ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Τόνια Μητρούδη: “Το τι φοράς σε βοηθάει να εξιστορήσεις αυτό που είσαι”

24Media

Έχεις γνωρίσει ποτέ έναν άνθρωπο που από την πρώτη στιγμή καταφέρνει να σε γοητεύσει; Όχι με κάποιο ερωτικό τρόπο, αλλά η αύρα του να σε «τραβήξει», να σε μαγνητίσει. Να σε κάνει να αισθανθείς γαλήνη και ότι πρόκειται να σου προσφέρει «κάτι». Μέσα από τα λόγια του, τις κουβέντες που θα κάνεις με αυτόν τον άνθρωπο, να ξέρεις ότι θα εμπνευστείς. Κάπως έτσι, μπορώ να περιγράψω τη γνωριμία μου με την σχεδιάστρια, Τόνια Μητρούδη.

Τη γνωρίζω καιρό την Τόνια. Για την ακρίβεια, αυτή είναι η τρίτη φορά που της παίρνω συνέντευξη. Να σου πω κάτι; Κάθε φορά που της μιλάω, είναι σαν να είναι η πρώτη. Πάντα έχει κάτι καινούργιο να μου πει. Και αυτό,γιατί μια πολυσχιδής προσωπικότητα σαν αυτή της Τόνιας, χρειάζεται πάνω από δυο-τρεις κουβέντες μαζί της, για να τη γνωρίσεις πραγματικά. Αυτό συμβαίνει με όλους τους ανθρώπους, ίσως λίγο παραπάνω με την Τόνια η οποία με τη δημιουργικότητα που τη διακατέχει καταφέρνει να σου παρουσιάσει τις απόψεις της με ένα ρομαντικό (όχι αφελή όμως) τρόπο που δεν μπορείς παρά να βρεις εξαιρετικό ενδιαφέρον στα λόγια της. Είτε μιλάς μαζί της για τη μόδα, είτε για τα αναπάντεχα της ζωής.

Φωτογραφίες: Ladylike.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

24Media

Έχει ένα τρόπο που αντιμετωπίζει τα πράγματα -άρα και τη μόδα- που είναι τόσο απελευθερωτικός που σε μαγνητίζει, πράγμα που έχει ξεκάθαρο αντίκτυπο και στις δημιουργίες της. Αν και έχουμε κοντινές απόψεις στον τρόπο που η Τόνια κι εγώ αντιμετωπίζουμε τη μόδα, μιλώντας μαζί της, κάθε φορά μαθαίνω κάτι καινούργιο.

Το brand της Nidodileda, λοιπόν, φέτος έκλεισε τα 6 χρόνια. Από το 2013 μέχρι και τώρα, η Τόνια εξελλίσσεται διαρκώς. Κάθε μέρα, γίνεται όλο και καλύτερη. Και η Nidodileda σαν brand  και η Τόνια σαν σχεδιάστρια που μέσα από τα ταξίδια της και τον τρόπο που αντιμετωπίζει τον κόσμο, καταφέρνει να μεταφέρει στις πανέμορφες συλλογές της.

24Media

Με αφορμή, λοιπόν, την καλοκαιρινή συλλογή της Nidodileda “Cameo”, συνάντησα την Τόνια στο εκπληκτικό showroom της στην Κηφισιά και μιλήσαμε για τα ταξίδια της, τις πηγές έμπνευσής της, για το πόσο σημαντικά είναι τα αξεσουάρ για την εμφάνιση μιας γυναίκας και γενικά για τον μαγευτικό κόσμο της μόδας.

Πες μας για εσένα. Ποια είναι η Τόνια; Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τον σχεδιασμό ρούχων;

