ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Met Gala 2023: Μετράμε αντίστροφα και δοξάζουμε τις πιο iconic εμφανίσεις στην ιστορία του θεσμού

@2022 Evan Agostini/Associated Press

To κίτρινο Guo Pei φόρεμα της Rihanna. Το Philip Treacy headpiece της Sarah Jessica Parker. Τo σύνολο της Amber Valetta εμπνευσμένο από την Μαρία Αντουανέτα. Όλες, εμβληματικές εμφανίσεις που έχουν περάσει από τον σημαντικότερο θεσμό της μόδας. Από τη μεγαλύτερη fashion βραδιά. Από τα Όσκαρ της Μόδας. Αναφέρομαι στο Met Gala, την ετήσια φιλανθρωπική εκδήλωση που σκοπό έχει να ενισχύσει οικονομικά το τμήμα ”Costume Institute” του θρυλικού Metropolitan Museum of Art, στη Νέα Υόρκη.

 

Αφού το 2020 ακυρώθηκε για πρώτη φορά από το έτος ίδρυσής του (1948), και μετά από την περσινή διοργάνωση όπου είδαμε «κιτς» εμφανίσεις στο χαλί του event, το Met Gala επιστρέφει με ένα δυναμικό theme: τον Karl Lagerfeld. 

“Karl Lagerfeld: Α line of Beauty”: Το Met Gala 2023 επιστρέφει στις παλιές του δόξες: Το theme της μεγαλύτερης βραδιάς της μόδας

Μετά από μια χρονιά «εκτός», κάτι που συνέβη για πρώτη φορά από το πρώτο Met Gala, το 1948, και μια “off season”, η μεγάλη βραδιά της μόδας, τα «Όσκαρ της μόδας», όπως συχνά αποκαλείται, το event επιστρέφει. H παράδοση θέλει τον θεσμό να πραγματοποιείται κάθε φορά, την πρώτη Δευτέρα του Μαΐου, εκτός από το 2021, αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβρη του ίδιου έτους. Τώρα, επιστρέφει με μια πολυαναμενομενη θεματική που περιμέναμε καιρό να δούμε: τον Karl Lagerfeld.

Αν και ο εμβληματικός σχεδιαστής, απεβίωσε τον Φεβρουάριου του 2019, πολλοί περίμεναν την έκθεση αυτή, νωρίτερα. Όπως είπε και η Wintour στη συνέντευξη, η ιδέα για την έκθεση και το theme του Met Gala, είχε προκύψει το 2019, λίγο μετά τον θάνατό του. Η έκθεση είχε, αρχικά, προγραμματιστεί για το 2021, αλλά αναβλήθηκε λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του Covid-19, την περίοδο εκείνη.

«Ο Karl θα ήταν αρκετά ανήσυχος στην ιδέα ότι τα ρούχα του θα παρουσιαστούν σε μουσείο», σχολίασε η Anna Wintour με τον οποίο ήταν καλοί φίλοι. «Απεχθανόταν την ιδέα της μόδας να μένει ακίνητη, αρκετά ώστε να θαυμάζεται με οπισθοδρομική ματιά». Παρ’ όλα αυτά, η στιγμή για να τιμήσουν τον θρυλικό σχεδιαστή, έφτασε. Με συν-οικοδεσπότες τις Dua Lipa, Penélope Cruz, τον Roger Federer και την Michaela Coel, το Met Gala 2023 προβλέπεται πολλά υποσχόμενο.

Ο αντίκτυπος του Met Gala

Ο αντίκτυπος είναι σημαντικός. Και αυτό γιατί το Met Gala διοργανώνεται με σκοπό την ενίσχυση του τμήματος του ”Costume Institute” του μουσείου. Πέρσι, ο θεσμός έσπασε κάθε ρεκόρ, συγκεντρώνοντας το αξιοσημείωτο ποσό των 15 εκατομμυρίων δολαρίων. Το ποσό του «χρυσού» (κυριολεκτικά) εισιτηρίου του Met Gala για το 2021, λέγεται ότι έφτασε τα 35.000 δολάρια.

