ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ένα πρωινό με τα κορίτσια και τη “μουσούδα” του Dog’s Voice

Την προηγούμενη Πέμπτη αντί να πάω στο γραφείο πήγα για καφέ με τον Τάσσο. Ο Τάσσος βέβαια, καθότι έχει τεχνικές δυσκολίες στο να φτάσει μόνος του μέχρι το Σπίτι μας, ήρθε μαζί με τη μαμά του Έλενα Δέδε και τη συνεργάτη της, Ευδοκία Πεχλιβανίδη. Αν κάτι σου θυμίζουν αυτά τα ονόματα είναι επειδή τα κορίτσια, μέσω του οργανισμού τους Dog’s Voice, έσωσαν δεκάδες αδέσποτα από τις πυρκαγιές στο Μάτι, ενώ από το 2015 φροντίζουν ώστε να υιοθετηθούν όλο και περισσότερα ζωάκια που έχουν ανάγκη από ένα σπίτι.

της Κέλλυς Δεσύπρη

Κι αν η Έλενα και η Ευδοκία είναι τα πρόσωπα του Dog’s Voice, ο τσαχπίνης Τάσσος είναι το μουσούδι. Ο καφές μπήκε στα φλιτζάνια, ο Τάσσος πήρε θέση στη βεράντα μας και τα κορίτσια, ως γνήσια «φωνή του σκύλου», μου μίλησαν για το Dog’s Voice που ξεκίνησε από μία απλή ιδέα, βραβεύτηκε στον Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας και πλέον ετοιμάζεται να βγει στο εξωτερικό ως ένα καινοτόμο σύστημα διαχείρισης αστικής πανίδας.

 

Βλέπεις, μπορεί το Dog’s Voice να λειτούργησε αρχικά ως ΜΚΟ φέρνοντας σε επαφή φιλοζωικές οργανώσεις και ιδιώτες, όμως αναγνωρίζοντας πως το πρόβλημα των αδέσποτων είναι πολύ βαθύτερο, το 2017 ξεκίνησε παράλληλα ένα πρόγραμμα με την τοπική αυτοδιοίκηση. 

«Εκεί καταλάβαμε ότι υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα. Αν, μέσα σε μία κοινωνία, δεν μπορείς να κάνεις τη φιλοζωία κομμάτι πολιτισμού, όσα ζώα κι αν σώσεις, δεν θα έχει ιδιαίτερα μεγάλη αξία» λέει η  Έλενα Δέδε, Founder & Impact Development Manager του Dog’s Voice.

Γι’αυτό τον λόγο δημιουργήθηκε το 2017 η πλατφόρμα διαχείρισης αστικής πανίδας, η οποία και βραβεύτηκε στον 9ο Διαγωνισμό. Μετρώντας 9 διαφορετικούς περιβαλλοντικούς δείκτες, η πλατφόρμα καταλήγει σε εξαιρετικά σημαντικά στοιχεία για την υγεία ενός Δήμου σχετικά με την αστική του πανίδα. Με την πάροδο του χρόνου δημιουργείται ένα ψηφιακό αρχείο αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων, ενώ δίνεται η δυνατότητα στο Dog’s Voice να λειτουργεί και συμβουλευτικά για την ανάπτυξη υποδομών των δήμων. Το αποτέλεσμα είναι μια συγκεκριμένη στρατηγική διαχείρισης που από το επίπεδο των δήμων της Ελλάδας φιλοδοξεί, στο κοντινό μέλλον, να ταξιδέψει και στο εξωτερικό.

 

Όλα αυτά ωστόσο δεν θα είχαν συμβεί χωρίς την πολύτιμη εμπειρία του Διαγωνισμού, όπως εξηγούν η Έλενα και η Ευδοκία «Εδώ και λίγο καιρό η πλατφόρμα διαχείρισης αστικής πανίδας  έχει οργανωθεί εκ νέου με τη μορφή εμπορικής εταιρείας. Ο λόγος που έγινε αυτό είναι ότι είδαμε τη δυναμική που έχει να μεγαλώσει και να βγει εκτός Ελλάδος και ο διαγωνισμός της Εθνικής Τράπεζας μας βοήθησε πάρα πολύ σε αυτό. Το γεγονός ότι διακριθήκαμε στις 10 καλύτερες προτάσεις του Διαγωνισμού ήταν καθοριστική στιγμή για εμάς.»

Μη μπορώντας να λάβουν οικονομική βοήθεια για να επεκταθούν, εξαιτίας του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του Dog’s Voice, και με την καθοδήγηση που έλαβαν μέσα από τον Διαγωνισμό Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Εθνικής Τράπεζας, η Έλενα και η Ευδοκία έκαναν το επόμενο βήμα. «Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είναι εκπληκτικά οργανωμένος. Το γεγονός ότι τον διοργανώνει η Εθνική Τράπεζα, οι μέντορες που συμμετέχουν, τα Πανεπιστήμια που συμμετέχουν, το ότι και φέτος έχει κατηγορία Περιβάλλον & Τεχνολογία, τον κάνουν εξαιρετικά σημαντικό για την εξέλιξη κάθε ιδέας. Γι’αυτό και παρ’ότι ήμασταν ΜΚΟ, το είδαμε σαν ευκαιρία και καταθέσαμε συμμετοχή» εξηγεί η Έλενα. «Ο τρόπος που έκαναν τις ερωτήσεις τους κατά τη διάρκεια της παρουσίασης  μας έβαλε σε σκέψεις για το πώς μπορούμε να δομήσουμε το Dog’s Voice καλύτερα» λέει η Ευδοκία.

 

Όσο για την περίφημη γυναικεία επιχειρηματικότητα που συζητιέται παντού τελευταία; Η Έλενα απαντά αφοπλιστικά «Ο όρος και μόνο υποτιμά λίγο τις γυναίκες. Εγώ τις γυναίκες τις θεωρώ όχι εξίσου τολμηρές και δυνατές με τους άντρες, αλλά περισσότερο. Από τη δική μου εμπειρία, στο δικό μου περιβάλλον, τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν κάτι δεν τις σταματά τίποτα. Οι άντρες στο περιβάλλον μου, αντίθετα, το συζητούν πολύ και τελικά δεν το κάνουν. Δυστυχώς στη χώρα μας δεν έχουμε μάθει να συμφιλιωνόμαστε με την αποτυχία και να εκτιμούμε πόσο σημαντική είναι στο να προχωρήσει ένας άνθρωπος παρακάτω. Η αρχική αυτή ιδέα μπορεί, μέσα από μια «αποτυχία» να αλλάξει ή να τον οδηγήσει σε κάτι άλλο, καλύτερο, στο μέλλον. Είναι ένα πολύ δύσκολο ταξίδι, θέλει συνειδητότητα και γερό στομάχι, θέλει ομάδα –δεν γίνεται από έναν μόνο του- και δοκιμάζει τις αντοχές σου».

Κάπου εκεί ο Τάσσος είχε χορτάσει χάδια και βγήκε να χαρεί τον κήπο παρασέρνοντάς μας μαζί του. Πριν όμως βγεις και εσύ για να απολαύσεις τις πρώτες ημέρες του φθινοπώρου, δώσε μια ευκαιρία στην ιδέα σου να λάμψει μέσα από τον 10ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας. Στείλε την ιδέα σου μέχρι την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου και ώρα 3μ.μ.

Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα NBG Business Seeds στο οποίο εντάσσεται ο Διαγωνισμός στο https://www.nbg.gr/el/nbgseeds

(Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου/Watkinson)