Δεν ήξερα τι ήθελα να κάνω μέχρι τα 23 μου. Σπούδασα και ξεκίνησα με τη δημοσιογραφία που ανακάλυψα ότι δεν ήταν καθόλου το φόρτε μου. Συνέχισα στον χώρο της διαφήμισης αλλά και την κειμενογραφία -γιατί μου αρέσει πολύ η γραφή- και μετέπειτα μπήκα στη μόδα. Αν και είχα το μικρόβιο από μωρό, δεν το είχα εξελίξει στο νου. Στα 21 έφυγα και σπούδασα στο Μιλάνο Σχέδιο Μόδας στο Instituto Marangoni και μετά έζησα στην Ισπανία όπου έκανα στο master μου στο styling, τη χρωματολογία, το image making, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο και επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ήμουν υπεύθυνη μόδας σε περιοδικά όπως το L’Officiel. Η Nidodileda είναι 6 χρονών. Όταν έπιασε τη «γερή» κρίση ο τύπος, παραιτήθηκα και αφού είχε μεστώσει πια μέσα μου, ασχολήθηκα με αυτό. Πάνω στην κρίση. Αλλά είχε αρχίσει να «αχνοφαίνεται» η άνοδος του greek design και αυτό βοήθησε στο να πάρω αυτή την απόφαση.

Ήταν δηλαδή, αυτό για εσένα μια «έξοδος» διαφυγής από τη διαφήμιση και την προηγούμενη καριέρα σου;

Από τη διαφήμιση σίγουρα, αλλά η εξέλιξή μου μέσα από τα περιοδικά ήταν που «μέστωσε» πια η μόδα μέσα μου και ήμουν έτοιμη πλέον ν’ ασχοληθώ με κάτι δικό μου. Πιο πριν, απλά μάθαινα. Και ακόμα μαθαίνω. Είμαι ακόμη μωρό σε αυτόν τον χώρο, δηλαδή αυτά τα έξι χρόνια είναι εμβρυακά. Όσο ζεις μαθαίνεις Κέλλυ (γέλια)!

24Media

Πώς προέκυψε αυτή η μποέμικη φιλοσοφία που εκφράζει τα ρούχα της Nidodileda;

Είναι τρόπος ζωής. Μεγάλωσα σε μια μποέμικη οικογένεια με πάρα πολλές εικόνες από ιστορία, τέχνη, από τον κινηματογράφο, βιβλία κτλ. Όλες οι εικόνες μου από μικρή, δηλαδή, βοήθησαν στην αισθητική αποτύπωση της φιλοσοφίας αυτής. Από εκεί και πέρα το brand είναι όλο στηριγμένο στην αδελφική αγάπη.

24Media

Το όνομα πώς βγήκε;

Προκύπτει από τη μυθολογική ιστορία του Κάστορα και του Πολυδεύκη που ήταν οι δίδυμοι γιοι του Δία και της τότε ερωμένης του Λήδας που πέθαναν σε μια μάχη. Αφού, ο Κάστωρ βρέθηκε ετοιμοθάνατος στη μάχη ο Πολυδεύκης (ο οποίος ήταν αθάνατος) ζήτησε από τον Δία να τον σκοτώσει, μην αντέχοντας τον θάνατο του αδερφού του. Η αδερφική τους αγάπη ανταμείφθηκε η  με τον αστερισμό των διδύμων. Nidodileda είναι ο αστερισμός των Διόσκουρων. Και επειδή έχω μια δίδυμη αδερφή και ο δεσμός αυτός είναι πολύ ισχυρός είναι όλο αφιερωμένο σ’ αυτό. Στην Ελλάδα, τη μυθολογία και την αδερφική αγάπη.

Πέρα από τη μποέμικη αισθητική, υπάρχουν ξεκάθαρες αναφορές και σε άλλες δεκαετίες (για π.χ η προηγούμενη συλλογή είχε επιρροές από τα ’20s). Σε γοητεύει το παρελθόν;

Πάρα πολύ και θεωρώ ότι επειδή γίνεται μια διαρκής ανακύκλωση εικόνων, η όμορφη αποτύπωσή του είναι για εμένα και η επιτυχία. Δεν μου αρέσει ν’ ακολουθώ τα trends, γιατί ένα trend μπορεί σε δύο μήνες να μην υπάρχει καν. Η φιλοσοφία του να κουβαλάς ιστορίες και να το αποκαλείς “vintage” ήταν από πάντα κάτι που αγαπούσα. Οπότε δεν μπορώ, παρά να μεταφέρω μόνο αυτό. Τα ρούχα μου δεν έχουν trends, είναι θεατρικά και ακολουθούν μια εξιστόρηση. Το βλέπεις. Έχουν ένα ψίθυρο, έναν απόηχο μιας ιστορίας, δεν είναι απλά ένα κομμάτι ύφασμα.

