FASHION SHOW

Πόσο φετιχιστική έχει γίνει η μόδα;

ImaxTree

H μόδα έχει την τάση να εκφράζει πολλά στοιχεία της κοινωνίας. Είναι βγαλμένη από τη ζωή. Είναι γνωστό αυτό εξάλλου. Γι' αυτό το '40, μετά τον μεσοπόλεμο, οι εμφανίσεις των γυναικών ήταν ιδιαίτερα συντηρητικές και φορούσαν μακριές και μίντι φούστες και σακάκια που κούμπωναν μέχρι τον λαιμό. 'Η για παράδειγμα, την δεκαετία του '70, που υπήρχε η ανάγκη της προσωπικής έκφρασης και απελευθέρωσης από τα κοινωνικά ταμπού, τα ρούχα άρχισαν να γίνονται πιο αποκαλυπτικά, πιο ακραία, πιο τολμηρά.

Τα χρόνια πέρασαν, το ίδιο και οι δεκαετίες, έχοντας από κοινωνικής και ενδυματολογικής άποψης περάσει και δει πολλά. Αλλά, αν βασιστούμε στην θεωρία του ότι η μόδα επηρεάζεται από το «τώρα», αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι έχουμε στραφεί στον φετιχισμό;

Και η απορία μου, δεν προκύπτει από το πουθενά. Μια ματιά να ρίξει κανείς στις φθινοπωρινές και ανοιξιάτικες συλλογές του 2019 που είδαμε πριν λίγο καιρό στις πασαρέλες, υπάρχει μια έντονη στροφή προς αυτή την αισθητική. Η διαστροφή και ο σεξουαλισμός που μπορεί να επικρατεί στα κρεβάτια πολλών, τώρα δεν αποτελεί ταμπού και ένας νέος ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας.

ImaxTree

Gucci FW’19 /ImaxTree

Δερμάτινες μάσκες με καρφιά στη συλλογή της Gucci, λατέξ φορέματα στην Givenchy, ενδύματα με τυπώματα που αναγράφουν την λέξη “Rubberist” στο show του Christopher Kane και όλα λίγο έχουν αρχίσει να βγάζουν νόημα: ο φετιχισμός είναι “in”.

ImaxTree

Christopher Kane FW’19

Givenchy SS’ 19 Couture

AP Photo/Michel Euler

Givenchy SS’ 19 Couture  /AP Photo/Michel Euler

Και θέτω το εξής ερώτημα: ήταν ποτέ “out”;

Τη μόδα πάντα έλκυε ο φετιχισμός. Από παλιά. Αν πάρουμε για παράδειγμα, σχεδιαστές όπως τον Thierry Mugler ή τον Alexander McQueen, μέχρι και ο Gianni Versace (ποιος μπορεί να ξεχάσει την θρυλική “Miss S&M” συλλογή του ’92), θα δούμε ότι μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου έτρεφαν μια αδυναμία προς αυτή την αισθητική.

AP PHOTO/Alastair Grant

Alexander McQueen SS’96 /AP PHOTO/Alastair Grant

Δέρματα, αλυσίδες, harnesses, καρφιά, βινύλ ρούχα και αξεσουάρ όλα μας βγάζουν μια David Lynch-ική αισθητική που δεν μπορεί παρά να μας προκαλεί «κάτι».

AP Photo/Michel Euler

Thierry Mugler FW’97 /AP Photo/Michel Euler

Σε άλλους, μπορεί να προκαλεί αηδία. Σε άλλους φόβο προς το περίεργο και το άγνωστο. Σε άλλους θαυμασμό ή μια ενδιαφέρουσα νέα προοπτική απέναντι στη μόδα. Ό,τι κι αν μας προκαλεί το θέμα είναι ότι υπάρχουν συναισθήματα έκφρασης.

Η arty πλευρά της μόδας, έχει αυτό τον σκοπό εξάλλου. Το θέμα είναι, τι κάνουμε στο πιο ρεαλιστικό κομμάτι; Πώς γίνεται να συμπεριλάβουμε ένα τέτοιο στοιχείο στις εμφανίσεις μας, άπαξ και θελήσουμε τελικά να το συμπεριλάβουμε;

Οι προτάσεις μας, οι εξής:

#1. Ξεκίνα απλά

Δοκίμασε αρχικά να φορέσεις ένα αξεσουάρ (choker κολιέ, βραχιόλια, αλυσίδες σώματος) που να έχουν αυτή την edgy φετιχιστική διάθεση, πριν φορέσεις κάτι που θα το μετανιώσεις.

#2. Τέσταρε τα υφάσματα

Μέχρι και η Rachel Weisz με το βινύλ, κόκκινο φόρεμά της στα φετινά βραβεία Όσκαρ, κατάφερε να κάνει την τάση αυτή να έχει μια glam αισθητική. Ξεκίνα, λοιπόν, δοκιμάζοντας ένα ρούχο από υλικό όπως το λατέξ ή το βινύλ. Και πάλι, ξεκίνα απλά. Δοκίμασε πρώτα ένα τοπ, ένα παντελόνι που θυμίζει δερματίνη ή μπορεί να έχει τα υλικά αυτά σαν λεπτομέρεια. Πειραματίσου αργά και σταθερά.

#3. Πες «ναι» στο δέρμα

Ο πιο εύκολος τρόπος να συμπεριλάβεις αυτή την τάση πιο ρεαλιστικά στις εμφανίσεις σου είναι επιλέγοντας δερμάτινα ρούχα. Οι επιλογές εδώ πολλές και πιο «άφοβες». Ένα δερμάτινο φόρεμα, ένα δερμάτινο σορτς, ένα bralette, όλα αποτελούν καλές επιλογές.

 

Κεντρική φωτογραφία: ImaxTree