CHANEL

Virginie Viard: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τη διάδοχο του Karl Lagerfeld στον οίκο Chanel

Evan Agostini/Invision/AP

Τα νέα του θανάτου του Karl Lagerfeld τάραξαν πολύ τον χώρο της μόδας. Ο θρυλικός σχεδιαστής μπορεί να απεβίωσε παρ' όλα αυτά η κληρονομιά που άφησε πίσω του θα μείνει για πάντα ζωντανή. Ακούστηκαν πολλά για τον άνθρωπο που θα τον διαδεχθεί, πριν ακόμη πεθάνει. Ποιος θα συνεχίσει την κληρονομιά του Karl; Πριν προλάβουμε να αναρωτηθούμε περισσότερο το brand ανακοίνωσε τον διάδοχό του.

Όχι δεν πρόκειται για ένα «μεγάλο όνομα». Δεν είναι ο Hedi Slimane (πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής της Saint Laurent), ούτε η Phoebe Philo (πρώην καλλιτεχνική διευθύντρια της Chloe), ούτε ο Alber Elbaz (πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής της Lanvin). Είναι η Γαλλίδα Virginie Viard. Το «δεξί χέρι» του Karl. Μπορεί να τη γνωρίζεις. Είναι η γυναίκα που εμφανίστηκε στο Spring/Summer ’19 show της Chanel τον Οκτώβρη δίπλα στην πανύψηλη Vittoria Ceretti και έκανε την καθιερωμένη υπόκλιση, αντί του Lagerfeld o οποίος είχε ήδη αρχίσει να αισθάνεται αδύναμος.

Πολλοί θεωρούν την Virginie Viard την καλύτερη επιλογή για να ακολουθήσει τα χνάρια του σχεδιαστή, μιας και γνωρίζει από πρώτο χέρι την αισθητική του οίκου. Δουλεύοντας δίπλα στον Lagerfeld ως η καλλιτεχνική διευθύντρια του ατελιέ της Chanel, περιμένουμε πως η Viard θα συνεχίσει το όραμα που είχε ο σχεδιαστής για το brand, προσφέροντας παράλληλα την δική της ματιά.

Πριν όμως δούμε τη πρώτη της συλλογή για τη Chanel, ας μάθουμε λίγα πράγματα για την Viard.

Ξεκίνησε στη Chanel σαν ασκούμενη

Σύμφωνα με την Telegraph, η Viard ξεκίνησε να δουλεύει στον οίκο Chanel σαν ασκούμενη το 1987, μόλις 4 χρόνια αφού ο Lagerfeld έγινε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θρυλικού brand. Ο Πρίγκιπας Ρενιέ του Μονακό τη σύστησε για τη δουλειά αυτή.

 

Δούλευε μαζί με τον Lagerfeld πάνω από 30 χρόνια

AP Photo/Christophe Ena

AP Photo/Christophe Ena

Αφού η συνεργασία τους ξεκίνησε στη Chanel, η Viard «ακολούθησε» τον Karl και στον οίκο Chloe το ’92 και δούλεψε στο brand για 5 χρόνια. Έπειτα, επέστρεψε στη Chanel αναλαμβάνοντας θέση που αφορούσε τις haute couture συλλογές.

Έχει υπόβαθρο στον σχεδιασμό ρούχων

Η οικογένεια της Viard αγαπούσε από μικρή τη μόδα. Οι παππούδες της έφτιαχναν μετάξι, ενώ σε παλαιότερη δήλωσή της στο Crash είχε αναφέρει ότι της άρεσε να σχεδιάζει θεατρικά κοστούμια. «Ήμουν ενδυματολόγος σε ταινίες και σε θεατρικές παραστάσεις όταν γνώρισα τον Karl, ο οποίος μου πρότεινε να δουλέψω για τη Chanel και μετά στη Chloe», είχε δηλώσει.

Ήταν το «δεξί χέρι» του Karl

Η Viard είχε στενή συνεργασία με τον Karl. Το 2017, είχε δηλώσει στη The Telegraph ότι μιλούσαν και βλεπόντουσαν κάθε μέρα. «Ζωντανεύω τις συλλογές μαζί με τους ανθρώπους του ατελιέ και τους Métiers d’Art οίκους, βασιζόμενη στα σκίτσα του Karl. Συντονίζω τις ομάδες, επικοινωνώ με τους προμηθευτές και επιλέγω τα υφάσματα. Έπειτα, κάνω τα fittings μαζί με τον Karl. Μόλις παραλάβω τα σκίτσα του, η διαδικασία ξεκινάει. Προσπαθώ να τον κρατάω ευχαριστημένο αλλά και να τον εκπλήσσω».

 

Ο Lagerfeld είχε μιλήσει πρόσφατα για την σχέση του με την Viard, στο ντοκιμαντέρ του Netflix 7 Days Out. «Η Virginie είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο όχι μόνο για εμένα αλλά και για το ατελιέ και για τα πάντα. Είναι το δεξί μου χέρι και ακόμη κι αν δεν την δω είμαστε στο τηλέφωνο όλη την ώρα».

Έκανε αυτή την καθιερωμένη υπόκλιση αντί του Karl στην τελευταία του συλλογή για τον οίκο

AP Photo/Christophe Ena

Τον προηγούμενο μήνα, όταν ο Lagerfeld «ένιωσε κουρασμένος» (όπως είχε δηλώσει συγκεκριμένα σε statement ο οίκος) η Viard πήρε τη θέση του για την καθιερωμένη υπόκλιση του σχεδιαστή στο τέλος του show. Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκε στο τέλος επίδειξης της Chanel. Η Viard είχε συνοδεύσει τον Karl στη Metiers D’ Art 2018/2019 συλλογή στη Νέα Υόρκη τον Δεκέμβρη αλλά και στο Spring/Summer ’19 show, τον Οκτώβριο στο Παρίσι.

 

Κεντρική φωτογραφία: Evan Agostini/Invision/AP