Γι’ αυτό και είναι τόσο μοναδικά.

Είναι, αλλά έχουν και κοινό. Δεν μπορεί ν’ ακολουθηθεί απ’ όλους αυτή η αισθητική, αλλά από ανθρώπους που έχουν ελεύθερη ματιά ή που μπορούν να «ακούσουν» μια ιστορία, γιατί πολλοί είναι πιο κλειστοί. Αλλά έχει ανταπόκριση και με χαρά διαπιστώνω ότι οι άνθρωποι είναι «ανοιχτοί» στις ιστορίες.

Άρα θέλεις μέσα από τα ρούχα σου μια γυναίκα να νιώθει ελεύθερη;

Ναι. Ελεύθερη, όμορφη και να έχει αυτοπεποίθηση. Να είναι ελεύθερη η ματιά της στο διαφορετικό. Γιατί το να μπορείς να «φέρεις» κάτι διαφορετικό, χρειάζεται αυτοπεποίθηση πάνω απ’ όλα. Απλά να τολμήσεις.

Ταξιδεύεις πολύ.

Πολύ! Πολύ!

Το έχω καταλάβει! Πόσο σε επηρεάζουν τα ταξίδια σου στις δημιουργίες σου;

Μα γι’ αυτό ταξιδεύω πολύ. Μόνο μέσα από τα ταξίδια μπορώ να έχω ατέρμονες εικόνες. Από τα μέρη που θα επισκεφθώ, τους πολιτισμούς που θα δω, την ιστορία των πολιτισμών αυτών, τους ανθρώπους που θα γνωρίσεις, τα υλικά που χρησιμοποιούν σε κάθε πατρίδα. Είναι όλα πηγή έμπνευσης. Και φυσικά, η διαφορετικότητα των ανθρώπων. Για παράδειγμα, πας στην Ευρώπη και βλέπεις ότι επικρατεί ένα πιο σκανδιναβικό, γκρι περιεχόμενο. Πας στην Ασία και ξαφνικά αλλάζει όλη η χρωματική παλέτα και τα υλικά. Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και όσο υπάρχουν ταξίδια να κάνεις, τόσο υπάρχουν και εικόνες.

Η Ελλάδα τι χρώμα έχει;

Θα φανώ γραφική αλλά έχει τα χρώματα της σημαίας: λευκό και γαλάζιο.

Οπότε σε εμπνέουν οι άνθρωποι και τα ταξίδια. Τι άλλο σου προκαλεί ενδιαφέρον; Αν πάρουμε για παράδειγμα τη νέα καλοκαιρινή συλλογή, από που εμπνεύστηκες; Από που ξεκινάς για τη δημιουργία μιας νέα συλλογής και ποια είναι η διαδικασία;

Το process είναι ανάλογα με την έμπνευση. Για παράδειγμα, στην τελευταία μου συλλογή “Cameo” για το καλοκαίρι, εμπνεύστηκα ξεκάθαρα από τα ταξίδια μου στο Μαρόκο και το Μπαλί. Γι’ αυτό και προέκυψε μια σειρά από kimono dress σε διάφορα υφάσματα, μεταξωτά, αέρινα υφάσματα κτλ. Και αυτό, γιατί λόγω της ζέστης, καλύπτονται με πολύ ελαφριά υφάσματα, παρ’ όλο που έχουν μακριά μανίκια. Οπότε για εμένα η έμπνευση ήταν ξεκάθαρα το Μπαλί και το Μαρόκο.

 

24Media

Πες μας περισσότερα για τη συλλογή “Cameo” για το Καλοκαίρι του 2019.

Πέρα από τις επιρροές από τα ταξίδια μου, τα ρούχα περιλαμβάνουν sequins (παγιέτες) και πιο λαμπερά υφάσματα, γιατί είμαστε αυτά τα κορίτσια (γέλια)! Επίσης, για τη χειμωνιάτικη συλλογή την οποία δουλεύω τώρα, οι επιρροές προέρχονται από το ταξίδι μου στο Λος Άντζελες. Οπότε αυτός ο χειμώνας θα έχει πολύ περισσότερο χρώμα, απ’ ότι συνηθίζουν οι συλλογές μου. Θα έχει επίσης τις βαριές υφές των μπροκάρ, αλλά θα είναι και πολύ χρωματιστός.