Το γεγονός, λοιπόν, ότι ο θεσμός ακυρώθηκε το 2020, επηρέασε την οικονομική του ενίσχυση του τμήματος της μόδας του μουσείου. Αλλά, αυτό επηρεάζει και την ίδια την βιομηχανία της μόδας. Κάθε χρόνο, στο κόκκινο χαλί του Met περπατούν τα μεγαλύτερα ονόματα της showbiz, από τον χώρο της μόδας, της μουσικής, του κινηματογράφου και των τεχνών γενικότερα. Το gala είναι μια καλή ευκαιρία και προβολή για τους σχεδιαστές των οποίων οι δημιουργίες φοριούνται από τις λαμπερές σταρ. Το κίτρινο Guo Pei φόρεμα της Rihanna το 2015, έκανε τους πάντες να μάθουν το όνομα της, άγνωστης ως τότε, σχεδιάστριας. Επίσης, το Met Gala είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε την πλευρά αυτή της μόδας που χαρακτηρίζεται από το artistic στοιχείο της. Ανάλογα με τη θεματική που ορίζουν οι διοργανωτές κάθε χρονιά, οι καλεσμένοι έχουν την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν τη μόδα με πιο arty χαρακτήρα. Να ξεφύγουν, στις περισσότερες περιπτώσεις, από τους περιορισμούς του «πρέπει να δείχνω όμορφος/η ή σέξι» και να παρουσιάσουν την δική τους εκδοχή του θέματος, μέσα από ένα ευφάνταστο outfit.

Οι πιο iconic εμφανίσεις στο Met Gala

Με αφορμή, λοιπόν, το Met Gala 2023 που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 1η Μαΐου, έκανα μια αναδρομή στις εμβληματικές εμφανίσεις του θεσμού. Εμπνευσμένες από κοινωνικοπολιτικές καταστάσεις ή από συμβάντα που λαμβάνουν χώρο στην βιομηχανία της μόδας (π.χ. το 2011, το θέμα του Met Gala ήταν το έργο του Alexander McQueen στον χώρο της μόδας, το οποίο όρισαν με αφορμή τον τραγικό θάνατο του σχεδιαστή την προηγούμενη χρονιά), οι παρακάτω εμφανίσεις είναι iconic. Είναι οι εμφανίσεις/ορόσημο στην ιστορία του event, looks που δεν αποσκόπησαν μόνο στον παράγοντα «ωραίο ρούχο», αλλά που ήταν πολιτικού περιεχομένου, που είχαν πολιτιστικά μηνύματα και ένα σωρό αναφορές που μας κάνουν να καταλαβαίνουμε γιατί αυτή η βραδιά είναι πολλά περισσότερα από ένα λαμπερό event.

Παρακάτω, λοιπόν, οι πιο iconic εμφανίσεις που έχουμε δει στο κόκκινο χαλί του Met Gala ως τώρα.

Naomi Campbell, 1995

Ron Galella, Ltd./Ron Galella Collection via Getty Images/Ideal Images

Με ένα εντυπωσιακό φόρεμα Versace, και αγκαζέ με τον δημιουργό του, η Naomi Campbell έθεσε τον τόνο του θεσμού. Μετά από ένα εκπληκτικό look σαν αυτό, οι επόμενες γενιές θα έπρεπε να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο στιλ με του μοντέλου (σ.σ: τα κατάφεραν).

Amber Valetta, 2004

Evan Agostini/Getty Images/Ideal Images

Από την περούκα, το μακιγιάζ, τον Maggie Norris κορσέ και την ασύμμετρη John Galliano φούστα, το μοντέλο Amber Valetta άφησε ιστορία στο κόκκινο χαλί προσφέροντας ένα avant-garde look. Το Marie Antoinette-ικό σύνολο ήταν το έναυσμα για να αρχίσουν οι γυναίκες να αντιμετωπίζουν τις εμφανίσεις του στο gala, διαφορετικά.

