζοντές μου. Νομίζω πως το να κρατάς αυτήν την συνεχόμενη περιέργεια και να θέλεις μονίμως να μαθαίνεις και κάτι περισσότερο και να προσπαθείς να ενημερώνεσαι συνεχώς για ό,τι καινούργιο έχει βγει, σε κρατά διαρκώς στις επάλξεις και σε μια όμορφη εγρήγορση. Η δεύτερη συμβουλή μου είναι το θάρρος. Θάρρος να ζητάς, να προσπαθείς, να πετυχαίνεις, να κάνεις μεγάλα όνειρα, να βάζεις ψηλούς στόχους. Αν δεν σουτάρεις, δε θα σκοράρεις.

Η αποτυχία είναι απλά ένας τρόπος για να δεις πόσο πολύ θέλεις αυτό για το οποίο προσπαθείς.   

«Η αποτυχία, επίσης, είναι ένας τρόπος για να βρεις το δρόμο σου. Θεωρώ ότι το να αποτύχεις είναι μέρος της επιτυχίας. Δεν υπάρχει επιτυχία που δεν κρύβει κάπου μέσα της κάποια αποτυχία και πραγματικά πιστεύω ότι αυτά τα τείχη που βγαίνουν πολλές φορές στο δρόμο μας που εμείς τους αποκαλούμε αποτυχία είναι απλά εκεί για να μας βοηθήσουν να δούμε αν πραγματικά θέλουμε πολύ αυτό για το οποίο προσπαθούμε και να προσπαθήσουμε περισσότερο, διαφορετικά να βρούμε κάπου αλλού το δρόμο μας. Η αποτυχία, λοιπόν, είναι πολύ χρήσιμο μέρος αυτής της διαδικασίας».

 

24

 

«Είναι πολύ ωραίο να είσαι σε μια σχέση, είτε αυτή είναι ο σύντροφός σου, είτε είναι η οικογένειά σου, όπου όλοι βλέπουν την ενέργεια και τη χαρά και την ικανοποίηση που παίρνεις από τη δουλειά σου. Όλα αυτά τα θετικά συναισθήματα τα επιστρέφεις μετά πίσω στους ανθρώπους σου. Είναι σημαντικό οι άνθρωποι που είναι γύρω σου και αγαπάς να σε στηρίζουν- και φυσικά να τους στηρίζεις και εσύ. Μία γυναίκα για να προχωρήσει παραπέρα στις σχέσεις της θα πρέπει να καλλιεργεί αυτό το μοίρασμα. Προφανώς, και για να μην τα παρουσιάζουμε όλα ρόδινα, η μητρότητα είναι ένα κομμάτι που θέλει μια ειδική διαχείριση για μια νέα μαμά, για μια νέα γυναίκα. Γίνεσαι πολύ πιο ισορροπημένη και ως επαγγελματίας αφότου γίνεις μητέρα. Η μητρότητα κατά κάποιον τρόπο είναι ένα είδος ηγεσίας. Είσαι ηγέτης ενός μικρού ανθρώπου. Αυτός ο άνθρωπος σε 20 χρόνια θα διοικεί, θα έχει ευθύνες, θα είναι ο επόμενος decision maker, ο επόμενος πατέρας ή επόμενη μητέρα. Αυτός ο ρόλος αποτελεί ηγεσία, λοιπόν, σε πολύ ουσιαστικό βαθμό».

 Η οικογένεια και τα παιδιά ολοκληρώνουν έναν άνθρωπο και έναν επαγγελματία.

«Tα τελευταία χρόνια συνειδητοποίησα ότι έχω την τύχη να γνωρίζω προσωπικά  πολλές γυναίκες που θαυμάζω και που τις θεωρώ πρότυπα– για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Γυναίκες με θάρρος, που διεκδικούν τα όνειρά τους και ζουν έξω από τα συνηθισμένα, αλλάζοντας και τον κόσμο γύρω τους. Αποτελούν πηγή έμπνευσης και αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής που αρκετές από αυτές με τιμούν και με τη φιλία τους. Διαβάζοντας το βιβλίο της Μισέλ Ομπάμα – σίγουρα μια γυναίκα πρότυπο για τη στάση ζωής της- συνειδητοποίησα και κάτι ακόμα: πόσο σημαντικό είναι οι γυναίκες να μοιράζονται την ιστορία τους και να εμπνέουν και τις υπόλοιπες να κάνουν το ίδιο. Μόνο μέσα από ισχυρά γυναικεία πρότυπα θα μπορέσουν και τα νέα κορίτσια να πατήσουν στα πόδια τους, να βγουν μπροστά και να πιστέψουν στον εαυτό τους και στις δυνατότητές τους».

24

 

«Η μέρα μου ξεκινάει και τελειώνει με παιδικό παιχνίδι και χρόνο αφιερωμένο στην οικογένειά μου. Δε θα μπορούσα να σκεφτώ καλύτερο ξεκίνημα και κλείσιμο της μέρας από αυτό. Ενδιαμέσως δουλειά, συναντήσεις και έντονοι ρυθμοί, συχνά ταξίδια. Προσπαθώ πάντα, και όσο το επιτρέπει το πρόγραμμά μου, να γεμίζω το χρόνο μου με χόμπι, σπορ, βιβλία, σινεμά, φίλους – όμορφα πράγματα που με ανανεώνουν και με γεμίζουν ενέργεια».

«Ο Μπομπ Ντίλαν είχε πει σε κάποια συνέντευξη,  ότι «Ένας άνθρωπος είναι επιτυχημένος αν σηκώνεται το πρωί από το κρεβάτι του και πηγαίνει στο κρεβάτι του τη νύχτα, έχοντας στο ενδιάμεσο κάνει αυτό ακριβώς που θέλει». Νομίζω αυτός είναι ο στόχος μου για τη ζωή μου. Να κάνω πάντοτε αυτό που με γεμίζει, ό,τι και αν είναι αυτό. Να σας εξομολογηθώ και κάτι; Συχνά μου αρέσει να ρωτάω ακόμα και μεγαλύτερους σε ηλικία από εμένα «Τι θα ήθελες να γίνεις όταν μεγαλώσεις;». Την ίδια ακριβώς ερώτηση φροντίζω να κάνω συχνά στον εαυτό μου. Το ταξίδι δεν σταματά ποτέ».

 

* Ευχαριστούμε το Papillon Bistrot για τη φιλοξενία.