24Media

Και όσον αφορά την capsule συλλογή που κυκλοφόρησες πρόσφατα;

Η capsule συλλογή είναι η πιο αέρινη και προσιτή συλλογή που έχω κάνει ποτέ. Περιλαμβάνει lingerie και slip dresses και μεταξωτά, ενώ έχω προσθέσει σε αυτά τη λατρεία μου -που είναι τα κρόσσια. Δίνουν την τέλεια κίνηση, ενώ μπορούν να σε συνοδεύσουν από μια επίσημη εμφάνιση σε γάμο, μέχρι και στην έξοδο για ποτό. Είναι πάντως η πιο «εύκολη» και προσιτή συλλογή που έχω κάνει και έχει -για να είμαι ειλικρινής- τη μεγαλύτερη απήχηση ως τώρα σε capsule.

Πιστεύω ότι τα ρούχα σου έχουν αυτή την ιδιαιτερότητα, γιατί δίνεις μεγάλη βάση στα υφάσματα. Δηλαδή, βλέπω και το γραφείο σου και είναι γεμάτο υφάσματα, με χρώματα, με υφές κτλ. Πόσο σημαντικά για εσένα είναι τα υφάσματα που επιλέγεις για τα ρούχα σου;

Δεν ξεκινάει τίποτα αν δεν δω πρώτα το ύφασμα. Λειτουργώ κάπως αντίστροφα εγώ. Δεν θα βάλω το ύφασμα στο χαρτί, αφού έχω κάνει το σχέδιο. Θα δω πρώτα το ύφασμα και αυτό είναι που μου «μιλάει» και μου «λέει» τι ρούχο θα γίνει. Οπότε αν δεν τα έχω όλα μπροστά μου, δεν μπορεί να ξεκινήσει το process της δημιουργίας της συλλογής. Επίσης, τα ταξίδια με βοηθάνε πολύ στην έμπνευση και στην επιλογή των υφασμάτων. Τα ύφασματα είναι το Α και το Ω. Είναι όλος ο ψίθυρος και όλη ιστορία του ρούχου που φοράς. Οπότε η επιλογή και ο συνδυασμός των υφασμάτων είναι το σημαντικότερο. Γι’ αυτό και έχω πολλά πανιά γύρω μου. Μου «μιλάνε»!

24Media

Ο Yves Saint Laurent είχε πει: “Fashion fades, style is eternal”. Ποια είναι η απόψή σου πάνω σ’ αυτό;

Συμφωνώ απόλυτα.

Πόσο σημαντικό, λοιπόν, είναι το στιλ σε έναν άνθρωπο; Δηλαδή από την στιγμή που τα ρούχα σου είναι τόσο μοναδικά, πώς πιστεύεις ότι ερμηνεύει μια γυναίκα τα ρούχα σου; Τι προσπαθείς να της «πεις» μέσα από τα σχέδιά σου;

Αν δεν έχεις ψυχή και δεν κουβαλάς έναν αέρα αυτοπεποίθησης, γνωρίζοντας ποια είσαι , ό,τι και να βάλεις θα σε φορέσει. Οπότε συμφωνώ με τα λόγια του σχεδιαστή. Στιλ μπορεί να έχει μια γυναίκα ακόμα κι αν επιλέγει να φορέσει ένα λευκό t-shirt και τζιν παντελόνι. Είναι η ψυχή, η αύρα και ποιος είσαι. Όχι το τι φοράς. Το τι φοράς σε βοηθάει να εξιστορήσεις αυτό που είσαι. Δεν είναι απόλυτο. Νομίζω ότι αυτό που θα επιλέξεις να βάλεις είναι η σφραγίδα του ποιος είσαι. That’s it. Δεν χρειάζεται ν’ ακολουθείς τη μόδα για να είσαι stylish. Συμφωνώ απόλυτα λοιπόν. Βασικά για εμένα, η επιτυχία σε ένα ντύσιμο -γιατί μου αρέσει και η nude παλέτα- είναι το να δείχνεις «γυμνή» χωρίς να είσαι. Και εννοώ το να μη φοβάσαι να δείξεις την προσωπικότητά σου. Και αυτό είναι κάτι που μπορείς να πετύχεις με τις nude αποχρώσεις, κατά τη γνώμη μου.