Sarah Jessica Parker, 2006

AP Photo/Stuart Ramson

Με συνοδό τον αγαπημένο της φίλο και σχεδιαστή μόδας, Αlexander McQueen και με matching ταρτάν, η ηθοποιός εντυπωσίασε. Η Sarah Jessica Parker υποστήριξε άψογα το φόρεμα που της σχεδίασε ο Βρετανός σχεδιαστής. Κομμένο και ραμμένο στο στιλ της.

Kate Moss, 2009

AP Photo/Evan Agostini,File

Σαν μια θεότητα βγαλμένη από αρχαίο, ελληνικό μύθο ήταν η Kate Moss στο Met Gala το 2009. Το ρούχο; Marc Jacobs. Το one shoulder με ενσωματωμένη κάπα, ασημί φόρεμα της ταίριαζε φανταστικά. Το τουρμπάνι δε, ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Ό,τι και να πούμε είναι λίγο.

Sarah Jessica Parker, 2013

Stephen Lovekin/FilmMagic/Getty Images/Ideal Images

Δεν γινόταν να λείπει από λίστα αυτή η εμφάνιση. Το εκπληκτικό δημιούργημα του Giles Deacon που φόρεσε η SJP το 2013, τα είχε όλα: punk rock vibes, με ένα twist. Το headpiece φυσικά έκλεψε την παράσταση και ανέδειξε το σύνολο στο έπακρο.

Erykah Badu, 2014

@2023 Evan Agostini/AP Images

Ως πρόσωπο του οίκου Givenchy εκείνη τη χρονιά, η Erykah Badu επέλεξε ένα Givenchy look. Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του τότε creative director, Riccardo Tisci, η Badu έκανε μια αξέχαστη εμφάνιση. Κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της, το απόλυτο fashion icon, που είναι η Badu, έκανε «μόδα» τα ψηλά καπέλα. Ποιος όμως μπορεί να αντιγράψει την Erykah; Λίγοι μπορούν να υποστηρίξουν το πανύψηλο boiler hat και η Badu το έκανε αβίαστα.

Solange, 2015

@2023 Evan Agostini/AP Images

Το Giles Deacon φόρεμα/αμοιβάδα της Solange ήταν απλά φανταστικό. Το φουτουριστικού ύφους φόρεμα είχε arty χαρακτήρα, κάτι που αναζητάμε πάντα στις εμφανίσεις του event.

Rihanna, 2015

@2023 Charles Sykes/AP Images

Τα λόγια είναι περιττά στην περίπτωση της Rihanna. Η καλλιτέχνιδα ανέβασε τον πήχη όσο καμία άλλη, μετά απ’ αυτή την εμβληματική εμφάνιση. Mε αυτό το κίτρινο Guo Pei φόρεμα, η Rihanna «κέρδισε» το Met Gala, ενώ έβαλε την σχεδιάστρια στον «χάρτη».

Lupita Nyong’o, 2016

Evan Agostini/Invision/AP

Το πανέμορφο αυτό Calvin Klein φόρεμα, η Lupita Nyong’o το συνδύασε με ένα iconic χτένισμα. Εμπνευσμένο από το Matrix και την Nina Simone, το look ήταν άψογο.

Rihanna, 2017

@2023 Charles Sykes/AP Images

Μετά το θρυλικό κίτρινο φόρεμα, κανείς δεν περίμενε ότι η Rihanna θα μπορούσε να ανταποκριθεί στο άψογο look. Η σταρ όμως, απέδειξε όμως ότι μπορεί και ΑΥΤΟ, γιατί αντιλαμβάνεται τη μόδα, ίσως καλύτερα από κάθε άλλη σταρ. Όσο και αν υπερβάλλουμε, το avant-garde Comme de Garcons φόρεμά της επιβεβαιώνει τα λόγια μας.

Rihanna, 2018

Met Gala 2020 ΑP Photo / Evan Agostini/Invision

Ναι, το ξέρω. Μπορεί να το θεωρείς  υπερβολικό να μπει για ακόμη μια φορά, η Rihanna στην λίστα. Το Maison Margiela by John Galliano look, όμως, δεν γίνεται να μην το αναφέρουμε: για την αψεγάδιαστη κατασκευή του συνόλου με τις αμέτρητες πέτρες μέχρι και το Bishop hat. Το look ήταν απλά μοναδικό.

