SNEAKERS

Το εύκολο tip για να καθαρίσεις τα λευκά αθλητικά παπούτσια

Melanie Pongratz / Unsplash

Αγόρασα πρόσφατα, ένα καινούργιο ζευγάρι αθλητικά παπούτσια. Μιας και έχουμε υποδεχτεί την άνοιξη, αποφάσισα να πάρω ένα ζευγάρι λευκά sneakers.

Είχα ήδη ένα ζευγάρι στην ντουλάπα μου, αλλά φέτος ένιωσα την ανάγκη να ενδώσω στην τάση των “ugly sneakers”, οπότε επέλεξα ένα στιλ που θυμίζει τα old school, chunky αθλητικά που φορούσαμε την δεκαετία του ’90.

 

Η επιλογή μου με δικαίωσε, μιας και φοράω τα συγκεκριμένα παπούτσια, σχεδόν κάθε μέρα. Είναι άνετα και πάνε με τα περισσότερα ρούχα της γκαρνταρόμπας μου.

Η καθημερινή τους χρήση, έχει τα καλά και τα κακά της όμως. Από τη μία, τα παπούτσια έχουν «βγάλει τα λεφτά» τους, αφού ήταν μια σωστή επένδυση για την ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα μου, παρ’ όλα αυτά, αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερο τα φοράω, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να φθαρούν και εν τέλει να λερωθούν.

Δεν είμαι τόσο πωρωμένη “sneakerhead” ώστε τα αθλητικά παπούτσια που αγοράζω να μην τα φοράω καθόλου με την ελπίδα να θεωρηθούν συλλεκτικά σε κάποια χρόνια, οπότε ήμουν προετοιμασμένη με το γεγονός ότι κάποια στιγμή τα κάποτε ολόλευκα παπούτσια μου, θα λερώνονταν.

Τα καλά νέα είναι ότι είμαι προετοιμασμένη όχι μόνο ψυχολογικά, αλλά και σε πρακτικό επίπεδο. Ξέρω ότι τα λευκά παπούτσια θέλουν λίγη προσοχή παραπάνω από τα υπόλοιπα sneakers μου, οπότε έχω ήδη το τέλειο tip για να τα καθαρίζω και να γίνονται και πάλι σαν καινούργια.

Την απάντηση έχω στο ντουλάπι της κουζίνας μου. Η μαγειρική σόδα είναι το «γιατρικό» για ν’ αφαιρείς τους λεκέδες από τα λευκά αθλητικά παπούτσια. Η σόδα σε συνδυασμό με δύο ακόμη συστατικά, είναι η λύση στο πρόβλημα.

Πιο συγκεκριμένα, κάνω το εξής: σε ένα μπολ αναμειγνύω 1 κ.σ. μαγειρική σόδα, 1/2 κ.σ. οξυζενέ και 1/2 κ.σ. ζεστό νερό. Αφού ανακατέψω το μείγμα με μια παλιά και καθαρή οδοντόβουρτσα καθαρίζω τον λεκέ από τα παπούτσια μου. Αφού τρίψω ελαφρά, αφήνω το μείγμα για 30 λεπτά και έπειτα ξεπλένω με νερό.

Το μείγμα αυτό λειτουργεί γιατί ο συνδυασμός του οξυζενέ (είναι σαν μια πιο «άκακη» χλωρίνη για τα ρούχα) και της μαγειρικής σόδας δημιουργεί φούσκες που οποίες μπορούν να αφαιρέσουν τους λεκέδες από τα υφάσματα.

Και ενώ υπάρχουν στην αγορά και ειδικά προϊόντα καθαρισμού, αυτό το tip είναι εύκολο και κυρίως οικονομικό.

Κεντρική φωτογραφία:  Melanie Pongratz / Unsplash