Χωρίς πολλά-πολλά.

Ναι. Αυτός ο μινιμαλισμός της nude παλέτας είναι ωραίος μόνο αν μπορείς να τον υποστηρίξεις. Είναι δύσκολο, δεν είναι εύκολο. Είναι πιο δύσκολο από το να φορέσεις ένα οποιοδήποτε ρούχο, και να καταφέρεις τελικά να το κάνεις να δείχνει ντελικάτο και ολοκληρωμένο.

24Media

Ποια είναι η άποψη σου για την ελληνική μόδα; Πιστεύεις ότι έχουν εξελιχθεί από παλαιότερα οι σχεδιαστές μόδας;

Θεωρώ ότι έχουμε πολύ μεγάλα ταλέντα και ανθρώπους που μπορούν να εκφράζονται και να επιβιώνουν μάλιστα μέσα απ’ αυτό. Εμείς στη Nidodileda είμαστε από τα τυχερά παιδιά γιατί βγήκαμε ακριβώς πάνω στην άνθιση της ελληνικής μόδας. Τώρα συνεχίζουν να προκύπτουν νέοι άνθρωποι που δημιουργούν και δεν μπορώ παρά να το θαυμάζω αυτό. Μου αρέσει αυτό που συμβαίνει. Ακόμα και αν η αισθητική κάποιου brand δεν είναι στη φιλοσοφία μου και να δεν συμφωνώ μαζί της. Γιατί δεν μπορώ ποτέ να καταδικάσω κάτι που δεν καταλαβαίνω.

24Media

Όσον αφορά το στιλ των Ελληνίδων γυναικών; Σου αρέσει;

Μου μιλάς γενικά και σε γενικό επίπεδο γι’ αυτό και δεν μπορώ να σου μιλήσω ποτέ για έναν λαό και ότι το στιλ τους με εκφράζει απόλυτα. Υπάρχουν γυναίκες σε όλους τους λαούς, σε πάρα πολλά σημεία του πλανήτη που είναι αυτό που λέγαμε πριν: έχουν στιλ. Αυτό όμως έχει ξεκάθαρα να κάνει με την προσωπικότητα, γιατί μόνο όταν έχεις προσωπικότητα μπορείς να δημιουργήσεις και ταυτότητα και μπορείς να επιλέξεις και αυτό που θα φορέσεις, χωρίς να σε φορέσει. Ανεξαρτήτως που είσαι. Στην Ελλάδα, ναι, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ταυτότητα και μπορούν να επιλέγουν έτσι τα ρούχα που θα φορέσουν.

24Media

Πες μας τη γνώμη σου σαν expert. Τι δεν πρέπει να λείπει ποτέ από την ντουλάπα μιας γυναίκας;

Ένα μακρύ, αέρινο, λευκό φόρεμα.

Η γνώμη σου για τα αξεσουάρ;

Αγαπώ τα αξεσουάρ, αγαπώ τα μασίφ αξεσουάρ, τα έντονα αξεσουάρ και αυτά που θα σου αποδώσουν κύρος. Δεν μου αρέσουν τα λεπτεπίλεπτα αξεσουάρ, αναλόγως βέβαια και τη γυναίκα, το στιλ και το σώμα της, γιατί, αν, για παράδειγμα, είναι μικροσκοπική δεν μπορεί να βάλει ένα τεράστιο κόσμημα πάνω της. Εγώ, σαν Τόνια αγαπώ τα μασίφ και vintage αξεσουάρ, με μεγάλες πέτρες και που θα ολοκληρώσουν απόλυτα και το πιο απλό ντύσιμο.

Οπότε πιστεύεις στην ισχύ ενός αξεσουάρ.

Πιστεύω ότι μπορείς να κάνεις ένα ντύσιμο μόνο με εντυπωσιακά κοσμήματα και ένα λευκό φόρεμα.

Nidodileda

E-shop: http://nidodileda.com

Facebook: https://www.facebook.com/Nidodileda.officialpage?ref=br_tf

Instagram: http://instagram.com/nidodileda

YouTube: https://www.youtube.com/user/nidodileda