Lena Waithe, 2018

Charles Sykes/Invision/AP

Μπορεί το Carolina Herrera σύνολο της ηθοποιού, σεναριογράφου, σκηνοθέτριας και ακτιβίστριας, Lena Waithe να μην είναι από τα πιο iconic που έχουμε δει στο Met Gala, είναι όμως ιστορικής σημασίας. O λόγος; Αυτή η κάπα. Με τα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ σημαίας, η δήλωση της Waithe είναι απαραίτητη για τα δικαιώματα της κοινότητας.

Lady Gaga, 2019

Met Gala 2020 AP Photo / Charles Sykes/Invision

H Lady Gaga ήταν από τις λίγες καλεσμένες του περσινού Met, που «έπιασαν» την έννοια του campy style. Το Brandon Maxwell look (ήταν τρία στην πραγματικότητα -μιας και έκανε ένα μίνι show, αλλάζοντας τα ρούχα της), ήταν άψογο. Ήταν campy, fun και υπερβολικό. Ό,τι στηρίζει το camp δηλαδή.

Violet Chachki, 2019

Kevin Mazur/MG19/Getty Images for The Met Museum/Vogue/Ideal Images

Αν κάποιος από τους καλεσμένους του περσινού gala, εκπροσώπησε το camp απόλυτα, αυτή ήταν η drag queen, Violet Chachki. Το Moschino by Jeremy Scott φόρεμά της ήταν το σωστό camp outfit. Το φόρεμα/γάντι ήταν «ειρωνικό» (κάτι που εκφράζει απόλυτα το camp), αλλά και κομψό παράλληλα, ώστε να ταιριάζει στο στιλ της ταλαντούχας drag queen.

Billy Porter, 2019

Met Gala 2020 AP Photo / Charles Sykes/Invisio

Άλλος ένα καλεσμένος που εκπροσώπησε το θέμα του gala της χρονιάς εκείνης, σωστά. Με ρίζες από την κουλτούρα και την τέχνη του drag, o «χρυσοποίκιλτος» Billy Porter εμφανίστηκε με look του brand The Blonds. Εμπνευσμένο από την Κλεοπάτρα, ο ίδιος παρέδωσε μια εμφάνιση/show που έμεινε αξέχαστη.

Rihanna, 2021

@2021 Evan Agostini/ Associated Press

Από τους δρόμους του Harlem και του Detroit, το streetwear style «γεννήθηκε» στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Αποτελεί μεγάλο κομμάτι της αμερικανικής μόδας. H εμφάνιση της Rihanna, λοιπόν, στο Met Gala 2021 ήταν η καλύτερη εκπροσώπηση του θέματος της χρονιάς. Η δική της ερμηνεία της αμερικανικής μόδας, είναι τα puffer jackets που φορούσαν μαύροι Αφρικανοαμερικανοί στις «μαύρες» γειτονιές της Αμερικής. Αυτό το look, λοιπόν, είναι η couture εκδοχή αυτού. Το Balenciaga ρούχο της Rihanna και το πλεκτό σκουφάκι με τα 267 καρατίων διαμάντια Bulgari είναι η επιτομή της αμερικανικής streetwear μόδας. Συνόδευσε το look και με άλλα κοσμήματα, όπως δημιουργίες της Νιγηριανής Τhelma West, απογειώνοντας το εκπληκτικό ρούχο της.

Cardi B, 2022

@2023 Evan Agostini/AP Images

H Cardi B τα έδωσε όλα για όλα. Mε τη θεματική του Met Gala 2022 να είναι το Gilded Glamour, η Cardi B πέτυχε το θέμα τέλεια. Υπήρχε μια σχεδόν κιτς διάθεση στο Versace φόρεμά της, μια campy αισθητική, μια που όμως λειτούργησε, κάνοντας το look της από πιο “on point” της βραδιάς. Ή όλα ή τίποτα. Προτιμάμε το «όλα».