LIFE

Η Βασιλική Τρουφάκου δεν έπαιζε με κούκλες αλλά έγραφε σενάρια

Από το πρώτο επεισόδιο το "Κάτω Παρτάλι" απέδειξε ότι ανήκει στους έρωτες με την πρώτη ματιά. Δε χρειάστηκαν πολλά για να το ερωτευτούμε.

Σουρεαλιστικές καταστάσεις σε μια σουρεαλιστική ελληνική κοινωνία. Και μέσα σε όλη αυτήν την τρέλα στέκεται στη μέση η Μυρτώ, κατά κόσμον Βασιλική Τρουφάκου, η οποία αποδεικνύει ότι η ψυχραιμία σώζει καταστάσεις. Και αποτελεί ένα είδος ευφυίας, όπως είναι το μότο της στην πραγματική της ζωή.

Τη Βασιλική τη συνάντησα στη γειτονιά της. Στο Κουκάκι. Το πρώτο πράγμα που με τράβηξε ήταν τα μάτια της. Το βλέμμα της, βασικά. Είναι καθαρό και έντονο. Ένα βλέμμα που έχει πολλά να σου πει, παρόλο που ακόμα διανύει τα 20s. Από την αρχή της κουβέντας μας αισθάνθηκα ότι είχα απέναντί μου έναν γαλήνιο άνθρωπο με πολύ χιούμορ παρόλο που την πέτυχα σε μια δύσκολη μέρα. Ήταν ταλαιπωρημένη από πνευμονία. Και, όμως, συνέχιζε κανονικά τις υποχρεώσεις της. “Το μαθαίνεις“, μου απάντησε σαν να μιλούσε για το πιο απλό πράγμα στον κόσμο.

troufakou 2.jpg

Μια ηθοποιός στο Μετσόβειο

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις, η Βασιλική είναι απόφοιτη του Εθνικού Θεάτρου. “Μπήκα 19 και βγήκα 22. Το Εθνικό σου μαθαίνει πολλά. Το επίπεδο των φοιτητών είναι υψηλό“. Λίγο πριν μπει στο Εθνικό, η Βασιλική μέσω Πανελληνίων είχε περάσει στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στο Μετσόβειο Πολυτέχνειο.

Χρειάστηκε, ωστόσο, να κάνει ένα διάλειμμα και να ακολουθήσει αυτό που πρόσταζε η καρδιά της. Να σπουδάσει υποκριτική. Και το έκανε. Μάλιστα, η εκπλήρωση αυτού του ονείρου τη βοήθησε στο να επιστρέψει στο Πολυτεχνείο ώστε να κλείσει και αυτό το κεφάλαιο. “Με βοήθησε ψυχολογικά το ότι σπούδασα υποκριτική στο ότι δεν είχα απωθημένο. Το όνειρό μου το κυνήγησα ως ηθοποιός και είχα πάρει μια πρώτη ικανοποίηση με τον εαυτό μου. Θα μπω στο αμφιθέατρο και θα χαρώ να παρακολουθήσω, όχι να πάω για τάβλι. Με προσωπικό κόστος όλα αυτά“.

Όταν ήταν μικρή δεν έπαιζε με τις κούκλες της, ούτε έφτιαχνε σπιτάκια από μικρά πλαστικά τουβλάκια. Έγραφε σενάρια και τα μοίραζε στις φίλες της για να παίξουν τη δική τους θεατρική παράσταση. Όλα αυτά στο δημοτικό. Σήμερα, δε γράφει σενάρια. Προτιμά να καταγράφει προσωπικές της εμπειρίες κάτι σαν ψυχανάλυση.

 

Πριν μπει στη ζωή της το “Κάτω Παρτάλι”, η Βασιλική έπαιζε κατεξοχήν σε θεατρικές παραστάσεις και ταινίες μικρού μήκους ενώ είχε κάποια guest σε σειρές όπως “Η εργαζόμενη γυναίκα”. “Έχω κάνει περισσότερο θέατρο και εκεί έχω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, νιώθω πιο οικεία“. Μερικούς μήνες πριν της έγινε η πρόταση να παίξει στην σειρά του Mega που κάνει τα μηχανάκια της AGB να “χτυπάνε” κόκκινο. Και οι ατάκες που λέγονται κάθε Δευτέρα βράδυ, να γίνονται viral στα social media και στις παρέες. “Καταλάβαμε ότι είχε όλες τις προϋποθέσεις να κάνει επιτυχία. Αλλά εγώ με την μικρή εμπειρία που είχα δεν περίμενα να κάνει τόση μεγάλη. Και με εκπλήσσει“.

Όπως είναι αναμενόμενο, πλέον στο δρόμο της μιλούν. Τη ρωτούν για την εξέλιξη της σειράς. Και όχι μόνο. “Μια γυναίκα μου ζήτησε να μιλήσω στον αρραβωνιαστικό της στο τηλέφωνο γιατί του άρεσα πολύ. Άλλοι με ρωτούν τι κρύβει το κλουβί της Μοσχούλας“. Βιώνει ομαλά αυτήν την αλλαγή αν και η καθημερινότητά της παραμένει η ίδια. Πρόβες, γυρίσματα και στιγμές ξεκούρασης στο σπίτι. Εκείνο ίσως που την παραξενεύει είναι όταν την κοιτούν και δεν της μιλούν. “Αναρωτιέμαι τι να έχω;“, είπε γελώντας.

Ο χαρακτήρας που υποδύεται είναι ίσως ο μόνος “νορμάλ” στο σήριαλ. Μια Μυρτώ που πρέπει να ανταπεξέλθει απέναντι σε δύο ιδιαίτερους γονείς, έναν σύντροφο που βρίσκεται στα όρια νευρικής κρίσης, στην καλομαθημένη Βίβιαν και τον κολλητό της που είναι στον κόσμο του. Με τη Μυρτώ έχει κοινά. “Είναι ένα θετικό πρόσωπο η Μυρτώ. Τη συμπαθείς αμέσως. Δε θα πάει ο νους της στο κακό, θα αγαπήσει τον φίλο της, στηρίζει τα κοντινά της πρόσωπα και αγαπά την οικογένειά της“. Δε θα είχε πρόβλημα να παίξει οποιονδήποτε ρόλο στο συγκεκριμένο σήριαλ. “Ακόμα και το ρόλο του Διαμαντή θα έκανα“.

 

Το “γλυκό” μεταξύ των συντελεστών έχει “δέσει” πολύ καλά παρόλο που η Βασιλική δεν είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τους συμπρωταγωνιστές της. “Δεν είχα συνεργαστεί με τα παιδιά στο παρελθόν. Είναι σπάνιο να δουλεύεις με τέτοια ομάδα”. Όσο για τη Βίβιαν (Νάντια Κοντογιώργη) και τον Μανώλη (Μίνωα Θεοχάρη) είναι κολλητοί φίλοι εδώ και πολλά χρόνια και αυτό το δέσιμο που εισπράττουμε ως τηλεθεατές είναι αληθινό, όπως μου αποκάλυψε η Βασιλική.

Οι συζητήσεις για νέες δουλείες μετά την επιτυχία που κάνει η σειρά έχουν αυξηθεί. Δεν έχει κάποιον διακαή πόθο στο να ενσαρκώσει κάποιον ρόλο, εκείνο που την ενδιαφέρει σε πρώτο επίπεδο είναι να έχει καλές συνεργασίες. Βέβαια, αν έπαιζε στα “Εγκλήματα”, όπου ο σεναριογράφος είναι ο Λευτέρης Παπαπέτρου που υπογράφει το “Κάτω Παρτάλι”, θα ήθελε να είχε το ρόλο της Κορίνας ή του Μιχαλάκη.

Για εκείνη, είναι ακόμα νωρίς να έχει μια ξεκάθαρη ταυτότητα ως ηθοποιός. “Ακόμα πειραματίζομαι, δεν μπορώ να πω ότι έχω μια ξεκάθαρη ταυτότητα όπως η Δήμητρα Παπαδοπούλου. Προσδοκώ να κάνω διαφορετικά πράγματα“.

Η Δήμητρα Παπαδοπούλου είναι μια από τις αγαπημένες της ηθοποιούς, όπως και ο Γιάννης Μπέζος, ο Δημήτρης Πιατάς, ο Γιάννης Ζουγανέλης, η Αμαλία Μουτούση, ο Χρήστος Λούλης. “Η Ελλάδα βγάζει πολλούς ταλαντούχους ηθοποιούς“, τόνισε και δε νομίζω να διαφωνεί κανείς μαζί της.

Η Βασιλική εκ των έσω

Ανασφάλειες έχει. Και στη δουλειά και στην προσωπική της ζωή. “Ανασφάλεια στη δουλειά αισθάνομαι για το αν έχω δώσει το 100%. Στα προσωπικά νιώθω ανασφαλής στο κατά πόσο μπορώ να έχω μια αληθινά ισορροπημένη ζωή“. Και προσπαθεί να είναι ισορροπημένη. Μην ξεχνάς ότι ένας ηθοποιός σε μια σεζόν μπορεί να παίζει παραπάνω από έναν ρόλους κάτι που μπορεί να τον απορυθμίσει όπως παραδέχτηκε η ίδια.

troufakou 3.jpg

Όταν δεν έχει παράσταση ή γύρισμα της αρέσει να πηγαίνει σινεμά. Αποφεύγει να βλέπει ταινίες στο DVD γιατί για εκείνη είναι σαν υπνωτικό χάπι. Της αρέσει η ροκ και η indie μουσική. Τους φίλους της, τους υπερλατρεύει. “Οι φίλοι μου είναι κορώνες στο κεφάλι μου. Η κολλητή μου είναι ζωγράφος. Μου αρέσει να βγαίνω. Λέω ναι στην έντονη διασκέδαση! Βγαίνω στα Εξάρχεια και στο Γκάζι. Ένα ωραίο ποτό είναι διασκέδαση για μένα“.

Οι σχέσεις δεν είναι μόνο σήμερα δύσκολες. Πάντα ήταν, μου εξήγησε. “Δεκαετία με τη δεκαετία οι γυναίκες είναι αγνώριστες. Οι άνθρωποι χάνονται στις πάρα πολλές επιλογές. Υπάρχει ένας καταναλωτισμός μέσα στις σχέσεις και μια διάχυτη σεξουαλικότητα“.

troufakou 5.JPG 

Θα ήθελε κάποια στιγμή να ανοίξει τα “φτερά” της στο εξωτερικό. Όμως, θεωρεί ότι είναι νωρίς. Σίγουρα θα ήθελε να συνεχίσει τη συνεργασία της με την Ελενη Ευθυμίου και να παίξει σε κάποια νέα ταινία. Προς το παρόν, σε λίγο καιρό θα τη δούμε στο φιλμ “Μητριαρχία” όπου πραγματεύεται ρόλο της γυναίκας την κοινωνία. Όσο για το αν θα έκανε μιούζικαλ; “Μόνο στην περίπτωση που ένιωθα ότι μπορούσα να το κάνω σε πολύ καλό επίπεδο“.

Η Βασιλική έχει όρεξη για ζωή. Το χαμόγελο της βγαίνει αβίαστα. Αυτό εισέπραξα από την επικοινωνία μας. Και έχει πολλά όνειρα. Μπορεί να είναι συγκρατημένη στο να τα αποκαλύψει αλλά το όριό της είναι εκείνο που απεικονίζεται στα μάτια της. The sky’ s the limit.